Hopp til innhold

Frustrert overlege konfronterte Støre og Kjerkol om nasjonale tiltak: – Munnbind er et enkelt tiltak

Enhetsleder ved intensivavdelingen på Ahus, Ole Kristian Fossum ba igjen om nasjonale munnbindkrav da statsministeren og helseministeren var på besøk.

pEMAAycjGVk

Seksjonsoverlege Ole Kristian Fossum diskuterte tiltak med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Foto: Torstein Bøe / NTB

På Ahus har det vært full trøkk på intensivavdelingen den siste tiden, og her har det vært ytret et sterkt ønske om strengere smitteverntiltak nasjonalt.

Seksjonsoverlege og enhetsleder ved intensivavdelingen på Ahus, Ole Kristian Fossum, sa til NRK fredag at han var oppgitt over at det ikke kommer strengere tiltak.

– Det er nedslående når man bare sier at man skal slutte å håndhilse, og at tiltak blir opp til kommunene å avgjøre. De har ikke vist at de evner å innføre smitteverntiltak som virker. Derfor trenger vi føringer fra helsemyndighetene på dette, sa han.

I dag uttrykte Fossum igjen sin frustrasjon, denne gangen direkte ovenfor statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol som var på besøk ved sykehuset hans.

Smittes hjemme og på jobb

– Å håndhilse er det ikke så mange av oss som gjør. Munnbind er et enkelt tiltak, gjentok Fossum overfor Støre og Kjerkol.

Han mener flere lettere tiltak nå, kan bidra til å hindre en ny nedstenging i fremtiden.

– Det blir vanskelig å se når hele samfunnet er åpent, og vi kneler mer og mer på sykehusene, at vi ikke får tiltak som er lette og som ikke er så inngripende i samfunnet, for nedstenging er det jo ingen som vil ha, sa Fossum.

Han erfarer at stadig flere pasienter som er lagt inn på sykehuset på grunn av andre helseplager, tester positivt for koronavirus og må isoleres. Samtidig sliter sykehuset med høgt sykefravær fordi ansatte blir smittet både hjemme og på jobb.

– Stadig flere som jobber på sykehuset blir fraværende fordi smitten sprer seg i familier og på sykehuset. Da blir vi ganske fortvila når vi ikke ser ... Dråpesmitte kan munnbind hjelpe på. Avstand vet vi hjelper på covid. Når smittetallene er så store føles det veldig nedslående og vanskelig når du står så i dette her, sa Fossum.

Vurderer munnbind fortløpende

– Nå er det jo kommuner som har innført pålegg og anbefaling om munnbind. Det vurderes nok også i Oslo og nabokommunene, og regjeringa har det til fortløpende vurdering. Men vi har foreløpig ikke vurdert det som et effektivt og forholdsmessig riktig nasjonalt tiltak, svarte helseminister Ingvild Kjerkol seksjonsoverlegen.

Regjeringen skal i dag også ha møte med statsforvalterne om hvordan kommunene kan respondere raskere, fortalte Kjerkol.

d_aM9GegAg0

Helseminister Ingvild Kjerkol på besøk ved Ahus i dag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Nå er vi beskyttet av vaksine

– Vi må vurdere nasjonale tiltak fortløpende, men kommunene har et stort handleregister til å treffe tiltak ut fra den smittesituasjonen som er hos dem, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NRK etter besøket ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) mandag ettermiddag.

Støre mener at det fortsatt ikke er behov for strengere tiltak nasjonalt.

– Vi er ikke i den situasjonen at vi skal ha nedstenging. Nå er vi beskyttet av vaksine. Det viktige budskapet for meg er å få opp vaksinen. Vi trenger å få flere til å vaksinere seg, sa han.

Statsminister var imponert over de ansatte ved sykehuset.

– Du blir utrolig imponert over arbeidet de gjør. De hjelper mennesker, stiller opp og har vært under hardt trykk siden våren 2020.

0lMYM6GNEhg

SYKEHUSBESØK: Ole Kristian Fossum fikk i dag besøk av statsminister Jonas Gahr Støre ved Ahus.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Villig til å sette inn strengere tiltak hvis de må

– Vi har en løpende dialog både med kommunene og statsforvalterne, samtidig som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet gir oss faglige anbefalinger. Det er helheten vi må passe på, både det å beskytte liv og helse men også samfunnets strukturer og økonomien.

Det sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap). Hun forstår at enkelte ønsker strengere tiltak, men mener som Støre at det ikke er nødvendig nå.

Samtidig sa hun at dette er en løpende vurdering ut fra smittebildet.

– Det er ingen lette vurderinger når vi er gjenåpnet, men vi er villig til å sette inn strengere tiltak hvis vi mener det er riktig.

Høyt trykk flere steder

Ahus er kun en av flere norske sykehus der trykket er stort.

Landets største sykehus, Oslo Universitets Sykehus (OUS), forlenger utsettelse av planlagte operasjoner ved Rikshospitalet og Ullevål sykehus, opplyser pressevakten ved Ullevål sykehus til NRK mandag ettermiddag.

Årsaken er den samlede smitteøkningen for korona og RS. Sist fredag vedtok sykehuset å redusere den kirurgiske aktiviteten med 10 prosent de neste to ukene, for å frigjøre kapasitet for å håndtere smitteøkningen.

Da hadde sykehuset allerede gjennomført utsettelse av operasjoner i to uker. Dermed kan enkelte pasienter få fire uker lenger ventetid på planlagt operasjon, på grunn av smitteøkning.

– Dette innebærer at planlagt operasjoner som kan vente blir utsatt i ytterligere to uker, opplyser pressevakten.

Behandling av barn og kreftpasienter er unntatt fra utsettelses-vedtaket.

Også St. Olavs hospital i Trondheim opplever det samme.

Intensivavdelingen på St. Olav

Her på intensivavdeling på St. Olavs hospital ligger fire pasienter i respirator.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Frykter flere innlagte

Sykehusdirektør ved St. Olavs hospital, Grethe Aasved, sier situasjonen ved sykehuset er spent.

– Hvis ikke smittetrykket går ned, må vi belage oss på flere covid-pasienter, flere som blir syke og flere som risikerer å miste livet

I dag er det 20 innlagte koronapasienter, men prognoser viser at det kan bli 60 pasienter om kort tid hvis ikke smittetrykket går ned.

Aasved håper på strengere tiltak i Trondheim.

– Jeg håper inderlig de skjerper tiltakene. Med de prognosere vi ser er det vanskelig å se for seg at vi kan drive sykehuset som vi gjør nå. Da må vi ytterligere ta ned virksomheten.

Administrerende direktør for St. Olavs hospital i Trondheim, Grete Aasved.

Sykehusdirektør ved St. Olavs hospital Grethe Aasved.

Foto: Bent Lindsetmo / nrk