Hopp til innhold

Gråt av skuffelse

Veteranen Odd-Bjørn Hjelmeset var knust etter at han gikk Norge ut av gullkampen på OL-stafetten.

Odd-Bjørn Hjelmeset

KNUST: En skuffet Odd-Bjørn Hjelmeset hadde det tungt etter sin etappe på stafetten.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Odd-Bjørn Hjelmeset bommet med skivalget på den 2. etappen og tapte over et halvt minutt til teten. Etter det var Norge ute av gullkampen og måtte ta til takke med sølv på OL-stafetten.

- Jeg føler meg som en syndebukk. Jeg gråt etter etappen, og det har jeg aldri gjort før. Jeg hadde en tung dag og tar på meg alt ansvaret for at det ble sølv, sier en meget skuffet Hjelmeset til NRK.

Martin Johnsrud Sundby sendte han ut i rygg på Sverige, men ved veksling var avstanden blitt hele 34,3 sekunder. Avstanden var omtrent den samme da Lars Berger sendte Petter Northug ut på siste etappe.

Northug klarte ikke å ta igjen Sverige som tok sitt femte stafettgull i OL-historien, det første siden 1988. Tsjekkia tok bronsen.

Video: Her sliter Odd-Bjørn Hjelmeset

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Vi taper som et lag

- Det er ingen grunn for Odd-Bjørn å føle seg som en syndebukk. Vi vinner og taper sammen, sier Petter Northug til NRK, men den norske veteranen lot seg ikke trøste.

Lars Berger (t.v.) og Odd-Bjørn Hjelmeseth

LANGT BAK: Odd-Bjørn Hjelmeseth veksler med Lars Berger på 6. plass over halvminuttet bak ledende Sverige.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Jeg har aldri sluppet en rygg i en stafett før, det er så synd det skulle skje i OL. Formen var bra så jeg skulle klart å følge med svensken hvis jeg hadde hatt gode ski, mener Hjelmeset som gikk sin femte mesterskapsstafett for Norge.

Det var det skiftende været, med til tider tett snødrev, som felte Odd-Bjørn Hjelmeset. Han valgte selv å gå på såkalte rubbe-ski, det vil si ski med et festeparti uten smørning.

- Jeg fikk is under skia og dermed ble det tungt, men det var mitt eget valg å bruke de skiene, sier Hjelmeset.

- Odd-Bjørn hadde ikke en topp dag og han kan gå mye fortere hvis han har en normal dag. Han tok et valg med skiene, det var feil, men det er slikt som kan skje. Sånn er det i stafett, skal man vinne må alle fire ha en topp dag, sier Northug.

Sportssjef Åge Skinstad er enig med Northug - som reddet medaljen for Norge.

- Vi visste at alle fire måtte ha full klaff for å ta svenskene i dag, men det er vanskelig, og vi må nesten regne med én svak etappe på en stafett, sier Skinstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Odd-Bjørn Hjelmeseth

IS: OL-stafetten ble en vond opplevelse for Odd-Bjørn Hjelmeset som fikk is under skiene og gikk Norge ut av gullkampen på stafetten.

Foto: NRK / NRK

- Stay behind

Northug gjennomførte en meget god etappe, gikk fra tyske Tobias Angerer og tok inn halve forspranget til Hellner, men nordmannen måtte likevel se svensken gå i mål 15,9 sekunder før han selv enkelt spurtet inn til norsk sølv.

- Jeg var forberedt på å gå ut litt bak. Jeg snakket med Angerer og skjønte at vi måtte jobbe sammen om vi skulle ha sjanse på medalje, men jeg kjente fort at det gikk for sakte og ut på andre runden måtte jeg gjøre jobben selv og bare gå det jeg klarte.

- Jeg følte meg bra, og selv om jeg var skikkelig sliten ut på den siste runden jobbet jeg hele veien og fikk kontakt med Frankrike og Tsjekkia før den siste bakken, men da var jeg så stiv at jeg måtte komme meg opp i tet og bremse farten. Jeg ropte «stay behind» og de gikk heldigvis ikke forbi, sier Norges ankermann.


Selv om gullet var målet, bør det norske folk være fornøyd med sølv når ting ble som det ble, for få minutter før mål var ikke Norge engang på pallen.

Heldigvis for Norge er Petter Northug en bedre langrennsløper enn tsjekkiske Martin Koukal og franske Emmanuel Jonnier. Dermed ble det norsk medalje, selv om vi mistet muligheten til gullet på den andre etappen.

Video: Se Northug ta igjen Frankrike og Tsjekkia

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Norges lag bestod av Martin Johnsrud Sundby, Odd-Bjørn Hjelmeset, Lars Berger og Petter Northug.

Norske OL-medaljer i langrenn menn, 4 x 10 km stafett

År

Navn

Medalje

1936

Oddbjørn Hagen
Olaf Hoffsbakken
Sverre Brodahl
Bjarne Iversen

Sølv

1948

Erling Evensen
Olav Økern
Reidar Nyborg
Olav Hagen

Bronse

1952

Magnar Estenstad
Mikal Kirkholt
Martin Stokken
Hallgeir Brenden

Sølv

1960

Harald Grønningen
Hallgeir Brenden
Einar Østby
Håkon Brusveen

Sølv

1968

Odd Martinsen
Pål Tyldum
Harald Grønningen
Ole Ellefsæter

Gull

1972

Oddvar Brå
Pål Tyldum
Ivar Formo
Johs Harviken

Sølv

1980

Lars-Erik Eriksen
Per Knut Aaland
Ove Aunli
Oddvar Brå

Sølv

1992

Terje Langli
Vegard Ulvang
Kristen Skjeldal
Bjørn Dæhlie

Gull

1994

Sture Sivertsen
Vegard Ulvang
Thomas Alsgaard
Bjørn Dæhlie

Sølv

1998

Sture Sivertsen
Erling Jevne
Bjørn Dæhlie
Thomas Alsgaard

Gull

2002

Anders Aukland
Frode Estil
Kristen Skjeldal
Thomas Alsgaard

Gull

Ekspander/minimer faktaboks


Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal