Hopp til innhold

Northug var usikker på om han ville møte mamma og pappa

Petter Northug og hans nærmeste snakker ut om fyllekjøringen i ny bok. Da Northug slapp ut av glattcella, var han i tvil om han ville møte mamma og pappa.

Northug

Petter Northug var langt nede etter fyllekjøringen natt til 4. mai.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Ut av intet kom onsdag boka «Northug – en familiehistorie», forfattet av Sverre M. Nyrønning.

Der snakker Petter Northug for første gang ut om tiden etter fyllekjøringen i mai.

Noe av det som var aller vanskeligst for Northug, var å møte familien og å se pappa John og mamma May i øynene. Etter å ha vært i avhør hos politiet ulykkesdagen, satte Northug kursen for Sverige og Åre.

På veien dit var han veldig usikker på om han ville møte mor og far.

– Hadde dårlig samvittighet

– Først og fremst var det et spørsmål om når vi burde treffe hverandre; kanskje kunne et møte bli for sterkt så kort tid etter hendelsen, sier Northug i boka.

Og fortsetter:

– Jeg hadde dårlig samvittighet, var fylt av den samme skyldfølelsen overfor pappa som jeg kjente i ungdomsårene hvis jeg valgte å henge med kamerater fremfor å trene- Det eneste som kan bøte på den følelsen, er å trene hardere enn noensinne, og etter hvert ble dette behovet det dominerende, forteller han.

Etterpå angrer han ikke på at han møtte foreldrene så fort som mulig.

– Selvsagt var det godt å kjenne den tryggheten som mamma og pappa sørget for i hytta i Åre, når de sa at jeg først og fremst var gutten deres og at de alltid ville være der for meg. jeg visste jo det allerede, men naturligvis var beskjeden god å få, erkjenner Northug.

Han mener det gode samholdet i familien har hjulpet ham.

– Jeg tilhører en familie som har opplevd mye sammen, som evner å stå samlet i vanskelige situasjoner. Det gjorde vi nå også, og jeg fikk den gode vi-følelsen. Vi northuger er en solid familie, med seige røtter som viser hvem vi er. Det sterke familiesamholdet er en energikrukke som vi alle forsyner oss av, sier Northug.

Krasjet og stakk av

Det var tidlig på morgenen natt til søndag 4. mai i år Petter Northug med en kamerat som passasjer kjørte tvers igjennom en rundkjøring og havnet i autovernet hjemme på Byåsen. Northug hadde drukket alkohol gjennom kvelden og natta, og utpå ettermiddagen denne søndagen bekreftet Northug selv at han hadde kjørt med promille.

Som om ikke det var nok, stakk han også av fra vraket – der han forlot sin småskadde kamerat. Northug løp hjem til seg selv, der han senere på morgenen ble pågrepet av politiet.

– Jeg er beredt til å ta min straff, sa Northug i den første pressemeldingen – en straff som ennå ikke er klar.

1,65 i promille

Allerede i uka som fulgte ga Northug intervjuer til norske medier. Etterpå har han i liten grad snakket om det som skjedde.

Men onsdag kom altså hele Northugs versjon i boka «Northug – en familiehistorie». Boka er skrevet ab den erfarne forfatteren Sverre M. Nyrønning, som har fulgt familien Northug tett i et helt år. Det betyr at han ble kjent med dem før den ulykksalige hendelsen som snudde tilværelsen på hodet for Norges største idrettsstjerne og hans nærmeste.

I boka kommer det for første gang fram at Northug hadde en promille på 1,65 under den famøse bilturen i mai, og at han kjørte 80-90 km/t da ulykka inntraff.

– Ville flykte

Ifølge Dagbladet.no sier han følgende om tilværelsen på glattcella:

«Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes og kunne gjerne vært der lenger. Stille, rolig og jeg fikk være i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for øvrig politiets glattcelle den reneste oppturen.»

Ifølge manager Are Sørum Langås var det likevel en svært alvorstynget Petter Northug han møtte etter avhørene:

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier Langås i boken, ifølge VG.

Har ikke lest boka

Petter Northug er for tiden på høydetrening i Stelvio, og vil ikke intervjues i forbindelse med bokutgivelsen.

Men han kommenterer altså boka på sin hjemmeside.

– Jeg er glad for at det foreligger en bok om familien Northug. Jeg har selv bidratt til boken gjennom flere intervjuer med forfatteren. En hel familie står bak prestasjonene mine i skisporet, et vi som er sterkt, og aller mest pappa, som fulgte meg til det første skirennet da jeg var fem år gammel, som fortsatt er der for meg, og sammen med mamma også for brødrene mine Tomas og Even, som følger etter meg i skisporet, skriver Petter Northug på sin hjemmeside

– Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres.

– Jeg har ikke fått anledning til å lese boken ennå. Konsentrasjonen min dreier seg om trening og restitusjon, slik at jeg kan reise kjerringa under VM i Falun. Jeg er ingen stor bokleser, men denne skal jeg selvsagt lese. Den handler jo om familien min, selve grunnmuren i livet, skriver han.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal