Hopp til innhold

Russland avslutter militærøvelse på Krim

Det russiske forsvarsdepartementet hevder militærøvelsen på Krim-halvøya er avsluttet og at styrkene nå trekkes tilbake. Nato-sjef Jens Stoltenberg svarer at Russland uansett ser ut til å fortsette oppbyggingen rundt Ukrainas grenser.

Det russiske forsvarsdepartementet kunngjør at militærøvelsen på den annekterte Krim-halvøya avsluttes og at styrker trekkes tilbake fra området.

Det russiske forsvarsdepartementet kunngjør at militærøvelsen på den annekterte Krim-halvøya avsluttes og at styrker trekkes tilbake fra området.

«Enheter fra Det sørlige militære distriktet som har deltatt i en taktisk øvelse er nå ferdige med sitt oppdrag og er i ferd med å vende tilbake til sine baser», heter det i en kunngjøring fra det russiske forsvarsdepartementet.

Statlig russisk TV har vist en video som skal være sendt ut av departementet.

Der ser man stridsvogner og andre militære kjøretøyer som kjører over Kertsjbroen som forbinder Krim-halvøya med fastlandet.

Lovet tilbaketrekning i går

Den russiske president Vladimir Putin opplyste i går, tirsdag, at det var besluttet og innledet en «delvis tilbaketrekning av styrker» i grenseområdene rundt Ukraina.

Vestlige ledere svarte at de trengte bevis for Putins utsagn.

Både Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs president Joe Biden mente de russiske opplysningene om en delvis tilbaketrekning måtte bevises.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs forsvarsminister Lloyd J. Austin III under Natos forsvarsministermøte i Brussel 16. februar.

USAs forsvarsminister Lloyd J. Austin og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg før møtestart i Brussel, der Natos forsvarsministre er samlet.

Foto: POOL / Reuters

Mener Russland bare flytter på styrker

I dag er det møte med Natos forsvarsministre i Brussel.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sa før møtestart at Russland de siste månedene har flyttet styrker frem og tilbake, og at det gjenstår å se om det som nå pågår er en permanent tilbaketrekning.

Stoltenberg sa også at ut fra det Nato klarer å se, så bygges de russiske styrkene rundt Ukraina bare videre opp og at mer militært mannskap er på vei.

Nato-sjefen oppfordrer Russland til å ta imot invitasjonen til nye samtaler.

– Vi forbereder oss på samtaler, men i tillegg forbereder vi oss på det verste, sa Stoltenberg.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier til BBC at foreløpig er det ikke tegn til noen russisk tilbaketrekning rundt landets grenser.

Ingen konflikt de neste ukene

De russiske myndighetene svarte umiddelbart at Nato-sjefen tar feil når han hevder det ikke skjer en tilbaketrekning.Og at president Vladimir Putin har gitt ordre om å fokusere på samtaler i tiden fremover.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax refererer Russlands ambassadør til EU som sier det ikke vil bli noen konflikt over Ukraina, verken de kommende dagene eller ukene.

Samtidig sier den russiske ambassadøren til Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) ifølge et annet russisk nyhetsbyrå at Russland ønsker at Nato offentlig skal erklære at Ukraina aldri skal bli medlem av forsvarsalliansen.

Les også Støre usikker på det siste russiske trekket

Spørretime på Stortinget

Russland har stilt en rekke sikkerhetspolitiske krav til Nato og USA, som de mener må innfris for å sikre sin egen sikkerhet. Ett av dem er at døren for et mulig Nato-medlemskap for Ukraina må lukkes for godt.

Ukraina har i dag et såkalt partnerskap med Nato, i likhet med Sverige og Finland.

Rundt 100.000 soldater

Over 100.000 russiske soldater og tungt militært materiell har de siste månedene vært plassert i de russiske grenseområdene mot Ukraina.

I tillegg har det kommet russiske militære styrker til Hviterussland, som også grenser til Ukraina, og til Krim-halvøya. Russland annekterte Krim, som tilhørte Ukraina under sovjettiden, i 2014.

Amerikanske etterretningskilder har anslått at tallet på russiske soldater som er samlet, kan nærme seg 150.000. Og at de frykter at et angrep på Ukraina kunne komme onsdag eller torsdag denne uken.

De røde prikkene er permanente russiske militærbaser med kampstyrker. De hvitrøde merkene er nye avdelinger siden mars 2021.

Ifølge russiske myndigheter deltar styrkene i ulike militære øvelser.

Den hviterussiske forsvarsministeren sier onsdag formiddag at ikke en eneste russisk soldat eller militært utstyr vil bli igjen i Hviterussland når den felles øvelsen er ferdig.

Russisk militærøvelse på Krim

Dette bildet er fra en video som ble publisert av det russiske forsvarsdepartementet 15. februar og er fra den russiske militærøvelsen som har foregått på Krim-halvøya.

Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY / Reuters

Dag for samhold

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj, som har ment de gjentatte krigsadvarslene bare gjør vondt verre, bestemte for et par dager siden at onsdag 16. februar skal være en markering av samhold i Ukraina.

Ukrainas president Vlodomyr Zelenskyj markerer dagen for samhold.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj åpnet dagen med å synge nasjonalsangen.

Foto: AP

Han har bedt om at alle byer og landsbyer i landet heiser det ukrainske flagget og at alle landsmenn stemte i nasjonalsangen på samme tidspunkt.

Les også Innbyggere i Kiev til NRK: – Vi er i stand til å yte skikkelig motstand

kvinne ikke redd krig / Kiev

Situasjonen er stabil

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov sa i en oppdatering på ukrainsk TV onsdag morgen at sikkerhetssituasjonen er stabil, og at den siste trusselvurderingen ikke inneholder noe uventet.

Reznikov sa også at Ukrainas væpnede styrker fortsetter sin landsomfattende militærøvelse, og at Hviterusslands militærattaché vil være til stede.

Når det gjelder den russisk-hviterussiske øvelsen som holdes rett over grensen, skal den diskuteres på et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i ettermiddag.

Det er Latvia, Litauen og Estland, som både er Nato-medlemmer og samtidig naboer med Russland og Hviterussland, som har bedt om en orientering.

Den hviterussiske OSSE-ambassadøren vil delta på møtet, mens den russiske kommer til å holde seg borte.

Les også Krigsfrykt i Ukraina: Putins argumenter for og mot å angripe

Ukraine Tensions Does Weather Matter

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt