Hopp til innhold

Nordmann ble kastet ut av landslaget – tok VM-gull

Exauce Mukubu (21) er første norske herrebryter som tar et gull i et U23-VM. Tidligere i år ble han kastet ut av landslaget.

VM i bryting 2021

GULLVINNER: Exauce Mukubu hadde få problemer med å slå Karlo Kordic i finalen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Mukubu har virkelig hatt sitt store gjennombrudd i år. Med VM-gullet har han tatt store steg til å kvalifisere seg til OL i 2024. Ingen norske herrebrytere klarte det i 2020.

– Jeg har det bra. Overveldende, egentlig. Surrealistisk å nå målet vi har satt siden starten av sesongen. Det er med kronglete vei, men målet er oppnådd, sier Exauce til NRK.

Mukubu havnet tidlig under mot kroaten Karlo Kordic i finalen, men snudde og tok en dominant seier i Pontevedra, Spania. Nordmannen vant med sifrene 10–1.

Han er så sjuk i hodet. Det er så nydelig. Det er en seier av beste sort, sier landslagsutøver Morten Thoresen til NRK.

Det er ellevilt. Du ser på han at han gått mye seniorkonkurranser den siste tiden. Han er rolig og kontrollert, og venter til han andre var litt sliten, fortsetter han.

EM-gullvinner Morten Thoresen hjem til Norge

TIDLIGERE LANDSLAGSKOLLEGER: Morten Thoresen og Exauce Mukubu. Her fra 2020 da Thorsen tok EM-gull.

Foto: Heiko Junge / NTB

Utklassingen skjedde i 82-kilosklassen i gresk-romersk bryting.

– Akkurat nå kjenner jeg på stor glede for norsk bryting og på vegne av «Exo» som har kjempet hardt for å komme hit. Det er deilig for alle å se en person lykkes, sier landslagstrener Fritz Aanes til NRK, som var til stede under finalen.

– Det er ganske sykt, for å si det rett ut. Utrolig og en historisk bragd. Det er bare å ta av seg av seg hatt og alt som er. Det der er lekestue, sier sportssjef i Norges Bryteforbund Erik Allum Rønstad til NRK.

Kastet ut av landslaget

Mukubu var opprinnelig en del av det norske landslaget, men ble kastet ut i august i år. Grunnen var brudd på kontraktsvilkårene. Siden den gang har han satses for seg selv, og fikk lov til å representere Norge i U23 VM.

Sportssjefen forteller at det snart er tid for dialog med den ferske verdensmesteren.

– Vi skal ha samtale med han og klubben etter U23-VM, så får vi se hva som skjer, forteller Rønstad

– Men dere skulle vel helst ønske han var for fullt med på landslaget?

– Ideelt sett skulle vi det, så får vi se. Det har ikke vært et tema nå i forkant av mesterskapet, for å si det sånn.

Exauce Mukubu

STORT TALENT: Exauce Mukubu spås en lovende brytekarriere. Han står foreløpig utenfor landslaget.

Foto: NRK

Den ferske gullvinneren gir mye av æren til landslagsutøverne og «teamet» rundt han. Samtidig retter Exauce et stikk til landslagsledelsen, som han mener ikke har vært like forståelsesfulle på det som har blitt gjort og skjedd.

– Vi er til syvende og sist et team, og nå er jeg bare glad. Det er ingen sure miner, og det som har hendt, har hendt, sier «Exo»

– Hvordan ser du på å jobbe med Fritz og Stig?

– Et videre samarbeid med Fritz og Stig kan bli spennende. Det er ikke det jeg har lyst på akkurat nå, men vi får se hva de har å tilby. Jeg har vist jeg klarer meg uten dem, så de må strekke ut hånda og si hva de kan hjelpe med.

Les også Sleit med å miste nok kilo før kamp: Trenaren kallar brytaren uprofesjonell

Mukubu og Aanes

– Gagner ikke norsk bryting

NRKs bryteekspert Mats Ravnanger Rolfsen mener det har vært murring innad i laget lenge.

– Slik jeg har forstått det så handler det om at han ikke har møtt på tid og har hatt egne tanker om hva som er best for sin egen utvikling.

– Fritz sier at det er min vei eller så er det ut av laget, og forbundet hører på han. Når man står utenfor landslaget så føler man at det er håpløst å lykkes. Det er ikke rom for prat om hva som er best for egen utvikling. Og det tror jeg ikke gagner norsk bryting, fortsetter Rolfsen.

Les også Aanes tek ingen sjølvkritikk etter VM-fiasko – skuldar på utøvarane

Drivkraft med Fritz Aanes

Det har foregått en sentralisering i norsk bryting. De beste blir tatt ut av klubbene som har fostret opp bryterne for å bli med på landslaget.

– Derfor det er viktig at utøverne blir tatt vare på og at de forblir i brytemiljøet. Her har man bomma, og utøvere som ikke har blitt hørt har omtrent slutta med bryting etter en tid i sentraliseringen. Når «Exo» og Bullen nå får resultater, så synes det ekstra godt, sier bryteeksperten.

At miljøet i det norske brytelandslaget har blitt sånn stusser Rolfsen på. For Aanes var i sin tid en utøver som kunne gå sine egne veier.

– Slik som jeg var da jeg satset så hadde jeg passet fint inn i modellen som landslaget kjører på med nå. Jeg var en soldat som gjorde det jeg fikk beskjed om. Men for tenkende utøvere vet jeg ikke om dagens metode er den beste. Og Fritz selv var en tenkende utøver da han satset.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal