Hopp til innhold

Milliondryss til NTNU og SINTEF

Norges forskningsråd har tildelt 160 millioner kroner til etableringen av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi. NTNU og SINTEF får fem av disse.

Milliondryss til NTNU og SINTEF

Det blir fem nye forskningssentre i Trondheim. To til NTNU og tre til SINTEF. Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim og konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv tror dette vil være med på å føre Norge i en mer klimavennlig

Foto: NTNU / NTNU

– Dette er en veldig stor anerkjennelse av at fagmiljøene våre konkurrerer godt, sa rektor ved NTNU, Gunnar Bovim etter at det ble klart at NTNU får støtte til opprettelsen av to nye forskningssentre.

SINTEF fikk støtte til opprettelsen av tre forskningssentre, noe konsernsjef Alexandra Bech Gjørv var svært fornøyd med.

– Dette betyr at vi fortsetter å bygge de store landslagene som kan trekke omstillingen av Norge raskere framover og få til en større endring i klimavennlig retning, sier Gjørv.

De andre forskningssentrene blir NMBU på Ås og IFE på Kjeller.

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim mener denne tildelingen av to forskningssentre er en anerkjennelse av fagmiljøene på NTNU.

Foto: Frode Berg / NRK

Satser på miljøvennlig energi

– De nye sentrene vil legge grunnlaget for å utvikle og ta i bruk ny teknologi for lavutslippssamfunnet, sa olje- og energiminister Tord Lien da han offentliggjorde hvem som skal dele de 160 millionene.

De åtte nye sentrene dekker områdene vannkraft, smarte kraftnett, energieffektiv industri, miljøvennlig transport, CO₂-håndtering, solceller, biodrivstoff og nullutslippsområder i byene. Satsingen har en ramme på 1,3 milliarder kroner fordelt over åtte år.

Hva vil den forskningen som skal gjøres i årene framover bety for folk i Norge?

– Det betyr at vi får et mer miljøvennlig samfunn. Det betyr at vi kan veilede både politisk miljø, teknologimiljøet, deg og meg som forbrukere, sier Bovim.

NTNU og SINTEF er også partnere i de tre andre forskningssentrene som skal opprettes.

Laster Twitter-innhold