Hopp til innhold

Klesprodusenter vil skjerpe sikkerheten i tekstilindustrien

Klesprodusenter vil skjerpe sikkerheten i tekstilindustrien etter bygningskollapsen i Bangladesh. Hittil er 386 mennesker funnet døde, og tallene forventes å stige kraftig.

Bangladesh Building Collapse

Klesprodusenter vil sette i gang tiltak for å forbedre sikkerheten i klesindustrien etter bygningskollapsen ved Dhaka i Bangladesh i forrige uke som hittil har krevd 386 menneskeliv. Redningsarbeidere bærer ut en kollega som er såret og skadet i en brann som brøt ut under leteaksjonen i ruinene søndag.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Minst 386 mennesker er bekreftet omkommet, og fortsatt er mange savnet etter at den åtte etasjers høye bygningen utenfor Dhaka i Bangladesh kollapset torsdag.

I frykt for at vestlige bedrifter skulle se seg om etter andre produsenter, møtte produsentene i Bangladesh representanter for minst 30 ledende merkenavn som Walmart, Hennes & Mauritz og Gap mandag i et forsøk på å forsikre dem om at at de møter sikkerhetskravene.

Vil skjerpe sikkerheten

Møtet endte med en kunngjøring om at produsenter og kjøpere hadde avtalt og danne et felles panel for å komme opp med en handlingsplan for sikkerhet.

– Vi har satt i gang tiltak for å forhindre at slike tragedier gjentar seg, sier Shahidullah Azim i Foreningen for produsenter og eksportører i Bangladesh.

Foreningen, som respresenterer 4500 fabrikker, oppfordret leverandørene om å ikke kansellere bestillinger og forsendelser.

Fabrikkarbeider i Bangladesh

De europeiske klesmerkene som får plaggene sine sydd på tekstilfabrikker i Bangladesh har fått mye kritikk for sikkerheten etter bygningskollapsen i forrige uke. Nå vil produsentene skjerpe sikkerheten i industrien. Bildet er av en fabrikkarbeider i Bangladesh i 2007.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Primark og den kanadiske supermarked-giganten, Loblaw, sier at de er villige til å betale erstatning til ofrene som arbeidet for deres leverandører i bygningen.

Vurderer sin fremtid i Bangladesh

Flere klesprodusenter har signalisert at de nå vurderer hvorvidt de har en fremtid i Bangladesh.

– I dag tror jeg at klesprodusenter i de fleste land setter seg ned og tar en vurdering på om de kan fortsette å kjøpe fra Bangladesh. Det kan høres brutalt ut, men det er realiteten, sier Roger Hubert, visedirektør for Li & Fung.

Li & Fung er et Hong Kong-basert byrå for kjøp av forbrukervarer og fungerer som et bindeledd for leverandører og merkenavn verden over.

Tekstil-sjefer i Bangladesh ba vestlige klesgiganter om å fortsette og gjøre forretninger med dem etter at nesten 400 mennesker døde da en bygning kollapset i forrige uke.

Håpet om å finne flere overlevende falmer imildertid.

Arrangørene av redningsarbeidet bestilte mandag inn kraner for å fjerne ruinene av det som en gang var en åtte-etasjers fabrikk. Kollapsen skjedde mens omlag 3000 tekstilarbeidere var på jobb i bygningen.

Fokus på sikkerhet i klesindustrien

Tragedien har nok en gang rettet fokus på dårlige sikkerhet i klesindustrien i Bangladesh som har en anslått verdi på 20 milliarder dollar, eller omlag 120 milliarder norske kroner.

Ruiner etter bygningskollaps i Bangladesh

Sikkerheten i tekstilindustrien i Bangladesh er nok en gang under lupen etter bygningskollapsen ved Dhaka torsdag. Bildet viser ruinene etter at den åtte etasjer høye bygningen kollapset.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Bangladesh er verdens nest største innen klesindustrien, rett etter Kina.

Den britiske klesprodusenten Primark og spanske Mango har bekreftet at deres produkter ble laget i bygningen.

Italienske Benetton har vedgått at deres klær ble produsert inne i Rana Plaza-bygningen som kollapset, men hevder imidlertid at dette var en engangs-bestilling.

Forventer at dødstallene vil stige

Det forventes imidlertid at dødstallene vil oppjusteres kraftig nå når tungt maskineri blir tatt i bruk i leteaksjonen.

Redningsmannskaper har tidligere vært skeptiske til å bruke noe annet enn håndholt drill i frykt for at tyngre verktøy kunne få murverket til å kollapse på overlevende som måtte finnes i ruinene.

Redningsmannskap kjempet for å redde en kvinnelig tekstilarbeider som var fanget i ruinene, men livet hennes stod ikke til å redde da det brøt ut en brann i ruinene.

Redningsarbeidere jobber med å løfte store betongplater fra det den sammenraste bygningen på åtte etasjer.

De forventer å finne mange døde når de kommer ned til første etasje, noe som indikerer at dødstallene vil komme langt over det offisielle dødstallet, som hittil er 386.

Dødeligste katastrofen i Bangladesh noensinne

Hundrevis av mennesker ventet tålmodig på nyheter om savnede slektninger ved området etter bygningskollapsen. Bygningen, hvor fem klesfabrikker holder til, har tilsammen 3122 ansatte, men det er uklart hvor mange som var på jobb da tragedien inntraff.

Det er den dødeligste katastrofen i klesindustrien i Bangladesh noensinne.

Omtrent 2900 av de ansatte er blitt gjort rede for, hvorav 2500 overlevde og 386 hittil er funnet døde. Det er heller ikke klart hvor mange som jobbet på andre kontorer i bygningen som også huset en bank og flere private kontorer og butikker.

Takket nei til utenlandsk hjelp

Regjeringen i Bangladesh forsvarer beslutningen om å si nei takk til utenlandsk hjelp for å redde hundrevis av mennesker som ble begravd i bygningskollapsen forrige uke.

Myndighetene mener de ikke hadde behov for utenlandske bidrag for å redde ut de mange som ble sittende fast.

– Vi følte ikke behov for umiddelbar utenlandsk assistanse fordi redningsaksjonen vår har vært god nok og eksemplarisk, sier innenriksminister Mustak Ahmed til nyhetsbyrået AFP.

Han tilføyer at regjeringen er takknemlig for tilbudene om hjelp fra verdenssamfunnet.

Både Storbritannia og FN ga beskjed om at de hadde ekspertteam klare til å rykke ut for hjelpe til med redningsarbeidet, men Bangladesh takket nei.

SISTE NYTT

Siste nytt