Hopp til innhold

– Hamas visste hva de gjorde

– Hamas kjenner Israel godt nok til å vite hva militær aggresjon mot landet ville utløse. Det sier den tidligere fredsmekleren Terje Rød-Larsen.

Ruiner i Rafah på Gazastripen

To menn forsøker å finne eiendeler blant ødelagte biler og bygningsruiner på Gazastripen.

Foto: Khalil Hamra / Ap

– Hamas stod, etter min oppfatning, med ryggen mot veggen før denne krigen startet, sier Terje Rød-Larsen til NRKs Dagsnytt 18.

– Det var dette som først drev Hamas inn i samlingsregjeringen – teknokratregjeringen – med Fatha og PLO. Da dette ikke løste de økonomiske problemene i Gaza, drev det Hamas videre til militær aggresjon mot Israel, forklarer han.

Det utmattende fiendeskapet

Rød-Larsen er FNs spesialutsending til Libanon og fortsatt tett på begivenhetene i Midtøsten, vel 20 år siden han var en del av den norske trioen som meklet frem Osloavtalen.

Terje Rød-Larsen

Terje Rød-Larsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Avtalen er fortsatt den eneste som regulerer et fredsforhold mellom de historiske fiendene. Avtalen, som skulle være første steg av flere og munne ut i en tostatsløsning, Israel og Palestina, er i realiteten kun politisk gjeldene på Vestbredden.

Etter at den interne palestinske maktkampen i 2007 kuliminerte med at Hamas tok kontroll over Gazastripen mens rivalen Fatah beholdt Vestbredden, har det vært tilnærmet unntakstilstand på den smale landstripen langs Middelhavet.

Israel svarte med blokade, gitt at Hamas i sitt charter har utslettelse av Israel som mål. De er heller ikke med i paraplyorganisasjonen PLO, som er den formelle avtaleparten i Osloavtalen på palestinsk side og som har anerkjent Israels rett til å eksistere og som har tatt avstand fra vold som politisk virkemiddel.

Blokaden har ført til en økonomisk utarming av Gazastripen, og Hamas sin popularitet har sunket betraktelig siden de vant valget til den palestinske selvstyreforsamlingen i 2006.

De stadige konfrontasjonene med Israel har medført store materielle ødeleggelser, hvor det blir vanskeligere og vanskeligere for samfunnet å reise seg igjen.

Vinne gjennom å tape

Rød-Larsen er ikke i tvil om at Hamas vet hva de gjør når de angriper Israel med sine egenproduserte raketter. De vet også hva de har i vente av gjengjeldelse.

– De kjenner Israels militære etos veldig godt; nemlig at man skal slå tilbake, og det kraftigere enn den aggresjonen man er blitt møtt med. Israel gjør alltid dette når det er strid.

– Hamas sin strategi har paradoksalt nok vært å vinne gjennom å tape.

– Det vil si å få sympati for alle de sivile som de visste ville komme til å bli drept i slike krigshandlinger, og få sympati i det internasjonale samfunn. Det har de lykkes med, i hvert fall i Europa og i store deler av den arabiske verden, sier den tidligere fredsmekleren.

– Men bildet er mer komplisert enn tidligere. For denne gangen er det en splittelse i den arabiske verden, med enkelte av Gulfstatene og Tyrkia på den ene siden og Saudi-Arabia og Egypt med deres allierte på den andre siden.

– De sistnevnte har det samme bildet av Hamas, som et teokratisk (prestestyre red.anm.), autokratisk (eneveldig red.anm.) og tyrannisk regime som de ønsker å velte. Så her er det mange som faktisk har heiet på Israel.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Israelsk militærkolonne på vei ut fra Gazastripen

En kolonne med israleske militære kjøretøy og stridsvogner satte kurs for grensen mellom Israel og Gaza etter uker med stridshandlinger.

Foto: THOMAS COEX / Afp

Spill over og under bordet

Terje Rød-Larsen er en dreven observatør og aktør i det politiske spillet som alltid foregår i og om Midtøsten og Israel-Palestina-konflikten.

– Som alltid i Midtøsten er det to sjakkspill; det oppå bordet, med det man sier offentlig, og det under bordet, og det er der det reelle spillet er.

– Denne konteksten må man ha med seg for å forstå situasjonen, ikke bare hvordan den har utviklet seg frem til i dag, men også hvordan den vil utvikle seg fremover. Og Egypt er like aggressive mot Hamas som Israel er, sier Rød-Larsen.

Han tror det finnes en farbar vei fremover, men er ikke sikker på om tostatsløsningen som Oslo-avtalen skisserer er oppnåelig i nær fremtid, tross iherdige forsøk fra USAs utenriksminister John Kerry og andre med å få partene til forhandlingsbordet.

– Det ønskede idealet er at alle palestinske eliter går sammen og utvikler et felles program, og så at det forhandles med Israel på det grunnlaget. Men jeg er ikke så sikker på at det er realistisk.

Det internasjonale samfunnet må inn

– Hovedgrunnen til dette er at slik den israelske regjering ser ut i dag, er det mer enn tvilsomt om den vil forhandle med politiske enheter hvor Hamas er med. Israel vil ikke snakke med Hamas nå, og det tror jeg de ikke vil gjøre i lang tid fremover heller.

– Derfor tror jeg at man må gjøre ting som er realistiske og mulige, og en mulighet er å ha et sterkt internasjonalt nærvær på Gazastripen – og da med to formål: Det ene er å hjelpe til med gjenoppbyggingen, det andre er å demilitarisere Gazastripen, sier Rød-Larsen.

Ett av Israels krav i forhold til Gazastripen og blokaden, er nettopp demilitarisering.

Hvis det internasjonale samfunnet ikke tar et raskt og sterkt grep, så tror den tidligere fredsmekleren det mest sannsynlige scenariet på Gazastripen vil være kaos og anarki de nærmeste månedene.

– Jeg tror Norge kan spille en veldig konstruktiv rolle, med basis i at Norge i alle år har vært, er og vil bli leder av den såkalte giverlandsgruppen, som gir en veldig sentral posisjon i forhold til de utfordringene som ligger fremfor alle nå.

– Den internasjonale dimensjonen vil være helt avgjørende for en positiv utvikling fremover, sier Rød-Larsen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.