Hopp til innhold

Vil flytte samiske barn fra skolen

Tromsø bystyret foreslår å flytte de tre samiske klassene fra Prestvannet skole til andre skoler i byen på grunn av plassmangel. Enkelte foreldre reagerer på dette forslaget, og skal diskutere dette i kveld.

Barna fra Prestvannet skole

Tromsø bystyret vurderer å flytte de samiske elevene til annen skole.

Foto: Sigve Nedredal / Frilansfotograf

Tromsø kommune sliter nå med plassmangel på enkelte byskoler. Dette gjelder også Prestvannet skole hvor 35 samiske elever foreslåes nå flyttet til andre skoler. Men foreldrene godtar ikke dette og arrangerer foreldremøte i kveld.

Barna trives og det er ingen mobbing

Berit Margrethe M. Kemi er foreldre til en samisk elev ved Prestvannet skole. Hun sier at hennes jente trives godt på skolen, og sier at det ikke finnes mobbing av de samiske elevene på skolen.

Like god tilbud som nå

Byråd for utdanning i Tromsø, Anna Amdak Fyhn lover at de samiske elevene skal få like god tilbud som nå, selv om de kanskje må flytte til en annen skole. I tre av byskolene er det trangt om plassen, så derfor må man se mulighet om man kan flytte de samiske elevene til enten Workinnmarka skole eller Fagereng skole.

Skolestrukturen for byens barneskoler er nå til høring, så Amdak Fyhn ønsker innspill på hvordan innbyggerne ønsker det framtidige skolestrukturen. Høringsfristen er 20. januar i år. Skolestrukturen i Tromsøby blir tidligst behandlet i bystyret i mars måned i år, sier politisk rådgiver for byrådet, Andreas Willersrud.

Samisk blir svekket

Risten Áile Tonstad Mienna

Risten Áile Tonstad Mienna sier at de som foreldre er redd for at samiskundervinsningen vil bli svekket ved at samiskklassene blir flyttet til annen byskole.

Foto: Privat

Foreldrene til de samiske elevene på skolen holdt foreldremøte i går kveld hvor man diskuterte forslaget fra kommunen. Risten Áile Tonstad Mienna sier at foreldrene er redd for at barna deres vil få svekket samiskundervisning hvis de blir flyttet til en annen skole. Skolen har i mange år jobbet med å få et bra miljø blandt de samiske og norske barna som er ved skolen.

Tonstad Mienna sier også at de diskuterte en egen samisk skole i byen, men at dette ikke er aktuelt ennå.

Korte nyheter

  • Cuoŋománus ii leat Davvi-Norggas leamaš 33 jahkái nu buolaš go dán jagi

    – Čoavddatmohkis Kárášjogas mihtidedje - 32,9 gráda cuoŋománu 5. beaivve. Nie buolaš ii leat 33 jahkái leamaš cuoŋománus Norggas.

    Nu muitala Meteorologálaš instituhta dálkkádatdutki Jostein Malmen NRK:i.

    Mannan mánus ledje 17 nu gohčoduvvon buolašolahusa Norggas, ja eanemus buolaš lei Finnmárkkus.

    Golggotmánu rájes diibmá leat dálkkádatdutkit oaidnán ahte Norggas ja Skandinávias eanaš lea leamaš čoaskásat dálkkit go dábálaččat. Eurohpás muđuid lea ges leamaš nuppe láhkai. Doppe lea leamaš lieggasat dálki go ovddit jagiid.

    Karasjok
    Foto: Nils John Porsanger / NRK
  • Svindelbølge: Utgir seg for å være politiet og namsfogden

    Politiet i Finnmark varsler ny svindelbølge i Finnmark. De siste dagene har de fått flere henvendelser om svindlere som prøver å lokke til seg sensitiv informasjon som BankID. Svindlerne utgir seg for å være politi og namsfogden – myndighetenes organ for tvangsinndrivelse.

    – Hvis personer stiller deg unormale spørsmål om BankID og sensitive opplysninger som du ikke skal gi ifra deg, må du være på vakt, sier operasjonsleder Lars Rune Hagen til NRK.

    Politiet vil aldri be deg oppgi kontonummer eller BankID over telefon.

    Svindelmetoden som er brukt heter spoofing. Dette er en metode som gjør at svindlere kan utgi seg for å kontakte deg fra et norsk nummer eller trygg IP-adresse.

    Svindlere som praktiserer spoofing bruker både eksisterende og falske telefonnumre.

    Ring sentralbordet til politiet om du er usikker på om det er de som ringer: 02800.

    Svindlere utgir seg for å være politi
  • Kaldeste aprildagen i Nord-Norge på 33 år 

    I april ble det satt 17 kulderekorder i Norge. Og i Finnmark ble de største avvikene målt.

    Laveste temperatur ble målt på Cuovddatmohkki i Karasjok kommune.

    – Den 5. april var det -32,9 grader. Så lave temperaturer i april har vi ikke hatt siden 1991, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

    Landstemperaturen for april endte 0,6 grader under normalen.

    – Avslutningen av april ble såpass mild at vi bare må tilbake til 2021 for å finne en kaldere april, sier Mamen.

    Siden oktober har temperaturene i Norge og Skandinavia for det meste vært under normalen, mens temperaturene ellers i Europa har vært høyere enn normalt.

    Landskapsbilde av Karasjok mot Karigasniemi Finland. en himmel farget i blått lilla rosa og hvitt.
    Foto: NAIMA KHAN NERGÅRD