Hopp til innhold

Utelukker ikke at flere må gå

Nærmere 240 stillinger forsvinner ut av Statoil fordi de ikke lønner seg. – Vi må være forberedt på flere endringer i fremtiden, sier finansdirektør Torgrim Reitan.

Torgrim Reitan i Statoil

Konserndirektør Torgrim Reitan i Statoil forteller at kostnadene er for høye til å holde på sånn som nå, derfor må noen gå.

Foto: Mathias Oppedal/Statoil

– Stab- og støttefunksjonene gjør en fantastisk god jobb, og når vi ser på våre leveranser er vi gode. Men vi er veldig mye dyrere, så dette er for å spare penger, sier konserndirektør for finans i Statoil, Torgrim Reitan.

Han møter NRK like etter at nyheten er sluppet om at nesten 240 mister jobben i selskapet (209 i Norge, 30 i utlandet red.anm.). Det er problemer med å få lønnsomheten i prosjekter til å gå opp, og generelt høye kostnader i bransjen som er problemet.

– Er dette bare begynnelsen?

– Som organisasjon må vi være forberedt på at det kommer endinger på bred front også videre. Vi er nødt til å se på absolutt alle kostnader, og hvordan vi kan gjøre det mer effektivt. Husk at når vi sparer 1000 kroner, betyr det faktisk 780 kroner mer i skatt til det norske fellesskapet, sier Reitan som henviser til den høye skatten oljeselskapene betaler.

Uenige med fagforeningene

Også bruken av innleide konsulenter vurderer fortløpende, men Reitan vil ikke si noe om hvor mange av disse som forsvinner.

– Forstår du at fagforeningene ikke er fornøyde?

– Fagforeningene våre har en veldig viktig jobb, og den har de gjort. Vi er uenige i sak, men vi har hatt en tett dialog, og nå må vi ta vare på våre medarbeidere på en best mulig måte, sier Reitan.

Statoil forteller at 80 prosent av de ansatte som mister jobben vil få tilbud hos en av de tre underleverandørene Capgemini, Coor service management og Accenture. For dem som ikke vil gå til disse bedriftene kan det bli snakk om virkemidler som sluttpakker bekrefter Statoil.

Tidligere er det varslet at opp mot 1000 stillinger kan forsvinne frem mot 2020, og selv om det kun bekreftes et antall på 239 i dag, kan det bli flere.

– Vi har vært i endring i førti år, og det må vi fortsette med. Vi har en lang tradisjon for å adressere problemer tidlig og gjøre ting når vi kan og før vi må. Dette er dette et bevis på, avslutter Reitan.