Hopp til innhold

Obama kaster seg inn i NBA-striden

Basketentusiasten Barack Obama har kastet seg inn i arbeidskonflikten i NBA. Den amerikanske presidenten ber eierne og spillerne tenke på tilhengerne.

Barack Obama

Barack Obama følger med under en NBA-kamp mellom Washington Wizards og favorittlaget Chicago Bulls. Denne sesongen kan han ende opp uten å få sett NBA-kamper.

Foto: MOLLY RILEY / REUTERS

Kobe Bryant og Barack Obama

Den amerikanske presidenten inviterer hvert år det laget som vinner NBA til det hvite hus. Her er Obama med Kobe Bryant.

Foto: Charles Dharapak / AP
ADDITION Obamas Buddies Barack Obama, Marty Nesbitt

Barack Obama er meget basketinteressert. Her er han under en kamp i Washington.

Foto: Gerald Herbert / Ap

Den nordamerikanske basketligaen har ikke kommet i gang denne sesongen på grunn av en konflikt mellom klubbeierne og spillerne.

Tidligere i måneden avlyste ligaen de 100 første kampene av sesongen, og i løpet av de nærmeste dagene forventer basketverdenen ytterligere avlysninger.

Nå ber den amerikanske presidenten aktørene om å tenke mer på alle som er glade i sporten.

Han advarer om at slike konflikter kan ta lang tid å komme over.

– Den totale potten i NBA er på ni milliarder dollar (ca. 50 milliarder kroner). Det burde være mulig å fordele disse pengene mellom aktørene på en slik måte at de som er glade i sporten, og som er med på å skape disse inntektene, får en god sesong, mener den amerikanske presidenten.

Det står om to prosentpoeng

Partene i lockouten møttes sist på torsdag i forrige uke. Da brøt forhandlingene sammen fordi de ikke greide å nærme seg noen løsning.

Hovedspørsmålet er fordeling av ligaens inntekter. Spillerne har allerede gått med på å senke sin andel fra 57 til 52 prosent, men eierne vil ikke gi dem mer enn 50.

Ifølge flere amerikanske journalister kommer partene til å møtes på nytt onsdag kveld, men optimismen er begrenset etter høy temperatur og sterke beskyldninger i forrige uke.

– Ikke glem fansen

Obama var gjest i Tonight Show with Jay Leno natt til onsdag norsk tid. Det var der han kom med sitt lille hjertesukk.

– Etter min mening må eierne og spillerne dra og tenke i samme retning, sier Obama, som ved flere anledninger har vist sin basketinteresse.

– Jeg er bekymret over det som skjer nå. Derfor appellerer jeg til de som er med i basketballen om å tenke ordentlig gjennom hvorfor de har så stor suksess. Årsaken er alle de menneskene som virkelig elsker basketball. Det må ikke aktørene glemme, sier Barack Obama med ettertrykk.

– En del av planen

Noe av bakgrunnen for presidentens utspill er spillerforeningens beskyldninger mot eierne i forrige uke. Spillerne spekulerer i om eierne med vilje ikke vil inngå noen avtale før spillere begynner å merke at lønnsslippene uteblir.

– Jeg er overbevist om at dette bare er en del av planen, sa Billy Hunter, direktøren i spillerforeningen NBPA.

Eierne håper spillere med høyt forbruk kommer til å fire på kravene når de ikke får betalt.

LeBron James

LeBron James er en av spillerne som vil benytte lockouten til å dra innom blant annet London på en stjernespekket verdensturné.

Foto: POOL / Reuters

Planlegger verdensturné

Et stort antall spillere, blant annet superstjernen Kobe Bryant, har svart på dette ved å planlegge å ta seg betalt for å spille i Europa eller Kina under lockouten.

Ifølge ESPN kommer to dusin av de aller største stjernene i ligaen til å reise på verdensturné allerede på søndag.

Turnéen skal vare i to uker, og det er snakk om å spille oppvisningskamper på fire forskjellige kontinenter.

Blant de involverte spillerne er Kobe Bryant, Dwight Howard, Dwyane Wade og Kevin Durant. Også LeBron James, Amare Stoudemire, Carmelo Anthony og Steve Nash skal være aktuell.

Alle de nevnte spillerne er blant verdens absolutt beste basetspillere.

Siste nytt

  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    DFB Cup - Round of 16 - VfL Bochum v Borussia Dortmund
    Foto: WOLFGANG RATTAY / Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Poengkongen forlater Vålerenga etter 24 år

    Vålerengas poengkonge i årets sluttspill, Thomas Olsen, er klar for sitt første utenlandseventyr.

    – Det er veldig vemodig. Det er også litt trist at man skal dra fra en klubb man har vært i hele livet. Men man må også gripe muligheten når den kommer, og jeg gleder meg til neste kapittel, sier Thomas Olsen til NRK.

    Han var fire år da han tok sine første skøytetak i Oslo-klubben. 24 år senere bytter han altså klubb for første gang. Nå har han skrevet kontrakt (1+1 år) med den finske ishockeyklubben Jukurit.

    – Det er selvfølgelig et nytt steg i min karriere. Det er et nytt land, ny type hockey, nye mennesker, nye lagkamerater. Så det blir veldig mye nytt. Men jeg gleder meg veldig.

    I Jukurit blir han lagkamerat med den norske backen Sander Vold Engebråten. Klubben endte på 5. plass i den øverste ligaen sist sesong.

    Thomas Olsen reiser fra Vålerenga etter 24 år i klubben
    Foto: Anders Engeland / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal