Hopp til innhold

Britiske forskere: – Alle OL-budsjett sprekker

LONDON (NRK.no): Forskere ved en økonomiskole i London har regnet på hva det egentlig koster å arrangere OL. Historien viser en gjennomsnittlig budsjettsprekk på 179 prosent.

VM

Forskere i Oxford i England mener et OL ofte blir oppmot tre ganger så dyrt som planlagt. Dette bildet er fra VM i Holmenkollen i 2011.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Allison Stewart er forsker ved Said Business School i Oxford. Hun har studert kostnadene av samtlige vinter- og sommer-OL siden 1960.

Allison Stewart

Forskeren Allison Stewart har regnet seg frem til dystre tall på kostnadene av et OL.

Foto: NRK

Forskningen viser at hvert eneste OL som har blitt arrangert har sprukket enormt på budsjettet.

179 prosent dyrere enn planlagt

– Det vi grunnleggende fant er olympiske leker i snitt går 179 prosent over budsjett, sier Stewart til NRK.no.

– Altså nesten tre ganger så dyrt?

– Ja, tre ganger de opprinnelig kostnadene som ble meldt inn til den olympiske komité, sier Stewart.

LES OGSÅ ALLISON STEWARTS KRONIKK: Dette må du vite før du stemmer ja eller nei til OL i Oslo.

Dersom man som et eksempel legger Stewarts tall for gjennomsnittlig budsjettsprekk over på Oslo-OL i 2022 - et arrangement som har søkt om statsgaranti på 33,6 milliarder kroner - vil den endelige prislappen på et Oslo-OL bli på 93,7 milliarder kroner.

Forskningen viser imidlertid at budsjettene til sommer-OL ofte sprekker med mer enn vinter-OL (252 mot 135 prosent), og at OL-arrangørene etter 1999 har klart å redusere budsjettsprekken en god del sammenliknet med tidligere år. Både London-OL og det kommende OL i Sotsji er imidlertid et steg tilbake ettersom budsjettsprekkene igjen har økt.

Om man regner at Oslo-OL sprekker like mye som det gjennomsnittlige for vinter-OL (135 prosent), vil prislappen bli 79 milliarder kroner.

Lillehammer-OL ble ifølge de samme forskerne 277 prosent dyrere enn de første estimatene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Dette sier forsker Harry Arne Solberg. Forskerens påstand får støtte fra Allison Stewart og hennes undersøkelser som viser at samtlige OL siden 1960 har gått over budsjettet.

- Oslo-OL kan være budsjettert for lavt

– Dette er tøys

– Får byen et OL, blir den bedt om å signere en vertskapskontrakt. Den forplikter staten til å garantere at de dekker kostnadene, uansett overskridelser, forklarer Stewart.

Altså, dersom et eventuelt Oslo-OL skulle bli en realitet og regnskapet viser seg å følge den britiske modellen, er det staten som må ta regningen.

IOC-medlem Gerhard Heiberg fnyser at påstandene til Stewart.

– Dette er noe tøys. Jeg har vært med på dette siden OL i 1992 og har fulgt med på det som skjer. Her kan vi finne tall enten man er for eller mot et OL, sier Heiberg til NRK.no.

Les også: OL-pådriver slakter NRK-undersøkelse

Jeg føler at det som er lagt fram i Oslo 2022 holder mål. Jeg kan ikke se hvor budsjettet skal sprekke. Jeg ser ingen grunn til at det skal skje. Tvert i mot så tror jeg det ligger reserver her, sier Heiberg.

Tror ikke på overskridelser

– Er det feil å si at OL blir dyrere enn antatt?

– Ja, vi i IOC kan komme med papirer som viser noe helt annet enn disse 179 prosentene. Stort sett har det gått greit. Den siste tiden har det vært overstridelser, sist i London på grunn av sikkerhetsbudsjettet, sier Heiberg.

– Vi har ikke vært gode nok på ja-siden til å slå tilbake mot slike påstander som dette, sier Heiberg.

Idrettspresident Børre Rognlien mener det er gjort en god jobb med å regne ut kostnadene til OL som er anslått til 33,6 milliarder kroner.

– Det påstås at alle OL er blitt så mye dyrere. Det er ikke riktig. Det er gjort en kjempejobb med å regne på dette, sier Rognlien til NRK.no.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson avslører når hun planlegger å avslutte karrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal