Stenger av Venezia med porter

Bystyret i Venezia har gått til det drastiske skrittet å sette opp sluser for å begrense adgangen til den populære byen. Dette skal hindre at gatene og kanalene blir helt ufremkommelige.

Fra 28. april til 1. mai er det satt opp porter for å hindre at Venezia blir oversvømmet av folk.

Ordfører Luigi Brugnaro fryktet en gjentakelse av tilstandene i påsken, hvor den berømte kanalbyen var full av tilreisende. I gatene var det vanskelig å komme seg frem og på vannbussene nesten umulig å få plass.

For noen av de lokale innbyggerne kokte det over, og de forlangte strakstiltak.

De har i mange år følt at de blir tilsidesatt i sin egen by. Leilighetsprisene blåses opp av rike utlendinger, hovedgatene er umulig å ferdes i og på de flytende bussene er det trangt om plassen, hvis du i det hele tatt kommer med.

Trangt om plassen

Gitt at det var ventet storinnrykk i forbindelse med langhelgen, som startet i går og varer til 1. mai, besluttet ordføreren og bystyret at det var på tide å prøve ut adgangsbegrensing.

Porter er derfor satt opp på to sentrale inngangssteder; ved bussterminalen Piazzale Roma og togstasjonen Santa Lucia, slik at antall mennesker inn i byen kan begrenses ved behov.

Det er også innført begrensninger på hvor turistene kan gå. De to mest populære attraksjonene i kanalbyen er Markusplassen og Rialto-broen, og de raskeste rutene dit er forbeholdt byens borgere og de som har «Carta Venezia». For på dager med stort turistinnrykk, er disse gatene så fulle at det nesten er umulig å ta seg frem.

Markus-plassen i Venezia 15. april 2018

Slik så det ut på Markusplassen 15. april i år.

Foto: Manuel Silvestri / Reuters

Demonstranter fjernet sperringer

Men ikke alle venetianerne er begeistret for det nye tiltaket.

I dag gikk rundt 30 demonstranter til angrep på portene rundt bussterminalen ved Roma-plassen i byen.

– Vi er motstandere av ideen om å ha kontrollposter for å slippe inn i byen. Det er vi som eier vår egen by, ikke ordføreren, politiet eller turistene, sa en av demonstrantene i en video publisert på sosiale medier, ifølge Independent.

Laster Twitter-innhold

– Venezia er døende. At ordføreren har satt opp sperringer viser bare at han har gitt opp. Han ønsker å gjøre Venezia til en spøkelsesby, sier demonstranten.

Alle fortsatt velkomne

Begrensningstiltaket er populært blant mange av de fastboende, mens andre frykter signaleffekten og har protestert, gitt at byen lever av turismen.

Ordfører Luigi Brugnaro forsikrer på sin Twitter-konto at turistene fortsatt er velkomne.

– Alle som ønsker å komme til Venezia, er fortsatt viktige gjester for oss. Men det er min plikt å sørge for sikkerheten til besøkende og fastboende og at trafikken flyter både i gatene og kanalene – og hvis nødvendig begrense antallet personer.

– Våre ansatte er nå ute i byen for best finne ut hvordan vi kan gjøre Venezia så gjestfri som mulig, samtidig som byen er levelig for de som bor her.

– Vi vil prøve ut alle tiltak inntil vi finner det beste, skriver ordføreren.

Porter i Venezia

Dette bildet er tatt 27. april og viser noen av portene som er satt opp inne i bysentrumet.

Foto: Riccardo Gregolin / AP

Folk flytter ut

Rundt 25 millioner personer besøker Venezia hvert år. Men samtidig som antallet besøkende har gått opp, har antallet fastboende gått ned.

Byen har de siste tiårene opplevd det som betegnes som en bekymringsfull fraflytting, og bystyret frykter at byen ender som et utendørsmuseum og ikke en levende by.

De siste årene har det vært en voldsom krangel om alle cruiseskipene som besøker byen, hvor tusenvis av cruiseturister strømmer til sentrum og de mest populære plassene samtidig.

Det er derfor innført begrensninger for hvor mange cruiseskip som kan anløpe på samme dag, og de største skipene får heller ikke lenger lov til å seile helt inn.

Det ble i fjor også innført regler når det gjelder allmenn oppførsel. Det er ikke lov å gå på sightseeing i badetøy, svømme i kanalene, ta for lange pauser på broene, sykle i byen eller kaste søppel på gatene. Brudd på reglene kan føre til bøter på opptil 5000 kr.

SISTE NYTT

Siste nytt