Hopp til innhold

Sentrale aktører tror hele NBA-sesongen blir avlyst

Arbeidskonflikten i NFL gikk raskt over, men var ingenting sammenlignet med den pågående lockouten i basketligaen NBA.

Kobe Bryant

Kobe Bryant er en av mange spillere som leker med tanken på å spille i utlandet under lockouten i NBA.

Foto: Richard W. Rodriguez / Ap

David Stern

NBA-sjef David Stern er ikke optimistisk i det hele tatt.

Foto: Mary Altaffer / Ap
Billy Hunter

Billy Hunter, direktøren i spillernes fagforening, tror ikke det blir noen NBA-sesong. Han får støtte også av flere mer objektive eksperter.

Foto: Mary Altaffer / Ap
Derek Fisher

Los Angeles Lakers-veteran Derek Fisher er president i spillernes fagforening.

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Som regel løser arbeidskonflikter i idretten seg i god tid før partene rekker å tape store penger.

Eliteseriestreiken i år varte for eksempel under tre dager, og NFL-lockouten i sommer ble avblåst i god tid før sesongstart.

Noen ganger går det derimot lang tid, som da en hel NHL-sesong gikk tapt i 2004, eller da nesten halve NBA-sesongen gikk tapt i 1999.

Årets lockout i NBA ser etter alle solemerker ut til å være av den siste sorten.

– Tror det ikke blir noen sesong

Siden eierne låste ute sine basketstjerner for 34 dager siden, har partene kun beveget seg lenger fra hverandre, og nå frykter både eksperter, journalister og partene selv at konflikten kommer til å vare minst halve sesongen - og kanskje hele.

– Hvis jeg må gjette, tror jeg at det ikke blir noen NBA-sesong i 2011-12 i det hele tatt, sier en meget pessimistisk Billy Hunter, direktør i spillernes fagforening, ifølge Baltimore Sun.

– Det er fortsatt veldig stor avstand mellom partene, sier NBA-sjef David Stern til ESPN.

Går til retten - taper tid

Mandag møttes eierne og spillerne for første gang siden lockouten ble iverksatt. Møtet endte kun med at ligaen saksøkte spillerforeningen.

Ligaen fryktet at spillerne skulle gjøre som NFL-spillerne og oppløse fagforeningen, og bestemte seg for å være føre var og gå til retten med én gang.

Det hele vitner om tynnslitt tillit mellom partene. Behandlingen av slike søksmål kan potensielt utsette hele prosessen i flere måneder, som det gjorde i NFL.

– Vi har ikke like mye tid som NFL hadde. Hvis denne prosessen tar de samme fire og en halv månedene som i NFL, har vi allerede mistet store deler av sesongen, sier den respekterte NBA-sjefen Stern til NBA.com.

Etter mandagens møte fikk han spørsmål om han ser noen grunn til å være optimistisk. Han svarte kontant nei.

– Basert på det vi har sett i dag, kommer nok dette til å ta en stund, sier sportsjournalist Graydon Gordian til ESPN TV.

I mellomtiden flørter flere NBA-stjerner med europeiske og kinesiske klubber. Deron Williams har allerede signert med Besiktas, mens Kobe Bryant har vært linket både til Tyrkia og Kina.

Derfor går uenighetene dypt

Kjernen i konflikten er at eierne mener dagens system gjør det for vanskelig å tjene penger. Eierne nekter å offentliggjøre regnskapene sine, men det skal være snakk om at så mye som 23 av de 32 klubbene går i minus.

Den forrige arbeidsavtalen gikk ut i sommer, og eierne krever følgende radikale endringer i den nye avtalen (svært forenklet):

  • Lønnstak: En øvre grense for spillerlønninger finnes allerede i NBA, men eierne vil fjerne alle smutthullene for å holde lønnsutgifter nede.
  • Kortere kontrakter: Eierne vil at ingen spillerkontrakter skal vare mer enn tre-fire år, for å unngå at mislykkede signeringer ødelegger for klubber i årevis.
  • Balanse: Eierne vil gjøre det lettere for de minste klubbene å lykkes, først og fremst ved å gjøre det mindre attraktivt for stjernespillere å bytte lag.
  • Fordeling av inntekter: Eierne krever en helt annen fordeling av inntekter mellom spillere og eiere. Spillerne, derimot, mener de økonomisk svakeste klubbenes tap kan dekkes av de sterkeste klubbenes inntekter.

– Partene er veldig langt fra hverandre i alle disse sakene, og det truer virkelig NBA-sesongen. Det skaper forvirring, og kommer til å føre til en lang lockout. Den kommer til å true de første kampene, og kanskje også hele sesongen, sier Tom Penn, ekspert på NBA-økonomi, til ESPN.com.

– 40 prosent sjanse for avlyst sesong

Dirk Nowitzki og LeBron James

NBA har ikke vært så populært siden Michael Jordan herjet i Chicago Bulls på 90-tallet. Her er Dirk Nowitzki og LeBron James i årets finale.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Larry Coon regnes som den kanskje ypperste eksperten på NBA-økonomi. I forrige uke anslo han sjansene for at konflikten avgjøres i januar - tre måneder etter den planlagte sesongstarten - som 40 prosent.

Samtidig anslo han at det er 40 prosent sjanse for at det ikke blir noen NBA-sesong i det hele tatt.

– Jeg tror de kommer til å sette en grense for å bli enige midt i januar, og at de kommer til å forhandle helt fram til det. Dette var det samme som skjedde i lockouten i 1999, sier Coon til basketbloggen 48 Minutes of Hell.

– Den gangen fant de en løsning, og spilte 50 kamper i stedet for 82. Men denne gangen er det en reell mulighet for at de ikke blir enige i det hele tatt, fortsetter han.

Det er svært dårlige nyheter for NBA etter den mest sette sesongen siden Michael Jordan avsluttet sin Chicago Bulls-karriere i 1999.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    På Elite B-landslaget er det én kvinne og syv kvinner: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal