Hopp til innhold

– De har satt seg selv sjakk matt

TOBLACH (NRK.no): NRKs eksperter Jens Arne Svartedal og Torgeir Bjørn slakter landslagsledelsens håndtering av sprintuttaket til OL.

Hattestad og Northug

Ola Vigen Hattestad vant generalprøven, mens Petter Northug vant prøve-OL i fjor og har medalje i tre mesterskapssprinter på rad. En av dem skal vrakes til OL-sprinten i Sotsji.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Tidlig i uka bekreftet sprinttrener Arild Monsen at Anders Gløersen, Finn Hågen Krogh og Eirik Brandsdal var klare for OL-laget i sprint. Petter Northug og Ola Vigen Hattestad skulle duellere om den siste plassen i Toblach.

– Jeg skal gå sprinten i OL, fastslo Petter Northug etter å ha blitt slått ut i kvartfinalen i søndagens sprint. Han sa samtidig at han er den største favoritten i øvelsen han i hele vinter har omtalt som sin beste gullsjanse i Sotsji.

En times tid senere gikk Ola Vigen Hattestad inn og vant rennet.

Tre alternativer

I skrivende stund er det uklart hva landslagsledelsen gjør. De har tre alternativer:

1) Vrake Petter Northug til hans beste øvelse.

2) Vrake Ola Vigen Hattestad, som både vant NM og generalprøven i verdenscupen.

3) Vrake en løper som allerede har fått klarsignal til å gå OL-sprinten.

– Det et helt hinsidig uttak. De har gjort et utrolig klønete trekk og satt seg selv sjakk matt, sier NRKs langrennsekspert Jens Arne Svartedal.

– Må legge seg flate

Han tør ikke å spå hva landslagsledelsen nå gjør.

– Teoretisk sett, slik de har lagt det opp, er Northug nå ute av laget. Men Petter er jo soleklar på laget! Han vant der i prøve-OL, det er ei kapasitetsløype og hvis han ikke skal gå, så ...

– Hva hadde du gjort?

– Jeg hadde samlet alle gutta som er aktuelle. Det vil si de fem, men også Pål Golberg, som er i troppen og var nummer fire i Toblach. Så bør de legge seg flate og innrømme at de var for raske, og si at her har vi gjort en tabbe og må stille tiden noen dager tilbake.

– Hvordan tror du de ville reagert på det?

– Jeg tror faktisk de hadde skjønt det. De skjønner at de som er i best form i OL må gå.

Overrasket over Krogh

Eirik Brandsdal ble nummer to i Toblach, så hans kandidatur er ikke diskutabelt. Verre gikk det med Gløersen, som i likhet med Northug røk i kvartfinalen.

Finn Hågen Krogh endte helt nede på en 41.-plass i prologen.

– Jeg var mest overrasket over at Krogh ble forhåndsuttatt. Men de hadde ikke trengt å ta ut noen før løpet i dag, sier Svartedal.

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn advarte allerede før helga om at landslagsledelsen kunne ha satt seg i en håpløs situasjon.

– Så det er ikke etterpåklokskap når jeg nå konstaterer at de har satt seg i en veldig uheldig situasjon, sier Bjørn.

– Bør få kontrabeskjed

– Hva bør de gjøre?

– Petter må jo få gå, vi vet jo at løypa i Sotsji er perfekt for ham, og vi vet hva han har prestert tidligere. Med løpet i dag, mener jeg også Ola må få gå. Det betyr at en av de tre som har fått klarsignal bør få kontrabeskjed, sier Bjørn.

Han mener i likhet med Svartedal at hele uttaket kunne vært utsatt.

– Ingen har prestert stabilt på toppnivå i fristilsprinter denne sesongen. Anders Gløersen vant i Davos, men det var før jul. Finn Hågen Krogh har vært i to finaler, men gjorde det veldig svakt i Toblach. Samtidig vet vi at løypa i Sotsji også passer Krogh veldig bra, påpeker Torgeir Bjørn.

Signalene søndag ettermiddag er at uttaket først kommer mandag. Dermed har landslagsledelsen med sprinttrener Arild Monsen og landslagssjef Vidar Løfshus fortsatt litt å tenke på når de legger seg søndag kveld.

PS. Også før VM i Sapporo i 2007 vant Ola Vigen Hattestad både NM-gull og siste verdenscuprenn før mesterskapet. Han fikk likevel ikke gå VM-løpet som bel vunnett av Jens Arne Svartedal.

Siste nytt

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal