Hopp til innhold

USA kritiserer dødstallene, men lar Israel kjøpe mer ammunisjon

Det hvite hus refser Israel for de høye dødstallene på Gazastripen og ber landet gjøre mer for å beskytte sivile. Samtidig har USA sagt ja til en israelsk forespørsel om ammunisjon.

Abu Hussein-skolen i Jalabia-flyktningleir på Gazastripen

En liten gutt titter ut av en av de ødelagte veggene på Abu Hussein-skolen i Jalabia-flyktningleir som ble truffet av israelske stridsvogngranater onsdag morgen.

Foto: Hatem Moussa / Ap

Det hvite hus sin talsmann var usedvanlig klar da han tidlig torsdag ettermiddag amerikansk tid svarte på spørsmål om Israels krigføring på Gazastripen.

– Bombingen av FN-bygningen som huset uskyldige sivile som hadde flyktet fra krigføringen er helt uakseptabelt og helt umulig å unnskylde, sa talsmann Josh Earnest, selv om han understreket at Israel har rett til å beskytte sitt land.

Han dro det heller ikke i tvil om at det var israelsk skyts som traff jenteskolen i flyktningleiren Jabalya rett før daggry onsdag og hvor 16 mennesker mistet livet.

Talsmann i Det hvite hus Josh Earnest

Josh Earnest under pressebrifing i Det hvite hus.

Foto: Ap
USAs utenriksminister John Kerry

USAs utenriksminister John Kerry jobber fortsatt iherdig med å få i stand en våpenhvile mellom partene.

Foto: Lucas Jackson / Ap
FNs generalsekretær Ban Ki-moon

Den siste uken har FN-sjef Ban Ki-moon fordømt og fordømt ulike angrep mot FN-bygninger.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

Skolen eies og drives av FNs spesialorgan for palestinske flyktninger, UNWRA.

Den er i likhet med andre FN-bygninger på Gazastripen blitt et tilfluktssted for gazabeboere på flukt. Ifølge UNWRA-sjef Pierre Krähenbühl har nå 220.000 palestinere søkt beskyttelse i ulike FN-lokaler.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har vært helt klar i sin sak, det var israelske stridsvogner som fyrte av de mange stridsvogngranatene tidlig onsdag morgen.

– Vi har ingen opplysninger eller bevis som tilsier at det FN-tjenestemenn forteller ikke er riktig. Det virker ikke som om det er noen tvil om hvem sitt artilleri som ble brukt, sa Earnest.

Ifølge UNWRA var den israelske hæren blitt varslet om hvor skolen lå 17 ganger.

En talsmann for den israelske hæren opplyste etter hendelsen at israelske soldater skjøt tilbake mot væpnede palestinere som befant seg i nærheten av skolen.

I forrige uke ble 15 mennesker drept da en annen UNWRA-skole kom under beskytning. FN hevder at det var israelske stridsvogner som skjøt mot skolen, mens Israel mener skolen kan ha blitt truffet av Hamas-raketter på avveie, selv om de ikke avviser at det også kan ha vært israelske stridsvognsgranater som traff.

Det hvite hus mener uansett at dødstallene er for høye, og ber Israel gjøre mer for å unngå at sivile liv går tapt.

– De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sa talsmann i det amerikanske forsvarsdepartementet Steve Warren på sin pressebriefing.

Godkjenner våpenforsyning

Samtidig som både den amerikanske presidenten og utenriksministeren er kritiske til handlemåten til sin nære allierte, har det amerikanske forsvarsdepartementet i løpet av de siste dagene sagt ja til en forespørsel fra det israelske forsvaret om kjøp av ammunisjon.

Det skal ifølge CNN dreie seg om ulike typer ammunisjon til stridsvogner og bombekastere i tillegg til sporlys.

Ammunisjonen skal utleveres fra et amerikansk våpenlager i Israel, hvor det ifølge amerikansk media skal være lagret våpen, ammunisjon og annet utstyr til en verdi av 1 milliard dollar, eller i overkant av 6 milliarder norsk kroner.

Våpenlageret, som bestyres av amerikanerne, er ment for bruk i krisesituasjoner, men ifølge CNNs kilde i forsvarsdepartementet karakteriseres ikke leveringen som et «nødsalg».

Amnesty International har oppfordret USA til å stanse sitt våpensalg til Israel i den nåværende situasjonen.

Forklaringsproblem

– Utfordringen for Obama-administrasjonen er å forklare hvorfor de velger å bidra til at Israel får etterfylt ammunisjon midt i en pågående krig, der de fleste ofrene så langt er sivile, sier NRKs Washington-korrespondent Gro Holm.

– Det er velkjent at både Israel og Egypt mottar militært utstyr for flere milliarder dollar årlig, slik har det vært siden Camp David-avtalen ble undertegnet i 1978. Men, i en situasjon hvor utenriksminister John Kerry og FN jobber intenst for å få til en våpenhvile mellom partene, mener flere kommentatorer her at det sender et forvirrende signal å selge mer ammunisjon til den ene siden, forklarer Holm.

FNs nødhjelpskoordinator og visegeneralsekretær Valerie Amos sa i FNs sikkerhetsrådet i dag, torsdag, at over 80 prosent av de drepte i Gaza er sivile.

– Nye granater og bombekasterammunisjon kan ikke øremerkes for militære mål. Men det er umulig å slå fast at etterforsyningene i seg selv kan bidra til å forlenge konflikten, ettersom vi ikke vet hvor store lagre Israel har i utgangspunktet, sier Holm.

Samtidig med ammunisjonssalget øker USAs politiske ledelse presset på Israel.

Utenriksminister John Kerrys våpenhvileforslag fra sist fredag inneholdt ifølge den israelske avisa Haaretz et avsnitt om at Israel måtte stanse ødeleggelsene av Hamas sine tunneler mens den ukelange våpenhvilen var i kraft.

Det er kategorisk blitt avvist av den israelske regjeringen, senest av statsminister Benjamin Netanyahu i dag.

Ifølge hva en israelsk tjenestemann sa på lørdag trenger Israel ytterligere en uke eller to for å fullføre det de definerer som sitt oppdrag; å få fjernet Hamas' sine raketter i tillegg til å ødelegge det omfattende nettverket av tunneler som er gravd ut mellom den innestengte Gazastripen og Israel.

– Både Israel og den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas skal ha ment at Kerry gikk for langt i retning av å lytte til Hamas, eller rettere til Hamas sine «representanter» i internasjonalt diplomati for øyeblikket, nemlig Tyrkia og Qatar, sier Gro Holm.

Ber om pause i krigen

FNs sikkerhetsrådet bad på torsdag kveld partene om å ta en ny pause i krigføringen av humanitære hensyn, slik at hjelpearbeidere kan komme frem til dem som trenger hjelp.

Selv om mange av FN-sjefene har vært og er usedvanlige klare i sin kritikk av Israel og krigføringen på Gazastripen, ikke minst at det israelske militæret angriper FN-bygninger som huser sivile palestinere på flukt, er de også sterkt kritiske til palestinske væpnede grupper som setter både FN-personell og sine landsmenn i fare.

De siste ukene er det funnet lagrede raketter på tre nedlagte FN-skoler, og det har fått FN til å reagere kraftig. Så langt er det ikke kjent hvem som har plassert våpnene i tidligere skolebygningene.

SISTE NYTT

Siste nytt