Konfeksjonsfabrikken som raste sammen i Bangladesh tidligere i dag knyttes til store navn i klesindustrien.
Aktivister tok seg frem i ruinene av den åtte etasjer høye Rana Plaza-bygningen i Savar som kollapset, og fant merker som linker store selskaper som britiske Primark og spanske Mango til fabrikkollapsen, melder Clean Clothes Campaign (CCC) .
Aktivister fant i dag dokumentasjon og merker som knytter flere kjente kleskjeder til bygningskollapsen. Her papirer som omhandler den spanske kleskjeden Mango.
Foto: CCC/Workers Rights ConsortiumCCC består av over 250 organisasjoner innenfor europeisk fag- og miljøorganisasjoner, og kvinne- og ungdomsorganisasjoner, og er koordinert i Norge av Framtiden i våre hender.
Frykter stigende dødstall
Hittil er minst 152 personer funnet døde i ruinene av Rana Plaza-bygningen, men redningsmannskapene frykter at dødstallet vil stige, skriver Dhaka-avisen Daily Star på sine nettsider.
Det er trolig flere hundre personer igjen som fortsatt er fanget inne i ruinene.
Overlege Hiralal Roy ved Enam-sykehuset i nærheten av Rana Plaza-bygningen sier at over 700 er fraktet til sykehus med skader etter at fabrikken raste sammen.
På fabrikkens hjemmeside listes også en rekke velkjente europeiske og amerikanske merker som C&A , KIK og Wal-Mart opp, melder Clean Clothes Campaign.
Disse kleskjedene var også involvert i brannen i en tekstilfabrikk i Bangladesh for i november 2012, der 112 mennesker mistet livet.
Bangladeshiske hjelpearbeidere fra hæren, brannvesen og frivillige sliter med å hente ut overlevende etter fabrikkollapsen nær Dhaka onsdag.
Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AfpFlere grunner
Bygningskollapser er ikke uvanlig i Bangladesh, fordi sikkerhetskrav ofte blir ignorert.
Carin Leffler i Clean Clothes Campaign Norge nevner særlig to grunner til at ulykker som dette fortsetter å skje i Bangladesh.
- Grunn nummer én er at bare en prosent av alle bangladeshiske arbeidere er organiserte, og nummer to er at det hersker stor undertrykkelse av arbeiderne. Det er nesten ingen som driver med arbeidssikkerhet, sier Leffler til NRK.
Leffler forteller at problemet befinner seg på flere nivåer, men at regjeringen i landet ikke klarer å ivareta sikkerheten til arbeiderne i landet. Mye grunnet ukontrollerte arbeidsforhold.
- Veldig mye produksjon i Bangladesh skjer i andre fabrikker som ikke er kjent, ikke en gang for kleskjedene selv, sier hun.
Kunne høre skrik
I går ble det oppdaget en sprekk i en av veggene i fabrikken, men denne skal ha blitt ignorert fra fabrikkeierens side.
Flere timer etter at bygningen raste sammen, kunne man fortsatt høre smerteskrik fra overlevdende i ruinene.
Noen ropet også på vann, mens andre ba til Allah, skrev Daily Star.
En overlevende etter bygningskollapsen i Bangladesh skriker i smerte mens han blir båret vekk fra ulykkesstedet.
Foto: A.M. Ahad / Ap