Hopp til innhold

– Galskapen må stanse

FNs generalsekretær Ban Ki-moon legger ingenting imellom etter det siste angrepet mot en av FNs skoler på Gazastripen.

FN-medarbeider utenfor skolen i Rafah som ble truffet av bombe

En FN-medarbeider står utenfor skolen i Rafah som ble utsatt for et luftangrep.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

– Denne galskapen må stanse. Angrepet er en kriminell handling og moralsk krenkelse, sa FN-sjefen i en uttalelse etter at den tredje FN-skolen på 10 dager var blitt angrepet.

Skolen som ligger i Rafah, sør på Gazastripen, var som de andre, blitt et tilfluktssted for palestinere som var blitt tvunget hjemmefra på grunn av krigen.

3000 personer oppholdt seg i skoleanlegget, 10 av dem mistet livet i bombeangrepet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener noen må stilles til ansvar for angrepene på FN-skolene.

Foto: LUKAS BARTH / Reuters

– Dette angrepet, sammen med de andre bruddene på Folkeretten må raskt undersøkes og de ansvarlige må stilles til ansvar, krever Ban Ki-moon.

Også USA, Israels nærmeste allierte, var klar i sin fordømmelse av nok et angrep på en FN-skole. Uten å anklage Israel ved navn, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet at de var forferdet over hva som hadde hendt og kalte angrepet uverdig.

Også de krever undersøkelse av alle angrepene mot FN-skolene og ba nok en gang Israel sørge for å gjøre mer for å avverge at uskyldige drepes i konflikten.

Gir beskjed daglig

– Jeg skjønner det ikke. Vi gir daglig beskjed til IDF (den israelske hæren) om hvor våre flyktningleire og anlegg befinner seg, sa den lokale FN-sjefen Robert Turner til ITV.

Noen timer senere gjentok den øverste FN-sjefen det samme.

– Det israelske forsvaret har gjentatte ganger blitt opplyst om disse stedenes beliggenhet, understreket Ban Ki-moon i sin uttalelse.

Ifølge FN-personell på bakken ble skolen i Rafah angrepet fra luften, og det var liten tvil om at det var israelske styrker som utførte raidet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Såret gutt fra angrepet på en FN-skole i Rafah, Gazastripen

En ung gutt får medisinsk behandling utenfor sykehuset i Rafah, etter at skolen og tilfluktsstedet var blitt bombet.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Angrep motorsykkel

De første timene etter angrepet unnlot det israelske forsvaret, IDF, å kommentere hendelsen.

På søndag ettermiddag, i en uttalelse fra IDF og formidlet til NRK, heter det at ingen israelske fly har hatt noe skole på Gazastripen som mål.

– Dette er ikke første gang der IDF ble beskyldt for slike angrep mens nevnte skoler og sykehus ble truffet av Hamas raketter og/eller granater. Hamas har tydeligvis utnyttet media som en del av deres krigføringstaktikk, heter det.

På søndag kveld bekreftet imidlertid det israelske militæret at det var blitt skutt mot mål i nærheten av skolen og at de skal undersøke hva som har skjedd.

– IDF angrep tre terrorister fra Islamsk jihad som befant seg på en motorsykkel i nærheten av en UNWRA-skole i Rafah. IDF skal gå gjennom konsekvensene av dette angrepet, i nærheten av skolen hvor 3000 palestinere hadde søkt tilflukt, heter det i den siste uttalelsen, formidlet av det franske nyhetsbyrået AFP.

Trekker styrkene tilbake

Israelske styrker har i løpet av søndagen trukket det meste av sine bakkestyrker tilbake fra Gazastripen.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Øst-Jerusalem

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Foto: NRK

– Soldatene er tilbake på israelsk side eller i randsonen inn mot Gazastripen, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

– Israel hevder at soldatene er ferdig med å ødelegge nettverket av tunneler som Hamas har bygget. Det andre er nok at Israel vil unngå at soldatene blir lette, statiske mål som kan ende opp som krigsfanger på Hamas' side, som de for enhver pris ønsker å unngå.

– Om denne tilbaketrekningen betyr at krigen går mot slutten, er vanskelig å si. Det har vært kraftig bombing av hele Gazastripen i hele dag, som har resultert i flere enn 100 drepte, forteller Mikkelsen.

– Et åpent spørsmål er hva Hamas nå kommer til å gjøre. Deres hovedkrav har hele tiden vært at blokaden mot Gazastripen må oppheves. Viser det seg at de ikke får noe ut av forhandlinger med Israel, så er også de i en veldig vanskelig situasjon, sier NRK-korrespondenten i en analyse av situasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Begravelsen av den israelske soldaten Hadar Goldin

Begravelsen av den israelske soldaten Hadar Goldin, som Israel først beskyldte Hamas for å ha kidnappet, samlet mange mennesker i hjembyen Kfar Saba.

Foto: Oded Balilty / Ap

Situasjonen roer seg

– Mitt inntrykk etter samtaler med ulike aktører i dag og i går, er at det kan se ut som om situasjonen roer seg ned i løpet av de to-tre nærmeste dagene, uavhengig av muligheten for en formell våpenhvile, sier utenriksminister Børge Brende til NTB.

– Det er sterke krefter i Israel som nå ønsker å trappe ned militært i Gaza, men det er rivninger innad i det israelske sikkerhetskabinettet, sier Brende.

Den norske utenriksministeren mener at en ensidig avslutning av de israelske militæroperasjonene er det beste alternativet, hvis det ikke lykkes å få i stand en formell våpenhvile.

– Men det vil være bedre med en våpenhvile som i 2012, som definerer tiden fremover og innebærer en forståelse av lettelser i blokaden og stengningsregimet og starten på nye fredssamtaler. Mitt inntrykk er at det toget ikke er gått, sier han.

Den 27 dager lange krigen har ført til tap av 1766 palestinske liv, flesteparten av dem sivile. 66 israelere er også drept, hvorav 64 av dem soldater.

SISTE NYTT

Siste nytt