Nigerias president lover å redde bortførte skolejenter

Nigerias president lover at regjeringen skal sørge for frigivelse av de 223 skolejentene som ble bortført av islamister i april. Samtidig ber han USA om hjelp til å bekjempe den voldelige islamistgruppen Boko Haram.

Nigerias president Goodluck Jonathan

BEORDRET FRIGIVELSE: President Goodluck Jonathan har nå beordret en opptrapping av arbeidet med å finne skolejentene som ble bortført i april, av det som antas å være islamister.

Foto: Sunday Alamba / Ap

Væpnede menn som antas å høre til den islamistiske terrorgruppen Boko Haram, stormet 14. april den videregående skolen i landsbyen Chibok i delstaten Borno, lastet over jenter 200 opp på lastebiler og forsvant med dem i et avsidesliggende område.

Flere av jentene greide å stikke av, men de fleste er fortsatt savnet. Vreden som kidnappingen har framkalt, har resultert i protester over hele landet. Pårørende har protestert mot at jentene fremdeles ikke er funnet, og krever at myndighetene må gjøre mer for å bringe dem hjem.

President Goodluck Jonathan har nå beordret en opptrapping av arbeidet med å finne jentene.

Jonathan har beordret de nigerianske sikkerhetsstyrkene om «å gjøre sitt beste» for å frigjøre jentene. Styrkene har innledet en offensiv i det aktuelle området og bedt over 200 foreldre om å levere inn bilder av sine bortførte døtre etter den sjokkerende kidnappingen, melder BBC.

(Saken fortsetter under bildet)

Krever at myndighetene må gjøre mer

PROTEST: Hundrevis av foreldre til de bortførte jentene, mange av dem kledd i rødt, møtte fram til en protest torsdag i byen der bortføringen skjedde. De krever at myndighetene gjør mer for å redde flere hundre skolejenter som er bortført av Boko Haram. Nå har myndighetene intensivert innsatsen for å spore opp jentene.

Foto: AFOLABI SOTUNDE / Reuters/NTB Scanpix

Uklare tall

Myndighetene i delstaten Borno oppga i midten av april at 129 jenter hadde blitt bortført, og at 52 jenter greide å flykte fra kidnapperne. Men folk i landsbyen, inkludert rektoren på skolen, sa at det var 230 som ble tatt.

Til BBC forteller politisjefen i Borno, Tanko Lawan, fredag at alt av skolepapirer gikk tapt i brannen som ble påsatt etter bortføringen og at det har vært vanskelig å fastslå et eksakt tall på antall savnede jenter.

Kidnappa jenter i Nogeria greidde å flykte.

FLYKTET: Disse jentene, som var blant over 200 bortførte nigerianske skolejenter, var heldige og greide å flykte fra kidnapperne.

Foto: Haruna Umar / Ap

Derfor har politisjefen nå bedt foreldrene om å levere inn bilder av sine bortførte døtre, slik at myndighetene kan identifisere alle de savnede personene.

– Ikke alle foreldre har informert myndighetene om døtrene deres har kommet hjem. Det er viktig at foreldrene kommer frem med bilder av sine savnede døtre, sier politisjefen.

Nigeriansk politi opplyste fredag at antall jenter som ble bortført er 276. Av dem har 53 greid å rømme, og 223 er derfor fortsatt savnet.

Innledet en militær offensiv

Det har kommet flere ubekreftede opplysninger om at jentene befinner seg i nabolandene Tsjad og Kamerun. Noen av foreldrene har opplyst til nyhetsbyråene at jentene deres får betalt for å gifte seg med kidnapperne.

– Studentene får 2000 naira (72 kroner) for å gifte seg med terroristene, sier Halite Aliyu, lederen for eldreforumet i Chibok,

En nigeriansk sikkerhetskilde antar at jentene ble tatt med til Sambisia-skogen, på grensen mellom Nigeria og Kamerun, der man fra før kjenner til at Boko Haram gjemmer seg.

Kilden sier overfor den nigerianske avisen Vanguard at fire bataljoner er på plass i Sambisia-skogen og at de har innledet en militær offensiv i området.

Ber USA om hjelp

President Goodluck Jonathan ber søndag om hjelp fra USA og president Barack Obama.

Nigeria har allerede kontaktet en rekke andre nasjoner, som Frankrike, Storbritannia og Kina for å få hjelp til å bekjempe den voldelige islamistgruppa Boko Haram.

(Saken fortsetter under bildet)

Foreldrene demonstrerer i Nigeria

KREVER HANDLING: Nigerianere krever at myndighetene gjør mer for å redde flere hundre skolejenter som er bortført av Boko Haram.

Foto: Afolabi Sotunde / Reuters/NTB Scanpix

– Vi snakker med de land vi håper kan hjelpe oss. USA er nummer én blant dem, og jeg har snakket med president Barack Obama minst to ganger om hjelp i forbindelse med nasjonens sikkerhetsutfordringer, sier president Goodluck Jonathan.

Det ble ikke gitt detaljer om når disse samtalene skal ha skjedd.

– Har drøftet saken

USA har tidligere tilbudt Nigeria hjelp til å spore opp jentene.

– Vi har drøftet med nigerianske myndigheter hvordan vi kunne støtte deres arbeid med å finne og frigjøre disse unge kvinnene, sier talskvinne for USAs utenriksdepartement, Marie Harf.

Hundrevis av foreldre til de bortførte jentene, mange av dem kledd i rødt, møtte fram til en stille protest torsdag i byen der bortføringen skjedde.

Mødrene og fedrene, mange av dem i tårer, andre mens de ropte rasende slagord, marsjerte fram til stedet der bortføringen skjedde. De holdt opp plakater med teksten «Finn våre døtre» og avsluttet med bønn.

Boko Haram betyr «Vestlig utdanning er synd». Mye av Boko Harams virksomhet har den siste tiden vært i det nordøstlige Nigeria, som er gruppas historiske kjerneområde. Over 1500 mennesker er drept av gruppa hittil i år.

Foreldrene protester og krever at myndighetene gjør mer

DEMONSTRASJONER: Onsdag og torsdag denne uken har det vært demonstrasjoner både i Abuja og i flere andre byer og landsbyer i Nigeria.

Foto: Sunday Alamba / Ap/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt