Hopp til innhold

Samlet storting om Syria-krisen: – Ingen bidrag uten FN-vedtak

STORTINGET (NRK.no): Et samlet storting sier at det ikke blir aktuelt å bidra til en operasjon i Syria uten FN-vedtak.

stortinget

ORIENTERTE: Forsvarsminister Espen barth Eide (Ap) og leder av forsvars- og utenrikskomitéen, Ine marie Eriksen Søreide (H), orienterte om Norges holdning til Syria-krisen.

Foto: NTB Scanpix

– Det må et FN-mandat til for å bruke offensiv militær makt mot Syria, for Norges del. Dette må forankres i Sikkerhetsrådet, og det er det bred enighet om her på Stortinget.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og leder for forsvarsmkomitéen, Ine marie Eriksen Søreide. Statsråden holdt onsdag ettermiddag en orientering for Stortinget.

Ingen henvendelser

– Vi har hatt en veldig god gjennomgang av den dramatiske situasjonen, sa Eide til pressen etter orienteringen.

Utenriksministeren sier at Norge foreløpig ikke har fått noen henvendelser om å bidra med utstyr eller personell til en militær inngripen.

– Norge har ikke fått noen henvendelser, eller deltatt i noen diskusjoner av den typen som åpenbart foregår mellom USA, Frankrike og Storbritannia, sier Eide.

FNs spesialutsending til Syria, Lakhtar Brahimi, bekreftet onsdag at kjemiske våpen ble benyttet i Syria forrige uke. Flere stater, blant dem USA, Storbritannia, Frankrike og Danmark tar nå til orde for militære angrep på Syria som straff for bruken av kjemiske våpen. Men dette blir ikke Norge med på med det første, med mindre det foreligger et mandat fra FNs sikkerhetsråd.

Påstått angrep med kjemiske våpen Ghouta, Damaskus

– KJEMISKE VÅPEN: FN melder at det mest sannsynlig ble brukt kjemiske våpen under massakren i Syria forrige uke.

Foto: STRINGER / Reuters

De to understreker at Norges holdning kan endre seg, gitt at det blir fortgang i FNs sikkerhetsråd. Men så lenge det ikke blir en samlet enighet, er det ikke aktuelt å gå til noen militær inngripen i det borgerkrigsherjede landet.

– Alarmerende at FN ikke er enig

– Vi står overfor en situasjon som blir verre og verre, lidelsene blir verre, den humanitære situasjonen forverrer seg, det er vanskelig å håndtere flytkningesituasjonen. Etter alt å dømme er det blitt brukt kjemiske virkemidler. men det vet vi ennå ikke, og det er det viktig at Sikkerhetsrådet forholder seg til på en god måte. Det er alarmerende at Sikkerhetsrådet ikke har kommet frem til et felles standpunkt, sier Eide.

Både han og Søreide oppfordrer Kina og Russland til å bruke sin nøkkelrolle konstruktivt.

– Det er en stor utfordring at det er vanskelig å få tilgang i Syria og landene rundt, og det er så mange sider nå som regionalt sett har kastet seg inn i konflikten, de siste måneder og år. Det betyr at de som har en sentral rolle, og her er jo Russland og Kina i en nøkkelstilling, nå benytte den muligheten. De bør også benytte muligheten til å sørge for at Sikkerhetsrådet for eksempel gi sikkerhetsinspektørene adgang til å finne ut hvem som sto bak et eventuelt angrep, dersom det virkelig er brukt kjemiske våpen, sier Søreide.

Eide mener det uansett må gjøres avveininger rundt konsekvensene av en militæroperasjon, og vil ikke gå til aksjon hvis målet kun er å straffe.

De vil likevel ikke bruke ord som irrelevant og maktesløs om FNs sikkerhetsråd.

