Hopp til innhold

OL-oppslutningen stuper: – Bedrøvelige tall

Kun 38 prosent av befolkningen kommer til å stemme «ja» til å arrangere OL i Oslo i 2022, ifølge en fersk spørreundersøkelse.

Men de jobber i motvind, en fersk meningsmåling fra Norstat viser et klart nei-flertall i hovedstaden. Reporter: Marius Skjelbæk Foto: Vilde Mikkelsen Redigering: Jørgen Figenschou

VIDEO: Stort flertall sier 'nei' til Oslo-OL. Reporter: Marius Skjelbæk.

– Oj... det var bedrøvelige tall, sier IOC-medlem Gerhard Heiberg til NRK.no når han får høre de nedslående tallene.

Bjørn Dæhlie over mål i 1994-OL

STORE ØYEBLIKK: Bjørn Dæhlie var hele Norges OL-helt på Lillehammer. Her tar han 360 graders rotasjon før mållinjen på 15-kilometer jaktstart.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Den representative spørreundersøkelsen er utført av Norstat på vegne av NRK.

57 prosent svarer «nei»

I spørreundersøkelsen stilles følgende spørsmål:

«Bør Norge søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo 2022?».

57 prosent av befolkningen i Oslo svarer «nei» på dette spørsmålet. På landsbasis er optimismen noe større; 54 prosent svarte «nei».

37 prosent av Oslo-borgerne svarer «ja», mens seks prosent er usikre. På landsbasis sier 38 prosent «ja».

Dermed er «nei»-siden større i Oslo enn ellers i landet.

Nei-siden har økt

Og «nei»-siden har økt drastisk de siste månedene.

Norstat utførte også en lignende undersøkelse for NRK i mars i år. Da svarte 46 prosent ja til Oslo-OL, mens 45 prosent ikke ville ha OL - altså et kraftig hopp for nei-siden.

Med andre ord har idretts-Norge en jobb å gjøre før befolkningen i Oslo går til OL-valg 8.- og 9. september.

– Hvordan har dere tenkt til å snu dette før valget?

– Vi må starte folkemøter. Også må vi få media, med NRK og Aftenposten i spissen, med oss, sier Heiberg.

– Vi har en jobb å gjøre, medgir Inge Andersen, generalsekretær i Idrettsforbundet.

– Meningsmåler svinger opp og ned. Slik er det foran alle valg. Vi må bare jobbe og gi god informasjon, sier Olympiatoppens avtroppende toppidrettssjef, Jarle Aambø.

Delte ut flygeblader

Både Aambø og Andersen stod i dag foran Nationaltheatret T-banestasjon i Oslo og delte ut flygeglader om OL. Der møtte de mange engasjerte mennesker.

Ikke alle var like positivt innstilt.

– Disse kan jeg like gjerne putte opp i rumpa. Vi har ikke råd til dette! Kom dere ned på jorda, sa en engasjert forbipasserende mens han rev i stykker flygebladet han fikk utdelt av Inge Andersen.

– Det er mange engasjerte stemmer. Sånn skal det være når det er valg, sier Andersen med et smil.

Nord-Norge mest negative

Landsdelen som er mest negative til en søknad er Nord-Norge. Der sier hele 72 prosent nei til en OL-søknad, mens 24 prosent sier ja.

I Midt-Norge sier 55 prosent nei til søknad, mens 38 prosent sier ja. På Vestlandet er 58 prosent negative, mens 33 prosent sier ja.

På Østlandet er befolkningen mer splittet. 46 prosent sier ja, mens 45 prosent sier nei. Åtte prosent svarer «vet ikke».

De yngre vil ha Oslo-OL

Spørreundersøkelsen viser også at de yngre er mest positive til en OL-søknad for 2022. Blant de under 30 år sier over halvparten, 53 prosent, ja til at Norge bør søke.

Nei-siden øker i samsvar med alder, og blant de over 50 år mener hele 66 prosent av Norge ikke bør søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022.

Folk bosatt på landsbygda er mer negative til en OL-søknad enn de som bor i de største byene i Norge.

Spørreundersøkelsen viser også at husholdninger med én eller to personer er mer negative enn større husholdninger. Her sier henholdsvis 60 og 61 prosent av de spurte «nei».

Blant husstander med fire personer er ja-siden på 51 prosent, 41 prosent sier nei.

Velgerne sier nei

Blant velgerne til de politiske partiene er «nei»-siden hos samtlige større enn ja-siden. Blant partiet Rødt sier alle velgerne nei til en OL-søknad fra Norge. Hos SVs velger sier 78 prosent nei.

Flertallet av de som stemmer Arbeiderpartiet (51 prosent), Fremskrittspartiet (55 prosent), Høyre (53 prosent), Kristelig Folkeparti (59 prosent) eller Senterpartiet (55 prosent) sier også nei.

Ser man på utdanningsnivå, er nei-siden størst blant de med fire års høyere utdanning eller mer. Her sier 62 prosent nei. Blant dem som har fullført grunnskole, sier 41 prosent nei og 47 prosent ja.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal