Hopp til innhold

Hardt ut mot Aanes og Berge: – En knyttneve i trynet hver gang du tar opp noe

Etter en flere uker lang evaluering, valgte Fritz Aanes og Stig-André Berge å trekke seg som landslagstrenere i bryting.

Exauce Mukubu

KRITISK: Exauce Mukubu har ikke vært fornøyd med hvordan han har blitt behandlet av landslagsledelsen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Det har i lengre tid murret i det norske brytemiljøet. Ingen utøvere klarte å kvalifisere seg til OL i fjor sommer, og for landslaget ble også årets sesong en nedtur.

Torsdag kunne det norske bryteforbundet bekrefte at evalueringen etter høstens VM endte med at Fritz Aanes og Stig-André Berge trekker seg som landslagstrenere.

Ifølge forbundet er årsaken «uenigheter med landslagsutøverne om den videre sportslige satsingen».

Bryteren Exauce Mukubu, som vant gull i 82-kilosklassen i U23-VM i oktober, er blant de som tror et bytte kan være bra for norsk brytesport. Mukubu ble tidligere i år kastet ut av landslaget på grunn av «brudd på kontraktsvilkårene».

Les også Sleit med å miste nok kilo før kamp: Trenaren kallar brytaren uprofesjonell

Mukubu og Aanes

Han er kritisk til fremgangsmåten til trenerduoen.

– De står for sin filosofi, og det har vært veldig slitsomt. Det har vært veldig slitsomt, for de mener at de har den ene nøkkelen til suksess. Vi ser nå i ettertid at det ikke kun er det, sier han, og fortsetter:

– Samtidig har det vært mye skader som ikke har blitt tatt veldig seriøst, og man har blitt forskjellsbehandlet. Det er ikke noe særlig respekt fra landslagstrenerne. Du har fått en knyttneve i trynet hver gang du har tatt opp noe, sier han.

– Det er det folk har blitt lei av nå. De vil bli tatt seriøst når det gjelder. Vi krever ikke noe mer enn det. Vi har troen på systemet og landslagstrenerne, men vi må ha det menneskelige også. Vi må bli forstått som mennesker når vi driver en så hard idrett hver dag. Det er der vi har falt litt av. De har ikke klart å se oss som personer. De ser oss kun som medaljører. Det blir dumt å kun se på oss som det. Da skjer det som skjer nå, mener Mukubu.

Stig André Berge og Fritz Aanes.

FERDIGE: Stig-André Berge (venstre) og Fritz Aanes (høyre) har gitt seg som landslagstrenere i bryting.

Foto: Ali Zare / NTB

– Når jeg har vært skadet, så har jeg ikke blitt hørt

På spørsmål om hvilke endringer utøverne har etterlyst, svarer han:

– Endringene jeg ønsker er å bli tatt seriøst når jeg sier at jeg er skadet. Det er det som har plaget meg mest. Når jeg har vært skadet, så har jeg ikke blitt hørt, bare oversett og overlatt alene, sier Mukubu.

NRK har gjentatte ganger prøvd å få kontakt med Fritz Aanes og Stig-André Berge torsdag, men de har ikke svart på våre henvendelser.

I pressemeldingen fra forbundet begrunnet de avgjørelsen om å trekke seg slik:

– Det blir vanskelig å videreføre den jobben som er påbegynt når vi og utøverne står så langt fra hverandre. Det handler om vår filosofi og vårt system som vi tror på, og det kommer vi ikke til å vike fra, sier Fritz Aanes og Stig-André Berge i en pressemelding fra forbundet torsdag.

Preget Thoresen: – Som familie for meg

Mens Mukubu mener skiftet i landslagsledelsen kan være positiv, er landslagsutøver Morten Thoresen svært negativ.

Etter at utøverne fikk beskjeden torsdag, dro Thoresen på besøk til Berge. Der sier Thoresen at de begge gråt sine tårer.

– Stig og Fritz er som familie for meg, og det er alle de jeg trener med også. Jeg skjønner ikke hvorfor denne familien skal splittes opp. At den splittes opp er en gravstein for norsk bryting, mener Thoresen.

Han måtte stoppe opp flere ganger i løpet av intervjuet, og var tydelig preget.

Morten Thoresen

TRIST: Morten Thoresen måtte felle noen tårer da han fikk høre avgjørelsen til trenerne.

Foto: NRK

– Jeg vet ikke hva jeg skal finne på. Jeg er ingenting uten Stig og Fritz, men jeg er heller ingenting uten gutta. Stig og Fritz har gjort at jeg står som europamester, men det hadde jeg heller aldri vært uten gutta. Det er brutalt. Akkurat nå ser jeg ingen fremtid, verken for meg eller for bryte-Norge. Jeg håper trenerne og alle utøverne forstår det, at dette kan være slutten for norsk bryting, sier Thoresen.

Bryteren er kritisk til at evalueringsprosessen, hvor alle partene ikke har vært samlet samtidig. Sportssjef Erik Rønstad forklarte tidligere torsdag at det ble en kompleks prosess, som dro ut i tid, blant annet på grunn av sykdom.

– Det kom skikkelig uventet. Jeg har vært skjelven i hele dag. Jeg føler jeg er den eneste som sitter og ser begge synspunktene, fra utøvernes side og fra trenernes side. Jeg er den som sitter i mellom og ber om at vi skal komme sammen og snakke, men selv ikke det har skjedd, sier Thoresen.

Baldauf: – Har stilt tøffe krav

Landslagsutøver Felix Baldauf sier at «det ikke er noen vonde følelser, annet enn at det er veldig sårt».

– Det er tøffe krav vi har stilt, sier bryteren om evalueringen.

Han sier at han respekterer valget til trenerne. Han klarer ikke å peke på noen åpenbare kandidater til å overta som landslagstrenere.

– Du finner ingen i Norge som kan fylle de skoene. Du finner knapt noen i Skandinavia. Lykke til, sier Baldauf.

Felix Baldauf

TØFFE KRAV: Felix Baldauf sier bryterne har stilt flere krav til landslagstrenerne.

Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK

– Hva tror du dette har å si for bryting i Norge fremover?

– Jeg tror det kan være en positiv ting for noen, men en negativ ting for noen andre. Det gjenstår å se. Styrken vår har vært at vi har vært en gruppe. Det er en fare her for at gruppen kan bli splittet fordi det blir veldig individuelt. Men når vi som utøvere har skreket etter individualisering, så må vi stå rakrygget i det når endringene kommer. Man må stå for det man har krevd og sagt, sier han.

Sportssjefen: Har dårlig tid

Sportssjef Erik Rønstad sier at de fikk beskjeden om at trenerne ville trekke seg på mandag. Han beklager at evalueringsprosessen har tatt så lang tid som den har tatt.

– Nå er ting veldig ferskt. For utøvernes del er det ting som skal fordøyes. Vi er primært opptatt av å ta vare på utøverne og på kort sikt hvordan det skal se ut. Det er ingen gunstig situasjon å stå i, foran en så viktig sesong hvor man kan kvalifisere seg inn til OL i Paris, sier sportsjefen.

Han vedgår at de nå «har dårlig tid» inn mot 2023 med tanke på å få på plass et godt opplegg rundt utøverne.

Var kritisk til utøverne

Fritz Aanes har vært landslagstrener i bryting siden 2017. Stig-André Berge kom inn i trenerapparatet etter at han la opp i etterkant av bryte-VM i Oslo i fjor.

Aanes var sterkt kritisk til utøverne på landslaget etter bryte-VM tidligere i høst.

– I forkant hadde jeg ingen forventninger, for vi har slitt med sykdom og skader. Men så må jeg også si at utøverne ikke har vært bra nok. De ikke har gjort jobben hundre prosent og bryting som nummer én, sa Aanes i september om VM.

– Noen ganger må en ta ansvar som trener, men ikke her. Det er ikke noe feil med programmet, det er feil med utøverne, sa Aanes den gang.

Aanes og Stig-André Berge har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelser torsdag.

Les også Bullen i «stor konflikt» med forbundet: – Dei drit i norsk toppbryting

Wrestling, World Championships, day 5

Stig André Berge drømmer om å avslutte karrieren med medalje under VM i Oslo. 130 kg tunge Oskar Marvik viser at fremtiden til norsk bryting er lys.

Stig André Berge drømmer om å avslutte karrieren med medalje under VM i Oslo. 130 kg tunge Oskar Marvik viser at fremtiden til norsk bryting er lys.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal