Hopp til innhold

Márkomeannu med ny festivalprodusent

Festivalleder Marita Kristin Eilertsen har en stund vært alene om den daglige driften av Márkomeannu. Nå får hun selskap av Susanne Amalie Langstrand-Andersen i stillingen som festivalprodusent.

Marita Kristin Eilertsen og Susanne Amalie Langstrand-Andersen

Marita Kristin Eilertsen og Susanne Amalie Langstrand-Andersen utgjør nå lederduoen i Márkomeannu.

Foto: Pressebilde / Márkomeannu

Sammen skal de to ta over etter at mangeårige produsent, Ellen Berit Dalbakk, medelte at hun trakk seg etter festivalen i 2015.

Verken Eilertsen eller Langstrand-Andersen er nye fjes i den nå 16 år gamle festivalen. Festivalleder Eilertsen har vært med siden 2009, og tok over ledervervet i 2014. Langstrand-Andersen har vært innom både styreverv og ulike stabsfunksjoner helt fra den første festivalen i 1999, skriver festivalen i en pressemelding.

– Det er med litt ærbødighet jeg går inn som produsent. Márkomeannu har betydd veldig mye for meg personlig, så det er både fantastisk og litt skummelt å få lov til å være med på veien videre, forteller den nyansatte produsenten.

– Fra august til oktober har jeg vært alene på kontoret, men nå har jeg fått med meg Susanne også. Det blir veldig fint å ha noen å kaste ideer sammen med. Márkomeannu handler mye om fellesskap, så det er en kjempefordel at vi skal være to om det daglige arbeidet, sier festivalleder Eilertsen.

– Akkurat nå starter arbeidet for en herlig gjeng på om lag 40 personer som skal planlegge og gjennomføre Márkomeannu 2016, men vi har alltid plass til flere, sier festivalleder Eilertsen, og inviterer alle som skulle ha lyst til å bidra.

– Helga 16.-18. oktober kjører vi kick-off for staben på Vilgesvárre. Vi skal overnatte i lavvu, planlegge 2016 og ikke minst fokusere på mer bruk av samisk innad i staben, avslutter Langstrand-Andersen.

Márkomeannu 2016 arrangeres torsdag 28.–lørdag 30. juli.

Marita Kristin Eilertsen og Susanne Amalie Langstrand-Andersen er begge ansatt i 50 % stilling, og har kontorsted ved Várdobáiki samiske senter på Nautå i Evenes.

Korte nyheter

  • Stuorradikki digaštallamis: – Dárbbašuvvojit lasi sámegielat bargit veahkkeásahusain

    Stuorradiggi dohkkehii ikte buoridanplána dasa movt eastadit ja dustet mánáid illastemiid ja veahkaválddálašvuođa bearrašiin.

    Stuorradikki digaštallamis maid deattuhuvvui ahte veahkkeásahusain, gos dábálaččat gártet dustet dákkár áššiid, dárbbašuvvojit lasi bargit geat máhttet sámegiela.

    Olgešbellodaga Anne Kristine Linnestad muittuhii ahte váilot sámegielat politiijat ja sámegielat heahteveahkkebargit ieš guđet ge dearvvašvuođasurggiin.

    – Easkka dalle ožžot sámit ge dohkálaš bálvalusa namuhuvvon veahkkebargiin, go dat máhttet sámegiela ja dovdet sámi kultuvrra, logai Linnestad ievttá digaštallamis.

    Su bellodatustit, Erlend Svardal Bøe, ges deattuhii ahte ráđđehus berre hoahpuhit mánáidviesuid ásahemiid davvin.

    Dál gártet ain olu mánát, geat dárbbašit veahki maŋŋá go lea vásihan veahkaválddálašvuođa ja illastemiid, guhkes gaskkaid johtit lagamus mánáidvissui, nu gohčoduvvon barnehus dárogillii, muittuhii son.

    Stuorradikkis lei muđuid stuorra ovttaoaivilvuohta go meannudedje plána.

    Stuorradiggi mearridii maid ovttajienalaččat ahte ráđđehus galgá ásahit mánáide ge seammalágan beaivvát ala (akutt) dustehusa, mii rávisolbmuide fállojuvvo go sii leat vásihan veagalváldima.

    Stortinget
    Foto: Tore Ellingseter / NRK
  • Nye forskrifter for ungdomsfiske – Inkluderer nå uregulerte arter

    Forskriften for ungdomsfiske, som arrangeres av kommunene, er endret.

    Tidligere gjaldt forskriften kun for adgangsregulerte arter, noe som kommunene fant utfordrende.

    Nå er forskriften justert til å også gjelde uregulerte arter, som taskekrabbe og breiflabb.

    Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss mener dette vil gjøre det lettere for kommunene å gi et godt tilbud til ungdommene. Nærings- og fiskeridepartementet har derfor justert forskriften i år.

    Bortsett fra denne endringen, videreføres ordningen som før.

    En taskekrabbe.
    Foto: Jan Gulliksen / NRK
  • Over 2 millioner kroner til kommunale ungdomsfiskeprosjekter

    I år får 24 kommuner støtte til å organisere sommerjobb på sjøen for ungdom. 330 ungdommer kan få mulighet til å prøve fiskeriyrket, skriver nærings og fiskeridepartementet i en pressemelding.

    I Nordland får ti kommuner støtte på mellom 75.000 og 100.000 kroner, mens i Finnmark får seks kommune støtte på mellom 75.000 og 130.000. Tilsagnene tilsvarer sommerjobb til tilsammen 107 ungdommmer i Nordland og 133 ungdommer i Finnmark.

    – Det er flott å se at så mange kommuner ønsker å satse på disse prosjektene. Jeg vet at prosjektene krever mye ressurser i kommunene og håper at støtten vi gir kommer godt med, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

    De kommunale ungdomsfiskeprosjektene kommer i tillegg til ordningen med ungdomsfiske som gir ungdom mellom tolv og 25 år mulighet til å drive fiske i sommerferien, og omsette fangst for inntil 50.000 kroner.

    Lars Erik Øvrebø kaster teina uti sjøen
    Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK