Hopp til innhold

Klesgigant betaler erstatning til ofre etter bygningskollaps

Kleskjeden Primark sier at de vil betale ut erstatninger til ofre etter bygningskollapsen i Bangladesh i forrige uke.

Ruiner etter bygningskollaps i Bangladesh

En av leverandørene til kleskjeden Primark holdt til i bygningen som kollapset. Minst 377 mennesker omkom.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Minst 377 mennesker er bekreftet omkommet, og fortsatt er mange savnet etter at den åtte etasjers høye bygningen utenfor Dhaka i Bangladesh kollapset torsdag.

Den britiske kleskjeden Primark har tidligere bekreftet at en av deres leverandører holdt til i bygningen, og nå lover selskapet å kompensere ofrene, ifølge AFP.

Selskapet skriver i en pressemelding at de samarbeider med en veldedig organisasjon i Bangladesh, som hjelper ofrene blant annet med mat.

– I tillegg vil Primark betale erstatning til ofrene som jobbet for vår leverandør. Dette inkluderer langsiktig støtte til barn som har mistet foreldrene, økonomisk støtte til skadde og utbetalinger til pårørende familier, opplyser selskapet.

Demonstrasjon utenfor Primark-butikk

En gruppe demonstranter utenfor en Primark-butikk i London krevde søndag at selskapet tok ansvar etter bygningskollapsen i Bangladesh. Nå lover selskapet erstatning til ofrene.

Foto: CARL COURT / Afp

Eieren pågrepet

Virksomhetene som holdt til i bygget hadde til sammen 3122 ansatte. Nøyaktig hvor mange som var på jobb da bygningen kollapset, er fremdeles uklart.

Etter ulykken har det kommet fram at bygningen ikke var lovlig satt opp, og at ledelsen ved fabrikkene tvang arbeiderne til å gå på jobb, selv om politiet hadde krevd at bygningen ble evakuert på grunn av store sprekker i veggene.

Søndag pågrep politiet eieren av bygningen idet han prøvde å krysse grensen til India. Han hadde da vært på flukt siden kollapsen.

Tre fabrikkeiere og to ingeniører er også pågrepet.

Flere kleskjeder

Primark selger rimelige hverdagsklær, og har 257 butikker i landene Østerrike, Belgia, Tyskland, Irland, Portugal, Spania, Nederland og Storbritannia.

Deres leverandør holdt til i andre etasje av bygningen som kollapset.

Primark påpeker at også andre kleskjeder benytter seg av produsentene som holdt til i bygningen, og nå oppfordrer de andre til å følge deres eksempel.

– Vi oppfordrer dem til å komme på banen og tilby assistanse, skriver selskapet.

Tidligere har den spanske kleskjeden Mango bekreftet at de fikk noen av sine klær produsert i bygningen.

Bygningen som kollapset ligger nordvest for hovedstaden Dhaka og inneholdt fem klesfabrikker, en bank, private kontorer og butikker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Marko havnet i leirskredet: – Bilen bare fløy

Marko Mijatovic var på vei hjem da han svingte inn på E6. I det stummende mørket var det en avgrunn der veien skulle vært.

Slik delte leirskredet E6 i to

Ferske bilder fra kvikkleireskredet nær Göteborg viser hvor dramatisk det var natt til lørdag.