– FN og Sikkerhetsrådet er ikke sterkere enn sine samlede partnere og medlemsland. Og når Russland og Kina har valgt den veien de har valgt i Sikkerhetsrådet, så har man også blokkert muligheter som kunne vært prøvd ut på veien, man har blokkert mulighetene til å søke brede politiske løsninger, og man har blokkert eventuelle sanksjonsmuligheter, og diskusjonen rundt hva våpeninspektørene skal ha mulighet til å finne ut av. Og det er selvfølgelig dypt bekymringsfullt, sier Søreide.

Verken hun eller utenriksministeren vil si hva Norge eventuelt vil bidra med dersom man snur etter et eventuelt vedtak i FN.

Dette er jo en hypotetisk problemstilling for Norge nå, særlig siden det ikke foreligger noen henvendelse for Norge nå, sier Søreide.

Frykter for hele regionen

– Vi må vurdere om dette vil gjøre situasjonen bedre eller verre. Jeg må si, etter å ha kommet hjem fra et besøk fra Mistøsten i går, at jeg er dypt for ringvirkningene i regionen, dersom det internasjonale samfunnet involveres. Dette gjelder spesielt dersom det kun er snakk om et begrenset angrep kun for å straffe landet, og man ikke har som formål å følge gå løpet ut, sier Eide.

Han avviser at Norge uten videre bryter med et moralsk ansvar, dersom nære allierte bestemmer seg for å gå til aksjon uten FN-mandat – for å beskytte sivile.

– Jeg mener det er et moralsk ansvar å gjøre det man mener er riktig, og det med utgangspunkt i folkeretten. men vi skal også gjøre gode og grundige vurderinger av de handlingsalternativer som foreslås. Men jeg mener vårt standpunkt slikt det står nå, er det beste, sier Eide.

Det er heller ikke slik at man enten går til militær aksjon, eller ikke gjør noe som helst, mener Eide.

– Jeg mener at vi som humanitær stormakt tenke på både hvordan vi sikrer den humanitære situasjonen, som en av de største humanitære bidragyterne i Syria. men ikke bare med penger, men betydelig aktivitet.

FNs Lakhdar Brahimi advarer mot for rask inngripen, uten enighet i FN.

– Internasjonal lov sier at ethvert USA-ledet tiltak må tas etter enighet i FNs sikkerhetsråd, sier Brahimi, ifølge AP.

Utenriksminister William Hague ber onsdag FNs sikkerhetsråd om å bli enige om en resolusjon som innebærer en militær intervensjon i Syria, melder Reuters.

– Vi mener det er på tide at FNs sikkerhetsråd tar det ansvaret som man ikke har klart å ta de siste 28 månedene i Syria, sier Hague.

Les mer om stortingsvalget

Erna Solbergs regjering på slottsplass

Disse 18 skal styre Norge

Erna Solberg og Siv Jensen har valgt sitt mannskap. Her får du en oversikt over de 18 statsrådene som skal styre norsk politikk de neste fire årene.

Vararepresentanter som rykker opp

Fra arbeidsledig til stortingsrepresentant

Ni folkevalgte stortingsrepresentanter blir statsråder, og én blir statssekretær. Dermed rykker ti nye personer inn på Stortinget. Blant dem er 23 år gamle Erik Skutle fra Bergen.

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

Gratulasjon til lutefisklaget, som nå har fått plass i regjeringen

Nå sitter over halve lutefisklaget i regjering

Det er neppe mange andre lutefisklag som kan skilte med like mange statsråder rundt bordet i år. I det nye regjeringsapparatet er det flere som kjenner hverandre godt.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Erna og Siv

Solberg legger ned Fiskeridepartementet

Fiskeri- og kystdepartementet forsvinner, men statsråden flyttes til et nytt, sammenslått nærings- og fiskeridepartementet.

Sylvi Listhaug (Frp)

Påtroppende landbruksminister mente landbruket er kommunisme

For tre år siden kalte Sylvi Listhaug (Frp) landbrukssektoren for «kommunisme på norsk». I dag blir hun landbruksminister.

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.