Hopp til innhold

De som ikke har bestemt seg nå avgjør

Glasgow (NRK): Med bare noen få prosentpoeng som skiller motstandere og tilhengere av løsrivelse for Skottland, vil det være de usikre som avgjør utfallet. Da teller ethvert vindu i kjøkkenvindu-kampanjen.

Plakat i vindu i Edinburgh

Noen har ikke helt klart å lande på et ja eller nei. Dessverre for de som bor i denne leiligheten i Edinburgh er ikke «kanskje» et alternativ.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Nathan Epemolu

Nathan Epemolu synes det er et vanskelig valg han står ovenfor.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Vote no

Klistremerkene og slagordene henger over hele Skottland dagen før dagen.

Foto: Johan E. Bull / NRK
– Det er et veldig vanskelig valg å gjøre, sier Nathan Epemolu fra Glasgow. 16-åringen skal stemme i morgen, men vet ennå ikke hva.

– Begge sider har veldig gode argumenter, så…det er rett og slett vanskelig å velge den ene siden foran den andre.

Nathan er ikke alene. Et sted mellom 8 og 10 prosent av skottene har fortsatt ikke bestemt seg. I morgen må de vite hva de skal stemme.

Fortsatt leder nei-siden på meningsmålingene, men med en feilmargin på rundt 3 prosentpoeng gir ingen målinger noen pekepinn om hvilken vei det vil gå i morgen.

Tre målinger som ble publisert i dag viser et nei-flertall på 52 prosent, mens ja-siden får 48 prosent dersom de som ikke har bestemt seg ennå holdes utenfor. En fjerde viser et enda jevnere løp, med 51 mot 49 prosent.

Men mange av dem vil gjøre seg opp en mening, og slik sett bestemme utfallet.

Hadde bestemt seg, er nå usikker

Og det er ikke akkurat mangel på hjelp dersom du lurer på noe.

Ja- og neisiden mobiliserer storstilt i innspurten. Skjønt, det er all grunn til forvirring, fordi begge leire har diametralt motsatt mening om hvorvidt løsrivelse er bra eller dårlig for Skottland.

– Jeg ble usikker nå nylig, sier Raabiah Siddique, også hun 16 år fra Glasgow.

Hun sier at da hele debatten om folkeavstemmingen startet, var hun helt sikker på at hun skulle stemme nei. Så begynte hun å lese argumentene for å stemme ja, og nå klarer hun ikke å si det ene eller det andre.

De to ungdommene er del av en gruppe på hele 50 førstegangsvelgere som den britiske kringkasteren BBC har fulgt gjennom det siste året. NRK møter dem noen timer før de skal barke sammen til debatt på direktesendt TV.

Alle har brukt mye tid på å lese seg opp på argumenter fra begge sider, men mange av dem sliter med å finne ut hvor de lander til slutt.

Kjøkkenvindu-kampen

I Glasgow, Skottlands største by, er det ikke tvil om at det ulmer. I gågaten sykles det, synges det og gjøgles det for å overbevise folk.

Byen er viktig for begge leire, og selv om mange trodde det ville være en typisk ja-by, er utfallet mye mer åpent, og særlig tilhengerne av løsrivelse ser ut til å sette inn et hovedstøt her.

Men det er ikke bare i gatene det kappes om velgerne, det føres også en stille kamp hjemmefra. Kjøkkenvinduer i nær sagt alle gater preges av enten "ja" eller "nei"-klistremerker.

Noen steder er et enslig ja-klistremerke omkranset av en mengde nei-merker, litt lenger ned kan det være motsatt. Og det er ikke mangel på klistremerker å få fra de mange aksjonistene som farer gjennom byen.

Ned gågaten kommer plutselig en elektrisk rullator som er nærmest tapetsert med "nei"-klistremerker. Opp gågaten kommer en slags firemannssykkel, tapetsert med "ja"-klistremerker. I tillegg har de en sekkepipespiller i kilt. De ble nettopp overfalt av en ivrig dresskledd nei-mann som høyrøstet fortalte dem at de tar feil i det meste av det de sier.

Men når de to kjøretøyene passerer hverandre, er det bare smil og vink. Selv om det er mange følelser involvert i innspurten, overlever stort sett den skotske høfligheten.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ja- og nei-mann

Noen har bestemt seg allerede. Det ble heldigvis smil ut av møtet mellom ja-kjøretøyet og mannen i den elektriske rullatoren som har klistret nei-klistremerke overalt. Men det er de som sitter på gjerdet som vil vippe valget i Skottland den ene eller andre vegen.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Førstegangsvelgerne

For første gang i historien får også 16 og 17-åringer lov til å være med å stemme. De skal leve sitt voksne liv, enten i et løsrevet Skottland, eller i fortsatt union med England, Wales og Nord-Irland.

Hvor stor innflytelse de vil ha på sluttresultatet, og hvilken retning de vil stemme er åpent.

Ja-siden tror de vil stemme for løsrivelse på grunn av mulighetene til å bestemme over temaer som studieavgifter og høyere utdanning, mens nei-siden mener ungdommene er så internasjonale av seg at de heller vil beholde Skottland som del av Storbritannia.

– Jeg skal stemme nei, sier Max Merrill, 17 år fra Glasgow, og får følge av Amy-Jo Randalls fra Angus.

– Vi har vært del av en flott union i over 300 år, og selv om tanken på uavhengighet kan være forlokkende, har jeg mer tro på fortsatt union men med et eget parlament med mer makt, sier Max.

– Skulle vi bli løsrevet, kommer jeg til å savne det å være en del av noe større, sier Amy-Jo.

– Vi er fire land som har kommet sammen til ett, og vi har vår delte kultur og delte historie. Jeg identifiserer meg som brite, men jeg kan ikke lenger gjøre det hvis det blir et ja-flertall. Det vil si, jeg vil nok fortsatt gjøre det.

Margot Smith var lenge usikker på hva hun skulle stemme, men har falt ned på et ja.

– Hvorfor ikke et ja? Jeg tenkte at det er en positiv beskjed å sende ut. Jeg er stolt av å være skotsk, og jeg tror på Skottland, selv om jeg ikke stemmer av patriotiske grunner. Jeg tror bare at Skottland vil klare seg på egen hånd, det var nok den troen som overbeviste meg.

James Kane skal også stemme ja, men er litt urolig fordi så mange store selskaper har sagt de vil flytte ut hovedkontorene sine fra Skottland dersom det blir flertall for uavhengighet.

– Jeg håper England skjønner at Skottland fortsatt ønsker å være handelspartnere. Vi ønsker oss økonomisk og politisk uavhengighet, men vil jo fortsatt ønske å handle med resten av EU, vi vil fortsatt handle med resten av Storbritannia. Vi vil jo være like gode venner som vi er i dag.

(Saken fortsetter under bildet)

Folkemøte i Glasgow

Det var tettpakket på folkemøtet i Glasgow før valget om uavhengighet i morgen.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Delt Skottland fra fredag

Uansett hvilken side som vinner, så er det liten tvil om at halve Skottland blir skuffet over utfallet.

Blir det et ja-flertall, vil sonderinger mellom Skottland og regjeringen i London begynne umiddelbart. Blir det et nei-flertall er Skottland lovet mer makt, men noen ny folkeavstemning vil ligge en generasjon frem i tid.

– Jeg er ganske urolig for hva som kommer til å skje, sier Max Merrill.

Han ser at aggresjonen har tiltatt på begge sider etter hvert som avstemningsdatoen har nærmet seg.

– Jeg håper vi fortsatt klarer å være venner, men det har delt mange allerede, enten det er familie, venner eller politiske partier, sier Amy-Jo Randalls.

– Jeg håper vi fortsetter som nå, men jeg aner ikke for være helt ærlig.

James Kane er optimist.

– Jeg tror det er om lag 20 prosent på begge sider som er veldig bestemt på hva de vil og som kommer til å bli sinte hvis de ikke får viljen sin. Så har du nye 20 prosent som har vært usikre, men som har falt ned på det ene eller det andre, så er det kanskje 10 prosent igjen på hver side som er et slags gråområde, sier Kane.

Han tror noen kommer til å bli veldig skuffet, mens resten vil forholde seg til det.

– Flertallets stemme er det som er best for Skottland, mener Kane.

LES OGSÅ: Nei-siden med svak ledelse foran skotsk valg

Heller hver sin vei

Med bare litt over en dag igjen på å bestemme seg, spør vi de to usikre førstegangsvelgerne om hvor de tror de vil havne.

– Jeg heller mot nei, sier Nathan.

– Jeg tror helt sikkert det kan komme til å endre seg de neste timene, men hadde jeg stemt nå, ville jeg stemt nei…tror jeg…. følelsen av å være del av noe større enn det du er, er for sterk til å ignoreres. Tror jeg.

Raabiah Siddique er i ferd med å skifte til et ja-standpunkt.

– Jeg skal stemme, og jeg skal ha bestemt meg før i morgen kveld. Jeg tror jeg kommer til å svare ja, men det er noen spørsmål til jeg må ha svar på.

– Hva er det viktigste ja-argumentet for deg?

– Jeg tror det må være å bli styrt av en regjering i landet der vi bor, og ikke av en annen regjering i Westminster. Og at skattene vil betaler vil gå til den skotske regjeringen som bestemmer hva de skal bruke pengene på.

Valglokalene stenger klokken 22 lokal tid i morgen kveld. Opptellingen begynner umiddelbart, og skottene regner med å ha resultatet klart tidlig neste dag.

SISTE NYTT

Siste nytt