Hopp til innhold

– Før OL mente jeg det norske laget var favoritter. Det gjør jeg ikke lenger

I øvelsen «hele» Norge forventer vi skal vinne, stafett for menn, er vi ikke lenger storfavoritter, mener ekspertene NRK har snakket med. I stedet seiler plutselig Sverige opp som storfavoritt.

OS SOTJI 2014 SKIDOR SPRINT WEB_SPORT

Det kan være duket for en ny duell mellom Petter Northug og Marcus Hellner på stafetten.

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

  • Chris Jespersen

    Torgeir Bjørn mener Chris Jespersen gikk seg inn på stafettlaget etter fredagens 6.- plass.

    Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
    Martin Johnsrud Sundby

    Martin Johnsrud Sundby tror det blir vanskelig å slå svenskene.

    Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
    Morten Aa Djupvik

    Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik.

    Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
    Det norske laguttaket til herrestafetten er ventet rundt kl 11.00 lørdag formiddag.

– Før OL mente jeg det norske laget var favoritter. Det gjør jeg ikke lenger, sier den tidligere landslagstreneren Morten Aa Djupvik.

Både han og en annen tidligere trener, Carl-Henning Gran, mener svenskene må finne seg i å være soleklare favoritter til å forsvare OL-gullet fra Vancouver i 2010.

– Det er et tap å bli nummer to i stafett. Hele nasjonen forventer det blir gull. Sverige er favoritter, det er overraskende med tanke på hvordan det har gått så langt i sesongen, sier Gran.

Sundbys bronse er høydepunktet

De norske resultatene i herrelangrenn i Sotsji har vært alt annet enn oppløftende. Foruten sprinten, der Ola Vigen Hattestad tok gull, har det vært få høydepunkter.

På åpningsøvelsen 30-kilometer med skibytte reddet Martin Johnsrud Sundby den norske æren med sin bronsemedalje. Bak ham endte Petter Northug, Sjur Røthe og Tord Asle Gjerdalen på henholdsvis 17.-, 20.- og 21.-plass.

På fredagens 15-kilometer var ingen nordmenn med i medaljekampen. Sundby var ærlig på at laginnsatsen var «ræva».

Samtidig har svenskene stukket av med fem av ni herremedaljer i langrenn.

– Det er først og fremst det svenske laget som er formsterkt. I tillegg har vi russerne som har Legkov og Vylegsjanin i bakhånd (journ. anm. de gikk ikke 15-kilometeren), sier Djupvik.

Norge har vunnet hver eneste VM-stafett siden 2003 i Val di Fiemme, men har ikke vunnet en OL-stafett siden 2002 i Salt Lake City. Den gang med Thomas Alsgaard på ankeretappen.

Selv om Gran tror Sverige blir sterke, presiserer han at stafett er stafett:

– Stafetter lever sitt eget liv. Det har skjedd mye rart i stafett, så det er umulig å si hvordan det kommer til å gå.

– Utfordring å ta ut laget

Så langt i dette mesterskapet er det langt flere spørsmål enn svar vedrørende formen til det norske laget.

Det er fortsatt stor uvisshet rundt det norske laguttaket og om Petter Northug kommer til å gå den siste etappen eller ikke.

– Det er en utfordring å ta ut laget. Jeg mener helt klart Sundby skal gå tredjeetappen og Northug ankeretappen. Jespersen bør gå én av de to første etappene, mener Djupvik.

Den tidligere landslagstreneren forklarer at selv om Northug ikke er i sin «vanlige» mesterskapsform, så tror han trønderen kan hente fram det lille ekstra til stafetten.

«Nødt» til å ha med Northug

NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn mener Chris Jespersen gikk seg inn på stafettlaget etter fredagens renn – der han var beste nordmann på 6.-plass.

– Jeg tror vi ender med Eldar Rønning på første etappe, Chris Jespersen på andre, Martin Johnsrud Sundby på tredje og Petter til slutt, sier Bjørn.

Han mener Petter Northug er et usikkert kort, men en løper Norge er nødt til å ha på siste etappe.

– Han er mannen som fortsatt kan avgjøre og vi har ingen andre kandidater, sier Bjørn.

– Vi er outsidere

Chris Jespersen sier det blir viktig med Northug på stafetten. Trønderen var mannen som gikk Norge frem til sølvmedalje under OL-stafetten i Vancouver etter at Norge gikk seg ut av seierskampen tidlig i løpet.

– Jeg tror vi er med og kjemper om gull, men det er klart: Alt er avhengig av Petter, sier Chris Jespersen til NTB.

– Vi er langt fra å være favoritter. Vi er outsidere til å vinne. Svenskene har hatt et supermesterskap. De utklasser oss. Jeg er bekymret, vi må finne på noe jævlig raskt for å være i nærheten, sier Martin Johnsrud Sundby til Aftonbladet.

Svenskene tok to ny medaljer under fredagens løp der Johan Olsson tok sølv og Daniel Richardsson bronse.

Også Eldar Rønning tror Sverige er den største favoritten på stafetten.

– Jeg tror det blir en spennende stafett, men Sverige er favoritter. De har truffet formen bra, det har vært en skuffelse for oss, sier Rønning.

Siste nytt

  • KFUM brukte suspendert spiller i cupen – kan bli straffet

    KFUM Oslo brukte en spiller som skulle hatt karantene i cupkampen mot Sogndal tidligere i måneden. Norges Fotballforbund åpner for å straffe eliteserieklubben.

    Det skriver Bergens Tidende.

    KFUM-spiller Adnan Hadzic spilte 3.-rundekampen mot Sogndal, samtidig hadde Hadzic gult kort fra både første og andre runde, og skulle dermed ha vært plassert på tribunen.

    I neste runde slo KFUM ut Lysekloster, og Lysekloster hevder at de vurderer protest. Klubben mener at de kunne fått en annen motstander i 4. runde dersom ting hadde gått riktig for seg.

    Fristen for å legge inn protest er utløpt, ifølge Norges Fotballforbund. Ifølge NFF er det Sogndal som i så fall kunne ha protestert i dette tilfellet. Lysekloster anses ikke for å være part i saken. Sogndal ønsker ikke å legge inn protest.

    Samtidig har NFF bedt KFUM om en forklaring. I etterkant av at denne er mottatt vil det bli vurdert å opprette sanksjonssak.

    – Her har vi gjort en tabbe vi ikke har vært klar over. Det er bare å beklage det, sier daglig leder Thor Erik Stenberg til VG.

    (NTB)

    KdW-3xTESgI
    Foto: NTB
  • Premier League-klubben Everton dropper poengtrekk-anke – høring avlyst

    Everton dropper anken knyttet til de to siste minuspoengene Premier League-klubben er ilagt for brudd på økonomiske regler.

    Merseyside-klubben opplyser selv om beslutningen som er tatt fredag.

    I begrunnelsen heter det at Everton nå velger å ta en pragmatisk tilnærming til poengstraffen, all den tid den har berget plassen på øverste nivå.

    Everton ble i fjor høst trukket ti poeng. Etter anke ble straffen i februar redusert til seks poeng. Deretter kom altså ytterligere et poengtrekk.

    1Po1BlxC2kA
    Foto: Reuters
  • Dyche ble månedens manager i Premier League

    Sean Dyche (52) er for andre gang i karrieren utpekt som månedens manager i Premier League. I april ledet han Everton til 13 av 18 mulige poeng.

    De gode resultatene sikret Merseyside-klubben nok en sesong på øverste nivå. Plassen ble reddet flere runder før sesongslutt selv om Everton er trukket åtte poeng denne sesongen for brudd på økonomiske regler.

    jI9WhALATac
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal