Hopp til innhold

– En voldsom, mental trøkk for Lierne

Nedleggelsen av Lierne Bakeri vil gi store konsekvenser for lokalsamfunnet. Innovasjon Norge-direktør sier omstillingsarbeidet vil ta tid, men tror likevel kreativiteten vil kunne blomstre på sikt.

Lierne Bakeri

– Omstillingsarbeidet i Lierne blir ikke enkelt. Men det er derfor samfunnet stiller opp med ressurser for å mobilisere, sier direktør for Innovasjon Norge Nord-Trøndelag, Ulf Hammervold.

Foto: Morten Andersen / NRK

85 arbeidsplasser forsvinner fra fjellkommunen Lierne i Nord-Trøndelag når hjørnesteinsbedriften Lierne Bakeri nå blir lagt ned. Dette tilsvarer om Trondheim mistet 12.000 arbeidsplasser, eller hele St. Olavs Hospital samt Sintef.

– Mentalt oppleves dette som en voldsom trøkk. Men det har også betydning for den lokale økonomien, og mange vil tenke at det er umulig å få til noe annet, sier direktør i Innovasjon Norge Nord-Trøndelag, Ulrik Hammervold

Han understreker likevel at man ikke må avskrive mulighetene som ligger i Liernesamfunnet fremover, og sier det er viktig å så raskt som mulig begynne å tenke konstruktivt.

– Vil føre til fraflytting

Ulrik Hammervold

Direktør i Innovasjon Norge Nord-Trøndelag, Ulrik Hammervold.

Foto: Eivind Aabakken / NRK
Silje Merete Elstad

Tillitsvalgt ved Lierne Baker, Silje Merete Elstad.

Foto: Morten Andersen / NRK

Tirsdag bestemte styret i Orkla Foods at virksomheten i Lierne Bakeri legges ned. Produksjonen blir mest sannsynlig flyttet til Stranda på Nordmøre. Produksjonsdirektør Patrik Färdow sier lav lønnsomhet har vært utslagsgivende for beslutningen.

– Det er et bedre alternativ for Orkla at produksjonen flyttes til Stranda. I tillegg til bedre lønnsomhet, gir det også andre fordeler som kompetanse og innovasjonsmuligheter, sier han.

Tillitsvalgt ved Lierne Bakeri, Silje Merete Elstad, sier konsekvensene for bygda blir store.

– Det blir sårt for hele bygda og nabobygdene, og vil føre med seg stor fraflytting. Det vil bli mindre familier her og tomme hus, har hun tidligere uttalt til NRK.

LES: Ordføreren: – Jeg hadde håp helt til i dag

– Orkla må vise samfunnsansvar

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag Anne Marit Mevassvik sier fylkeskommunen står på Liernesamfunnets side i denne saken, og har bevilget 200.000 kroner til planlegging av et større omstillingsarbeid i kommunen.

Onsdag ga fylkeskommunen også kommunaldepartementet beskjed om omstillingsbehovet.

Mevassvik lover videre økonomisk støtte til Lierne, men ber også Orkla Foods om å avvikle bakeriet i Lierne på en ordentlig måte.

– Et milliardkonsern som Orkla bør kunne vise samfunnsansvar i denne sammenhengen, sier hun.

– Omstilling kan gjøre Lierne mer robust

Anne Marit Mevassvik

Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik ser veldig alvorlig på tapet av arbeidsplasser i Lierne.

Foto: NRK
Mariann Villa

Forskingsleder på Norsk senter for bygdeforskning, Mariann Villa.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

Direktør i Innovasjon Norge, Ulrik Hammervold, sier en omstilling i Lierne kommune ikke er noe lett prosjekt.

– Omstilling tar tid, og på kort sikt er det vanskelig å forestille seg hvordan man skal kunne erstatte de tapte arbeidsplassene, sier han.

Hammervold tror imidlertid at et omstillingsarbeid over tid kan gjøre kommunen mer robust og også utløse kreativiteten som ligger i Liernesamfunnet.

– Det har man lyktes med andre steder, og det tror jeg absolutt er mulig også i Lierne.

– Lierne ligger ganske avsides til. Gjør dette jobben vanskeligere?

– Det er ikke så veldig praktisk å pendle til og fra kommunen, så det er vanskeligere å finne seg jobb der enn andre steder, hvor det finnes gode alternativer i rimelig pendleravstand, innrømmer Hammervold.

– Liernes image forsvinner

Det er enda mer dramatisk når en liten fjellkommune uten andre tettsteder i nærheten opplever dette, sier også forskningsleder på Norsk senter for bygdeforskning, Mariann Villa.

– Det er stor forskjell på å ligge tett inntil et større arbeidsmarked, enn å være avhengig av markedet innenfor kommunen.

Villa peker på at hvis en person som har mistet jobben tar med hele familien og flytter ut av kommunen, vil det påvirke også annet næringsliv, fordi det plutselig er to som drar.

– Lierne Bakeri har vært en sterk merkevare for kommunen, men når produksjonen nå flyttes ut vil ikke produktene lenger assosieres med Lierne. Dette har klart noe å si for selvfølelsen. Imagen kommunen har markedsført seg med er der ikke lenger.

Villa skjønner at fremtiden oppleves usikker, men sier dette ikke trenger å bety at Lierne ikke får til noe annet.

I dag ble det klart av Lierne Bakeri blir lagt ned fra neste sommer. 85 personer mister jobben når lefseproduksjonen blir flyttet til Stranda på Sunnmøre.

Stor skuffelse i Lierne da de ansatte fikk beskjed om nedleggelsen.