Hopp til innhold

Keskitalo og Larsen sjokkert og provosert - over hverandre

Etter formiddagens drama utspant seg på Sametinget, er Aili Keskitalo sjokkert over Arbeiderpartiets støtte til Frp og mistillitsforslaget. Vibeke Larsen mener sametingspresidenten viser lite ydmykhet.

Aili Keskitalo

Her ankommer Aili Keskitalo Sametinget, sammen med Laila Susanne Vars og Kirsti Guvsám.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Man kunne ense antydning til krisestemning i gangene på Sametinget i dag, rett før det skulle stemmes over mistillitsforslaget til Frp. Partigruppene valgte å diskutere forslaget i egne rom.

Det ble snakket både høyt og lavt i gangene, noen mente mistillitsforslaget var utidig, spesielt ettersom Stortingets kommunal- og forvaltningskomité var på besøk. Andre mente forslaget var på sin plass.

Målet med mistillitsforslaget var for FrP sin del å fjerne Sametingsrådet fra Sametinget.

– Jeg blir ganske så irritert når Keskitalo tydeligvis mener at Arbeiderpartiet skal godta at Sametingsrådet kommer med feilaktig informasjon.

Vibeke Larsen

Sjokkert og provosert

Avstemningen som foregikk på Sametinget i formiddag, endte 21 -15 i favør Sametingsrådet. Dermed gikk det ikke slik FrP ønsket, som var de som først leverte mistillitsforslaget.

Med seg på laget hadde de Arbeiderpartiet og Vibeke Larsen, som kort tid etter forslaget kom på bordet viste støtte til kollegaene på høyresiden. De mente at FrP har faktagrunnlaget på plass i mistillitsforslaget som ble levert.

Vibeke Larsen, Arbeiderpartiet

Vibeke Larsen er provosert over Aili Keskitalo og Sametingsrådet.

Foto: Erica Johansson / NRK Sápmi

Keskitalo uttaler at hun er overrasket over hvordan Arbeiderpartiet har håndtert saken.

– Jeg mener at Arbeiderpartiet støttet et forslag som kunne ha sendt Sametinget ut i en fullstendig kaotisk situasjon. Det er forventet av FrP at de vil bruke enhver anledning til å skade Sametingets omdømme, men jeg lar meg sjokkere av at Arbeiderpartiet hoppet på denne anledningen.

Det blir Vibeke Larsen provosert av:

– Jeg blir ganske så irritert når Keskitalo tydeligvis mener at Arbeiderpartiet skal godta at Sametingsrådet kommer med feilaktig informasjon. I tillegg mener hun at vi ønsket å kaste Sametinget inn i en politisk kaotisk sitasjon. Det er helt feil, vi har prosedyrer for hvordan det eventuelt ville blitt håndtert.

– Når det gjelder feilaktig informasjon om Álttá sámiid searvi, blir vel det ord mot ord etter svaret Sametingsrådet kom med da mistillitsforslaget var et faktum?

– Vi mener at fakta ligger der. Saken er rett og slett at NSR eier 100 prosent av Álttá sámiid searvi.

Skylder på faktafeil

Årsaken til at FrP i utgangspunktet leverte mistillitsforslaget, er at de mener Sametinget bevisst har blitt feilinformert av Sametingsrådet om ulike eierskap i Alta.

I sitt svar til mistillitsforslaget, avviser Sametingsrådet faktafeilen. Der lister de også opp flere punkter de mener ikke stemmer i forslaget FrP leverte.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo vurderer å utvide det parlamentariske grunnlaget i Sametingsrådet.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Larsen forteller til NRK Sápmi at hun hadde håpet Sametingsrådet ville innrømme i plenum at de hadde forsnakket seg. Det skjedde imidlertid ikke, noe Larsen reagerer på.

– Det var derfor vi stilte oss bak mistillitsforslaget.

– Det har kommet flere reaksjoner på at Arbeiderpartiet i denne saken er enig med FrP. Hva har du å si til det?

– Dette er ikke en sak som omhandler politikk, men fakta. Vi har ikke noe med hvem som står bak et mistillitsforslag.

Árja tok valget

Det skal ha vært det norsk-samiske politiske partiet Árja som helt frem til avstemningen i formiddag vippet mellom for og imot mistillitsforslaget.

– Vi ville unngå politisk kaos. Derfor valgte vi å berge Sametingsrådet denne gangen. Men vi er ikke sikker på om vi vil gjøre det igjen

Laila Susanne Vars


Ifølge NRK Sápmis reporter som var tilstede på Sametinget, tok Aili Keskitalo før avstemningen turen innom Árjas møterom. Rett etterpå ble det fastslått at sametingspresidenten og hennes kollegaer får beholde plassen.

Sametingsrådet

Her foregår avstemningen på Sametinget, om hvorvidt Sametingsrådet skal få bli sittende eller ikke. De som står oppreist var imot forslaget om å kaste plassene, mens de ble sittende var imot.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Men selv om Árja reddet Sametingsrådet (NSR), mener de at Sametingsrådet har begått en grov feil.

– Vi ville unngå politisk kaos. Derfor valgte vi å berge Sametingsrådet denne gangen. Men vi er ikke sikker på om vi vil gjøre det igjen, sier Árjas Laila Susanne Vars.

Vibeke Larsen mener unngåelsen av politisk kaos er en dårlig unnskyldning.

– Árja får svare for seg selv, men jeg synes unnskyldningen var tynn. Mer enn det har jeg ikke å si.

Laila Susanne Vars

Laila Susanne Vars forteller til NRK Sápmi at Árjas ønsket å unngå politisk kaos, og at det er derfor de berget Sametingsrådet.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Keskitalo er takknemlig

Kort tid etter avgjørelsen var tatt om at Sametingsrådet beholder plassene, sendte Aili Keskitalo ut en pressemelding hvor hun skriver at det vil være naturlig for Sametingsrådet å vurdere om de skal utvide det parlamentariske grunnlaget.

Keskitalo leder i dag et mindretallsråd utgått av NSR med 13 av 39 representanter.

Sametingspresidenten uttrykte også takknemlighet over de som viste rådet tillit i plenum i formiddag.

– Jeg er fornøyd med at Sametingets plenum har vurdert saken slik som oss. Vi har ikke ført plenum bak lyset, og jeg er glad for at flertallet så dette.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK