Hopp til innhold

– En liten stemme i meg sier at det kan være farlig

Flere leger har allerede dødd av ebolasmitten i Vest-Afrika. På lørdag reiser Bjørn (61) til Sierra Leone for å jobbe med ebolasmittede.

Fougner

På lørdag reiser sykepleier Bjørn Fougner fra Oslo til Sierra Leone for å jobbe på Røde Kors sitt ebolasykehus.

Foto: Maria Pettersen / NRK

Til vanlig jobber Bjørn Fougner som sykepleier på St. Olavs Hospital i Trondheim. Han har allerede bidratt med medisinsk hjelp i Afghanistan, India og Pakistan. På lørdag er han én av to i Norge som reiser med Røde Kors til Kenema i Sierra Leone. Der skal han ta seg av mulig ebolasmittede pasienter i fire uker.

– Jeg fikk vite at jeg skulle dra på tirsdag, så jeg har ikke hatt så god tid på å forberede meg. Viljen til å være der og hjelpe til er langt større enn en eventuell skrekk og angst jeg måtte ha, sier Bjørn Fougner.

Over 670 døde

Så langt er over 1200 smittet og minst 670 døde i ebola-utbruddet som har rammet Guinea, Liberia og Sierra Leone. Det er langt mer enn ved det verste tidligere utbruddet, da 250 mennesker mistet livet i Kongo i 1995.

– Det er en liten stemme i meg som sier at dette kan være farlig, men hvis jeg skal la meg overvelde av at det er farlig, så kan jeg ikke jobbe på et slik sted. Da er det bedre å holde seg unna, sier Fougner.

Saken fortsetter under bildet.

Bjørn Fougner

Bjørn Fougner har tidligere bistått med legehjelp i Afghanistan, India og Pakistan gjennom Røde Kors.

Foto: Maria Pettersen / NRK

Flere leger har dødd

Tidligere denne uka kunne vi lese at flere leger og sykepleiere ved klinikken i Kenema i Sierra Leone har blitt smittet og noen har dødd som en følge av smitten. Bjørn er ikke redd for å dra, men innrømmer at han tenker på smittefaren.

– Jeg er ikke redd, men jeg kan til tider være litt bekymret. Angsten for å dra nedover er ikke så stor fordi jeg stoler på de prosedyrene Røde Kors har. De er veldig nøye på sikkerhet, noe som er svært betryggende, sier sykepleieren.

Sykehuset i Kenema i Sierre Leone er ennå ikke i drift, men Fougner skal være med å sette det opp. Planen er at det skal være klart for pasienter rundt 11. august.

  • Hør hele saken i Norgesglasset her:

Ingen kontakt med pasientene

ebola

Her desinfiserer frivillige fra Røde Kors et sykehus i Tahouay.

Foto: Idrissa Soumare / IFRC

Ebola er svært smittsomt og dødelig. Mellom 40 og 90 prosent av dem som blir smittet dør som en følge av viruset. Smitten overføres via direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker. Dette gjør at legene må ta forholdsregler. De må blant annet bruke maske, hansker, beskyttelsesdrakt og spesialsko for å unngå å bli smittet.

– Vi skal ha på oss noe som ligner litt på romdrakter, og er pakket inn fra topp til tå. Det blir annerledes ikke å ha mulighet til fysisk kontakt med pasientene. Det er ikke mulig å ta på pasientene hvis man ikke har på seg hansker, sier Fougner.

Det er ikke bare leger og sykepleiere som må ta forholdsregler. Fougner forteller at enkelte skikker i de rammede områdene er med på å videreføre viruset.

– I noen av disse områdene i Vest-Afrika er det vanlig å kysse de døde farvel, og det er ekstremt farlig når det gjelder smitte. Pasientene må isoleres fra hverandre, men også fra de pårørende.

– Helt avgjørende med frivillige

Foreløpig er det 15 personer fra ulike nasjonale delegater som reiser til Vest-Afrika i samarbeid med Røde Kors. To av disse er fra Norge.

– For oss er det avgjørende å ha frivillige som Bjørn, slik at folk kan få hjelp raskt. De to personene vi sender fra Norge har fått opplæring og kan dermed reise ned på kort varsel, sier Nødhjelpskoordinator i Røde Kors, Olav Aasland, til NRK.

Røde Kors vil sende flere dersom behovet tilsier det.

– Foreløpig er det ikke behov for noen flere, men vi vurderer behovet fortløpende, sier Aasland.

Forferdelig varmt

ebola-tur

Fougner pakker malariatabletter, telt, myggnetting, sovepose og regntøy til sin tur til Sierra Leone.

Foto: Maria Pettersen / NRK

Det finnes ingen vaksine eller effektiv behandling for ebolaviruset, som kan forårsake influensalignende smerter og indre og ytre blødninger, forårsaket av nyre- eller leversvikt.

– Jeg ser for meg at det kommer til å bli forferdelig varmt i disse draktene. Sierra Leone ligger på ekvator, så temperaturen er høy i tillegg til at det er høy luftfuktighet der, sier Fougner.

Alt av nødvendig utstyr får han av Røde Kors. Blant annet malariatabletter, telt, myggnetting og sovepose. Han må likevel pakke med seg noen egne ting.

– Støvler og regntøy er viktig å ha med. Akkurat nå er det regntid der, og da blir det gjerne vått og gjørmete. Bøker er også lurt å ha med, da det blir mye venting når vi ikke jobber.

Familien jubler ikke

Bjørn er gift og har tre voksne barn. De er ikke særlig begeistret for at han skal dra til Vest-Afrika for å jobbe med det svært smittsomme viruset, som så langt har tatt dobbelt så mange liv som noe tidligere utbrudd.

– Familien min vet at jeg har lyst til å dra på slike oppdrag når muligheten byr seg. Det er ikke sånn at de jubler over at jeg skal dra, men de støtter meg. Jeg føler absolutt at jeg har venner og familie med meg.