Hopp til innhold

– Krever at fabrikkeiere blir hengt

Flere hundretusen tekstilfabrikk-arbeidere krever at eierne av fabrikken som kollapset, skal straffes for å ha ignorert advarsler om byggets forfatning.

Overlevende reddes ut av ruinene etter at en tekstilfabrikk kollapset i Bangladesh

En kvinne reddes ut av ruinene. Fortsatt kan det høres svake rop fra ruinene der hundrevis av mennesker er savnet i Bangladesh.

Foto: STR / Afp

Torsdag var det streik og demonstrasjoner i Dhaka i kjølvannet av kollapsen av en konfeksjonsfabrikk i Bangladesh.

Demonstrantene blokkerte hovedveiene i en rekke industriområder i hovedstaden Dhaka, for å tvinge fabrikkeierne til å stoppe produksjonsarbeidet i en dag, av respekt for de omkomne i kollapsulykken på onsdag.

Noen av demonstrantene skal ha blitt voldelige og forsøkt å komme seg inn i fabrikkene, melder nyhetsbyrået AFP.

– De knuste vinduer og biler før de ble jaget vekk av politiet. De skal ha angrepet en rekke fabrikker hvor fabrikkeierne hadde nektet dem å få en fridag etter tragedien, sier polititalsmann Kamrul Islam til AFP.

– Mange av dem ønsket å bruke dagen på å donere blod til sine medarbeidere, sier Islam.

– De må straffes

Rundt 1500 arbeidere marsjerte bort til fagforeningshovedkontoret i Dhaka og forlangt at eierne av bygningen måtte straffes, skriver AFP.

– Eierne av fabrikkene må bli hengt, ropte en opprørt demonstrant.

Sjefene skal flere ganger ha ignorert advarsler fra arbeiderne om at bygningen hadde blitt for ustabil.

Enkelte av arbeiderne som jobbet i bygningen, forteller at veggene begynte å slå sprekker tirsdag kveld. De forlot da bygningen, men hevder at sjefene deres ga dem ordre om å gå tilbake til arbeidsplassene.

– Sjefene tvang oss til å gå tilbake på jobb. Bare en time etter at vi gikk inn i bygningen igjen, falt hele huset sammen med et voldsomst brak, fortalte en 24 år gammel kvinnelig arbeider som bare oppga navnet Mousumi.

Den lokale politisjefen, M. Asaduzzaman opplyser at det er reist sak mot eieren av bygningen, en tjenestemann i regjeringspartiet i landet. Eierne av fabrikkene er siktet for uaktsomt drap, og skal ha gått i dekning etter kollapsen.

Bygningskollaps i Bangladesh.

Redningsarbeidet fortsetter over et døgn etter bygningskollapsen. Redningsarbeidere finner fortsatt overlevende i ruinene av den åtte etasjer høye bygningen som raste sammen.

Foto: ANDREW BIRAJ / Reuters

Dødstallet stiger

Tallet på omkomne i den sammenraste bygningen i Dhaka i Bangladesh har passert 200. Over 1.000 skadde er hentet ut, og fortsatt kan det høres svake rop fra ruinene der hundrevis av mennesker er savnet.

Ifølge Mohammad Atiqul Islam, som er leder for BGMEA, interesseorganisasjonen for tekstilindustrien i Bangladesh, var 3.122 arbeidere på jobb i de fem fabrikkene som holdt til i bygningen, da den raste sammen onsdag.

Bygningen som raste sammen onsdag, huset flere tekstilfabrikker der det jobbet mange unge kvinner.

– Dødstallet kan komme til å stige ettersom mange fortsatt er innesperret under bygningsmassene, sier den lokale politisjefen i Savar-distriktet.

Kollapsen er den verste fabrikkulykken i Bangladesh' historie.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt