- Taktikk er en del av sporten

Petter Northugs taktiske "skuespill" er helt i orden, mener NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Petter Northug blir dratt av Petukhov

Petter Northug lot russiske Aleksej Petukhov gjøre jobben med å ta igjen forspranget til tyske Axel Teichmann. Like før bakketoppen gikk nordmannen forbi, og tok opp jakten på Teichmann på egen hånd.

Foto: Ruben Sprich / Scanpix/Reuters

I mandagens lagsprint «spilte» han sliten for å få drahjelp av den russiske oksen Aleksej Petukhov til å ta igjen Axel Teichmann.

– Jeg prøvde å kjøre et lite skuespill for å få russeren til å dra, og han bet på. Jeg latet som om jeg var sliten, og da Petukhov tok over satte han voldsom fart inn i siste bakken og tettet nesten hele luka frem til Teichmann, forklarte den nybakte olympiske mesteren til NRK etter løpet.

Etter at Petukhov gjorde grovarbeidet, hadde Northug masse å gi mot slutten, og suste inn til suveren seier sammen med Øystein «Pølsa» Pettersen på lagsprinten.

Les: Northug og Pettersen vant lagsprinten

Taktikker av rang

NRKs langrennsekspert og kommentator Torgeir Bjørn er stum av beundring over Northugs taktiske spill.

For selv om Northug i utgangspunktet er kjent som en lynrask spurter, er løpene han vinner gjerne avgjort lenge før han kommer inn på oppløpet.

VIDEO: Se sammendrag av stafetten i Sapporo 2007

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Måten han gjennomførte sisteetappen på, var en mester verdig. Han kunne valgt å gå hardt ut for å tette luka til Teichmann, i stedet hadde han is i magen og ventet på russiske Petukhov for å få en billig reise inn i siste bakken. Slik ble han på en måte taua frem til tyskeren, og hadde krefter igjen da bakken nærmet seg slutten, er Bjørns analyse av sprinttriumfen.

– En svært effektiv strategi, som gjorde at Northug unngikk å gå seg stiv og fortsatt hadde krutt i beina da Teichmann skulle passeres.

Synes du ikke Northugs skuespill-taktikk er sleip?

– Det er ikke sleipt, det er sånn moderne langrenn har utviklet seg. Og Petter er en av de absolutt beste på det. Taktikkeri og sleiphet er fullt lovlig, det så vi også på dobbeltjaktstarten der svenskene helt tydelig samarbeidet om å holde konkurrentene bak seg, sier Bjørn.

Northugs taktiske triumfer

Torgeir Bjørn i boksen

Torgeir Bjørn er fast langrennskommentator for NRK.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Bjørn mener Mosvik-ekspressens voldsomme taktomslag er viktigere enn den store toppfarten hans.

– Allerede på stafetten i Sapporo-VM i 2007 fikk vi se hvordan han utnyttet taktomslaget sitt til å kvitte seg med konkurrenter. Inn i den siste bakken rykket Anders Södergren, men Northug lot svensken gå. Så rykket Northug fra russiske Jevgenij Dementjev som Northug visste var en bedre spurter enn Södergren.

– Dermed ble nordmannen kvitt russeren, og fikk en enkel jobb mot Södergren i spurten. En taktisk genistrek, som man kanskje ikke la merke til med en gang, forteller Bjørn.

Også i VM i Liberec i fjor viste Northug sine taktiske evner. Der avgjorde han dobbeltjakstarten ved å rykke i nest siste bakke, og overrumplet konkurrentene.

Igjen, lenge før oppløpet.

VIDEO: Se Northugs 30-kilometer-seier i VM i Liberec 2009

Video nsps_upload_2009_2_22_14_20_21_139.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Holdt fokus på de viktige tingene

NRK-eksperten er imponert over måten nordmannen har taklet den humpete OL-starten på.

Les: Stavkrøll ødela for Northug

– Siden den skuffende jaktstarten har Northug klart å holde fokus fremover. Han virket tydelig forberedt før lagsprinten. Det viste han både i semifinalen og finalen at han visste hvor og når han skulle akselere. De 48 timene mellom konkurransene har han med andre ord brukt veldig bra, sier Bjørn.

Hvorfor er det først på lagsprinten Northug virkelig får ut potensialet?

– Etter min mening har han ikke vært i toppslag tidligere i mesterskapet. Han hadde ikke vunnet 15-kilometeren i fri-teknikk uansett om skiene hadde vært bedre. Men gjennomkjøringene han har fått på sprinten og duathlon har hatt en positiv effekt på formkurven hans. Det var litt som i Liberec, der han kom som en kule mot slutten av mesterskapet, sier Bjørn.

– Det er imponerende at han klarer å nullstille seg, og gjør det løpet han gjør i dag. Det er en olympisk mester verdig.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva synes du om Northugs småsleipe taktikk? Si din mening!

Siste nytt

 • Pangstart for Fati og Barcelona

  17-åringen Ansu Fati dominerte mot Villarreal med to mål og skaffet straffe da Barcelona vant 4-0 i sin serieåpning.

  Allerede i løpet av kampens 20 første minutter hadde Fati blitt tomålsscorer og gitt Barcelona en pangåpning på La Liga-sesongen.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Glimt vant tross straffebom og rødt

  Bodø/Glimt fortsetter ufortrødent videre. Mot Vålerenga ble det ny seier og ledelsen i ligaen er nå på hele 18 poeng.

  Glimt ledet 2-0 til pause etter mål av Kasper Junker og Philip Zinckernagel. Etter pause var Glimt svakere. Jens Petter Hauge bommet på straffe og Marius Lode ble utvist, men Vålerenga klarte ikke utnytte overtallet.

  Bodø/glimt vålerenga 27. september 2020
  Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
 • Markus Henriksen klar for Rosenborg

  Markus Henriksen er tilbake i Rosenborg-drakt for første gang siden 2012. 28-åringen har skrevet under på en kontrakt ut 2024, melder RBK.

  Trønderen vender tilbake til moderklubben etter å ha vært klubbløs siden kontrakten med Hull gikk ut denne sommeren.

  Markus Henriksen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal