Ville lagt opp uten OL-gull

Uten gull i Vancouver-OL, tror Petter Northug (24) han ville mistet motivasjonen såpass at eventyret som verdens beste langrennsløper ville vært over.

Petter Northug før og etter gullet mandag

Petter Northug med ett døgns mellomrom: Søndag morgen gulløs, alvorstynget og skolerett foran et samlet norsk pressekorps. Mandag strålte Northug etter karrierens første OL-gull.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Jeg ville lagt opp uten gull her (Vancouver-OL). Da måtte jeg begynt å jobbe hjemme på gården, spille sjakk eller noe slikt. Så høyt henger denne medaljen, sa Northug noen minutter etter sitt livs kanskje største øyeblikk,medaljeseremonifesten i Whistler natt til tirsdag norsk tid.

– Jeg ville nok ikke ha sluttet å gå på ski. Men for å være 100 prosent motivert før et VM i Oslo (neste år), måtte jeg ha med en gullmedalje herfra. Jobben mot en ny sesong, som for meg starter 1. mai, vil jeg gjøre bedre med et OL-gull enn uten, sa Northug til NTB. To dager etter at den norske skikongen strenet gjennom pressesonen uten å si ett eneste ord, pratet han på ut- og innpust etter gulløpet sammen med Øystein Pølsa Pettersen (27) på sprintstafetten mandag.

Gullkorn

Etter å ha forklart at alle sleivkommentarene han både elskes og hates for, kun er ment for moro skyld, og at han føler det imaget må ivaretas, fyrte 24-åringen av nye gullkorn på samlebånd.

– Hva med verdenscupen?

– Verdenscupen er avgjort. Femmila i Holmenkollen blir det siste viktige rennet for min del.

I fjor var verdenscupen spennende. Slik er det ikke i år. Man trenger ikke å sende de siste rennene på TV engang. Jeg trenger ikke flere poeng. Det blir bare å stemple inn. Det er et folkekrav at jeg skal gå femmila i Holmenkollen. Får jeg hjelp nok der og tar minimum 60 poeng (3.-plass), så kan jeg gå ut i Oslo og feire totalseieren før vi skal til Falun. Da slipper jeg å feire i Sverige.

– Bryr du deg om folkekrav?

– Nei, men før dagen i dag så ville ikke folk ha meg hjem til Norge. Med resultatene jeg har gjort før (i OL), ville jeg fått 21 års fengsel i Norge. Derfor var det greit med dette gullet. Da kan jeg reise hjem til Norge og gå prøve-VM

– Noen mener du er arrogant, andre at du er stor i kjeften. Hva er du i egne øyne?

– Jeg kan være stor i kjeften, ja, men det er som regel med et smil rundt munnen. Når jeg er i konkurransemodus kommer det krasse utsagn. Det har skjedd, og det vil sikkert skje igjen, sa Petter Northug til NTB.

Svensk hat

Fortsatt gjenstår to distanser (av seks) for Northug i OL; Stafetten (onsdag) og femmila (søndag). Trønderen slo fast at han nå kan senke skuldrene, og det gir gode sjanser for mer edelt metall.

Norske og svenske medier godter seg i Northug-historier. Spesielt i Sverige viser kommentarer på blant andre Aftonbladets nettsted at nordmannen er elsket og hatet.

– Nastan skont att åka ut i semi'n så vi slapp forlora mot honom, melder en av hundrevis med svenske meningsbærere.

– Petter Northug er ikke en sutrekopp, og han ønsker selvfølgelig ikke å bli oppfattet som det. Hans reaksjon etter skiathlom (nektet å prate) er verken han selv eller vi andre stolt av. Vi kommer til å prate mer med ham om slike ting. Men han oppfører seg ikke dårlig eller merkelig for oss i laget, sier sportssjef Åge Skinstad til NTB.