Hopp til innhold

NRK-ekspert: – Den desidert tøffaste sprintløypa

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Den norske sprintgruppa har lagt om treninga denne sesongen på grunn av løypa i Sotsji. Det er den desidert tøffaste sprintløypa i verdscupen.

Brandsdal Bjørn

Eirik Brandsdal meiner sprintløypa er så tøff at han må disponera løpet annleis enn i ein vanleg sprint. NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn kallar den 1,8 kilometer lange løypa for verdas tøffaste sprint for herrane.

Foto: NRK/Scanpix

– Den siste bakken er så tøff at ein må gå den fyrste bakken utan full kraftinnsats. Eg må lura meg opp med god teknikk, slik at eg ikkje kjem inn i den siste bakken med for mykje syre, seier Brandsdal til NRK.no.

Eirik Brandsdal

Eirk Brandsdal tok sesongens fyrste sprintsiger i verdscupen i Kuusamo.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

27-åringen er oppteken av at prologen er annleis enn vanleg. Han meiner ein må tenkja meir disponering av løpet enn i ein vanleg sprint fordi løypa er så brutal.

– Eg må treffa med opningsfarten, og ikkje gje vekk for mykje. Eg trur ikkje nødvendigvis den som leiar på toppen av bakken, vinn prologen.

Under laurdagens 15 kilometer for kvinner rykka Charlotte Kalla i den siste bakken, og berre Marit Bjørgen klarte å halda fylgje.

– Der me såg Kalla rykka, trur eg kanskje vert eit viktig punkt. Posisjonen inn i bakken er mest avgjerande, seier Brandsdal.

Favoriserer distanseløparane

Løypa i Sotsji er den desidert tøffaste sprintløypa i verdscupen for menn, og favoriserer distanseløparane.

– Det er fyrst og fremst den siste, lange og seige motbakken som skil seg frå andre løyper i verdscupen. Ser ein på totaltida, er den mykje lenger enn andre sprintar, seier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

  • Sjå prologtidene frå dei siste meisterskapane i sprint fristil i faktaboks til høgre.

Kombinasjonen lengre løype enn vanleg, lang sistebakke og at sprinten går i mellomhøgde gjer at sprinten talar for distanseløparane.

Ser ein på resultata frå prøve-OL førre sesong (sjå faktaboks), syner dei nettopp dette.

Sprintløypa for kvinnene er derimot langt lettare enn den mennene går, faktisk lettare enn mange av løypene i verdscupen.

  • På det norske kvinnelaget går: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla.

Har lagt om treninga

Brandsdal er ikkje kjend for å vera best i dei tøffaste og lengste sprintløypene, men seier han har jobba ekstra med det det siste året.

– Det er ikkje det eg har vore best på, men føler eg har teke konsekvensane av det og har jobba hardt for å utvikla meg. Så gjenstår det å sjå då, seier han med eit smil.

Sprintgruppa har lagt om treninga denne sesongen med tanke på nettopp løypa i Sotsji.

– Dei har trena mykje meir uthald. Om dei har lukkast, vil me få svar på i dag, seier Bjørn.

Ola Vigen Hattestad meiner likevel ikkje sprintløypa er så tung som i fjor.

– Då eg var her i fjor, synest eg løypa var frykteleg tøff. No ser den betre ut, noko må ha skjedd på eitt år. Anten har løypa endra seg, eller så er eg i betre form, smiler han.

Ola Vigen Hattestad

Ola Vigen Hattestad vann generalprøven i Toblach.

Foto: Elvis Piazzi / Ap

– Den er tøff for all del, ein må vera på hogget. I tillegg spelar høgda inn, legg han til.

Fått tips av Krogh

Under prøve-OL var det ekstremt tunge forhold med mykje laussnø. Så langt i OL har forholda vore langt betre.

– Løypa er nok lettare enn under prøve-OL på grunn av forholda, men den er likevel den desidert tyngste sprintløypa. Ola har betra uthaldet, noko han er heilt avhengig av for å kunna ta medalje, seier Bjørn.

Hattestad er imponert over lagkamerat Finn Hågen Krogh som førre veke vart vraka frå sprintlaget.

– Han var med på hardøkta fredag, og var skikkeleg på hogget og kom med tips. Det står det respekt av.

Berre medalje er godt nok

Sprinttrenar Arild Monsen fortel at bråket etter det mykje omtala uttaket har lagt seg, og at løparane har fullt fokus på løpet.

– Me skal vera representert i finalen, og må ha medalje for å vera nøgd, seier Monsen.

Sprinttrenaren trur mange vil vera med å kjempa om gullet.

– Det er mange favorittar. Utanom våre eigne, har særleg Sergej Ustiugov peika seg ut den siste tida, samt Nikita Krjukov med si merittliste. I tillegg er det ein eller to svenskar.

Fire gode kort

Ifylgje Bjørn har Noreg fire gode kort i dagens sprint.

Gløersen vann sprinten i Davos som òg gjekk på mellomhøgde, sjølv om det er ei lettare løype enn det er i Sotsji.

Brandsdal har vore i fleire finalar, og vann den fyrste sprinten denne sesongen i Kuusamo.

Hattestad vann generalprøven i Toblach, medan Northug var suveren i fjorårets prøve-OL.

Dei største utfordrarane til nordmennene trur Bjørn vert svensken Marcus Hellner, russaren Sergej Ustiugov, og kanskje skotten Andrew Musgrave.

– Russarane har eit fryktinngytande lag. Eg trur løypa passar Ustiugov betre enn Krjukov. Me skal heller ikkje gløyma Musgrave. Dette er ei fin løype for han. Han er uthaldande, og synte under NM at han kan går fort i motbakkar.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Tittel» i nytt vindu

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson avslører når hun planlegger å avslutte karrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal