Northug var usikker på om han ville møte mamma og pappa

Petter Northug og hans nærmeste snakker ut om fyllekjøringen i ny bok. Da Northug slapp ut av glattcella, var han i tvil om han ville møte mamma og pappa.

Northug

Petter Northug var langt nede etter fyllekjøringen natt til 4. mai.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Ut av intet kom onsdag boka «Northug – en familiehistorie», forfattet av Sverre M. Nyrønning.

Der snakker Petter Northug for første gang ut om tiden etter fyllekjøringen i mai.

Noe av det som var aller vanskeligst for Northug, var å møte familien og å se pappa John og mamma May i øynene. Etter å ha vært i avhør hos politiet ulykkesdagen, satte Northug kursen for Sverige og Åre.

På veien dit var han veldig usikker på om han ville møte mor og far.

– Hadde dårlig samvittighet

– Først og fremst var det et spørsmål om når vi burde treffe hverandre; kanskje kunne et møte bli for sterkt så kort tid etter hendelsen, sier Northug i boka.

Og fortsetter:

– Jeg hadde dårlig samvittighet, var fylt av den samme skyldfølelsen overfor pappa som jeg kjente i ungdomsårene hvis jeg valgte å henge med kamerater fremfor å trene- Det eneste som kan bøte på den følelsen, er å trene hardere enn noensinne, og etter hvert ble dette behovet det dominerende, forteller han.

Etterpå angrer han ikke på at han møtte foreldrene så fort som mulig.

– Selvsagt var det godt å kjenne den tryggheten som mamma og pappa sørget for i hytta i Åre, når de sa at jeg først og fremst var gutten deres og at de alltid ville være der for meg. jeg visste jo det allerede, men naturligvis var beskjeden god å få, erkjenner Northug.

Han mener det gode samholdet i familien har hjulpet ham.

– Jeg tilhører en familie som har opplevd mye sammen, som evner å stå samlet i vanskelige situasjoner. Det gjorde vi nå også, og jeg fikk den gode vi-følelsen. Vi northuger er en solid familie, med seige røtter som viser hvem vi er. Det sterke familiesamholdet er en energikrukke som vi alle forsyner oss av, sier Northug.

Krasjet og stakk av

Det var tidlig på morgenen natt til søndag 4. mai i år Petter Northug med en kamerat som passasjer kjørte tvers igjennom en rundkjøring og havnet i autovernet hjemme på Byåsen. Northug hadde drukket alkohol gjennom kvelden og natta, og utpå ettermiddagen denne søndagen bekreftet Northug selv at han hadde kjørt med promille.

Som om ikke det var nok, stakk han også av fra vraket – der han forlot sin småskadde kamerat. Northug løp hjem til seg selv, der han senere på morgenen ble pågrepet av politiet.

– Jeg er beredt til å ta min straff, sa Northug i den første pressemeldingen – en straff som ennå ikke er klar.

1,65 i promille

Allerede i uka som fulgte ga Northug intervjuer til norske medier. Etterpå har han i liten grad snakket om det som skjedde.

Men onsdag kom altså hele Northugs versjon i boka «Northug – en familiehistorie». Boka er skrevet ab den erfarne forfatteren Sverre M. Nyrønning, som har fulgt familien Northug tett i et helt år. Det betyr at han ble kjent med dem før den ulykksalige hendelsen som snudde tilværelsen på hodet for Norges største idrettsstjerne og hans nærmeste.

I boka kommer det for første gang fram at Northug hadde en promille på 1,65 under den famøse bilturen i mai, og at han kjørte 80-90 km/t da ulykka inntraff.

– Ville flykte

Ifølge Dagbladet.no sier han følgende om tilværelsen på glattcella:

«Glattcellen var trivelig, med en god madrass og et varmt pledd. Jeg følte meg på ingen måte innestengt, betjentene var hyggelige; kort sagt, jeg trivdes og kunne gjerne vært der lenger. Stille, rolig og jeg fikk være i fred. Sammenlignet med å ligge i telt er for øvrig politiets glattcelle den reneste oppturen.»

Ifølge manager Are Sørum Langås var det likevel en svært alvorstynget Petter Northug han møtte etter avhørene:

– Petter ville ikke hjem til Byåsen, ikke hjem til foreldrene på gården i Framverran, han ville bort, ut av landet, flykte langt av gårde, ta repern, overbevist om at alt var tapt, karrieren, sponsorene, pengene, livet han hadde levd og nytt, fremtiden, sier Langås i boken, ifølge VG.

Har ikke lest boka

Petter Northug er for tiden på høydetrening i Stelvio, og vil ikke intervjues i forbindelse med bokutgivelsen.

Men han kommenterer altså boka på sin hjemmeside.

– Jeg er glad for at det foreligger en bok om familien Northug. Jeg har selv bidratt til boken gjennom flere intervjuer med forfatteren. En hel familie står bak prestasjonene mine i skisporet, et vi som er sterkt, og aller mest pappa, som fulgte meg til det første skirennet da jeg var fem år gammel, som fortsatt er der for meg, og sammen med mamma også for brødrene mine Tomas og Even, som følger etter meg i skisporet, skriver Petter Northug på sin hjemmeside

– Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres.

– Jeg har ikke fått anledning til å lese boken ennå. Konsentrasjonen min dreier seg om trening og restitusjon, slik at jeg kan reise kjerringa under VM i Falun. Jeg er ingen stor bokleser, men denne skal jeg selvsagt lese. Den handler jo om familien min, selve grunnmuren i livet, skriver han.

Siste nytt

 • Eriksen bekreftet til Inter

  Danske Christian Eriksen (27) har signert for Inter, det bekrefter klubben på sine nettsider. Eriksen kommer fra Engelske Tottenham Hotspur, og har signert en kontrakt med den Italienske storklubben med varighet ut juni 2024.

  Laster Twitter-innhold
 • Klæbo går ikke i NM

  Johannes Høsflot Klæbo står over NM på ski som starter torsdag, skriver Adresseavisen. Ifølge avisen føler ikke skistjernen seg i form og har derfor bestemt seg for å stå over mesterskapet.

  Klæbo
  Foto: Terje Pedersen
 • Djokovic mot Federer i semifinalen

  Novak Djokovic vann dagens andre kvartfinale i Australian Open og Møter Roger Federer i semifinalen.

  Djokovic hadde små problem med Milos Raonic og vann med 6-4, 6-3 og 7-6 (6/1).

  Novak Djokovic
  Foto: Greg Wood / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal