Hopp til innhold

Den vanskelige masseturismen

«Turister dra hjem» står det på husvegg i Barcelona. I fjor ble det gjort 1,4 milliarder turistreiser i verden, og masseturismen blir mer og mer upopulær.

FILES-EUROPE-TOURISM-URBANISM-HOLIDAYS

«Dette er ikke turisme. Det er en invasjon», står det på denne plakaten under en demonstrasjon mot masseturisme i Barcelona.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Masseturismen er i ferd med å nå et kritisk punkt, skriver den britiske storavisen The Guardian.

«Med mindre vi endrer våre ferievaner, vil skadene og ødeleggelsene på de vakreste stedene bare fortsette å vokse», skriver avisens kommentator.

I fjor steg antall turistreiser i verden til hele 1,4 milliarder – dobbelt så mange som for 20 år siden. Og det er Europa som er verdens mest populære reisemål.

Venezia

De 55.000 fastboende i Venezia «drukner» i turister, og de har vært store demonstrasjoner mot alle cruiseskipene som besøker byen.

Foto: Manuel Silvestri / Reuters

Drukner i turister

Til Venezia kom det i fjor 28 millioner turister – mer enn 500 ganger så mange som byens folketall. Til Barcelona kom det 19 ganger så mange turister som det er innbyggere. Og i Amsterdam var forholdet mellom turister og fastboende 18:1.

Hvor mange turister tåler Europas mest populære turistbyer, som Roma, Venezia, Barcelona, Paris, Amsterdam, Berlin, Praha og Dubrovnik?

De siste årene har besøkstallene økt voldsomt – enkelte steder mer enn 10 prosent i året, og en viktig faktor er den voksende kinesiske middelklassen, som er blitt et stadig mer vanlig trekk i bybildet i Europas storbyer.

– Ikke noe nytt

Men masseturisme er ikke noe nytt. Det har vært en kjent sak siden 70-tallet, sier Åsa Grahn, førsteamanuensis i reiseliv ved Universitetet i Stavanger.

Portrettbilde av Åsa Helen Grahn, reiselivsforskar ved UiS

Åsa Grahn førsteamanuensis i reiseliv ved Universitetet i Stavanger, mener turister burde lese seg opp før de skal ut å reise.

– Det kom store horder med mennesker til middelhavsdestinasjoner på 70-tallet. Alle i Europa skulle på ferie, og de negative konsekvensene kom fort, sier hun.

Forskjellen nå er ifølge Grahn at toleransenivået for de lokale innbyggerne har blitt lavere.

Noen av grunnene er blant annet at store internasjonale konserner kjøper opp eiendom og at Airbnb skviser ut hotellnæring og utleiemarkedet, sier hun. Da skrus også eiendomsprisene opp.

I tillegg til at de lokale ikke får så mye tilbake for turismen lenger, er slitasje også en faktor.

Grahn mener folk må tenke over hvordan de kan bli mer respektfulle når de reiser.

– Jeg tror vi må bli mer beleste. Mange vil bare ha ferie og bryr seg ikke så mye. Folk burde oppføre seg mer ansvarsfullt, sier hun.

AFP_1JD2LG

Lang kø foran inngangen til Louvre-museet i Paris.

Foto: ALAIN JOCARD / AFP

«Turister dra hjem»

I Barcelona, i Venezia, på Mallorca og flere andre steder i Europa har det vært en rekke demonstrasjoner mot masseturisme det siste året.

Og over hele Europa diskuterer nå myndighetene hva de skal gjøre for å beskytte sine byer og sine kunstskatter.

Men turismen gir samtidig flere arbeidsplasser enn noen annen næringsvirksomhet på kloden. En av elleve arbeidstakere har sitt arbeid innenfor denne næringen, og enhver politiker vet at det har en høy pris å begrense en slik virksomhet.

Så viljen til å sette grenser for masseturismen er fortsatt liten hos Europas myndigheter.

Hvordan begrense?

Og hvordan skal masseturismen begrenses? spør kommentatoren Martin Kettle i The Guardian.

«Hvorfor skulle vi for eksempel nekte kineserne eller andre grupper gleden av å feriere i Europa? Og hva med våre egne – britiske – turister, som ofte oppfører seg dårlig når de er på tur?

Vi kan jo ikke begrense turistreisene til Italia til dem som vet forskjellen mellom (malerne) Giotto og Duccio», skriver han.

Grahn fra UiS mener løsningen er bedre reguleringer og godt samarbeid mellom forskjellige fagområder.

– For eksempel er vi gode på å tilrettelegge i naturen i Norge. Vi lager gode turstier for å hjelpe naturen. Når naturen er ødelagt, er det umulig å reversere, sier hun.

X02874

En politimann i Roma håndhever forbudet mot å sitte i Spansketrappen.

Foto: REMO CASILLI / Reuters

Forbudt å sitte

Det var en nyhet som gikk verden rundt da myndighetene i Roma i sommer innførte forbud mot å sitte i den berømte Spansketrappen.

Men den type tiltak må vi regne med å se stadig flere av i tiden fremover, skal vi tro det prestisjetunge amerikanske nettstedet Axios, som har masseturismen som en av sine hovedsaker denne uken.

«Forvent at byene vil stenge av enkelte områder deler av dagen, og at det blir forbud mot bruk av Segway», skriver Axios, og fortsetter:

«La deg ikke overraske av nye regler for hvor turistgrupper har lov til å komme.»

«Praha og Amsterdam har satt i gang prosjekter for å få turistene til å besøke de mindre kjente delene av byen.» Og nettstedet konkluderer slik:

«Å styre et turistmål har mye til felles med å ha ansvaret for en naturressurs».

SISTE NYTT

Siste nytt