Hopp til innhold

Flere hundre unge arbeidsledige uten videregående skole

De fleste av de 1250 arbeidsledige mellom 16 og 29 år i Rogaland har kun fullført grunnskole. Mange hoppet av da oljejobbene sto i kø, men nå står de på bar bakke.

Verksted på Gand videregående skole i Sandnes

Hele femti prosent av dem som begynner på yrkesfag på videregående skole i Rogaland, dropper ut. Her fra TIP (teknikk og industriell produksjon) ved Gand videregående skole i Sandnes.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Det er nå rundt 8000 arbeidsledige i Rogaland. Av disse er rundt 1250 unge mellom 16- og 29 år.

regiondirektør i NAV Rogaland, Truls Nordahl

Regiondirektør i NAV Rogaland, Truls Nordahl.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

– Disse ungdommene har grunnskole, men mangler stort sett videregående utdanning. Noen av dem har ett år på videregående skole, sier direktør i NAV Rogaland, Truls Nordahl.

Det gjør at det er krevende å få dem inn i dagens arbeidsmarked.

– Vi vet at de mest sannsynlig vil slite med å komme ut i arbeidslivet, og neste gang det er nedgangsperiode er de de første som ryker ut, sier han.

– De første som ryker i nedgangstider

De siste ti årenes gode arbeidsmarked førte til at mange hoppet av skolen for å jobbe.

– Jeg forstår at det var fristende å slutte på skolen for å begynne i en godt betalt jobb i oljebransjen. Men nå, i nedgangstider, er de de første som mister jobben. Hvis noen vurderer å prøve på det samme nå, så ta et fagbrev først, så er du sikret, sier Nordahl.

For dørterskelen til skolen kan bli høy hvis man har droppet ut og jobbet.

– Det handler om motivasjon, ikke om at det er vanskelig. Og da er det mye mor og far kan gjøre for å hjelpe. Samtidig skal også Nav og fylkeskommunen sette inn motiverende tiltak, sier han.

Frafall på 50 prosent innen yrkesfag

Marianne Chesak

Marianne Chesak (Ap).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

I Rogaland er det nå er frafall på 50 prosent i yrkesfag og en tredel i allmennfag. De som faller utenfor har en stor risiko for å bli langtidsledige og fattige resten av livet, mener Marianne Chesak er Aps nye fylkesordførerkandidat.

– Jeg vil sette meg ned med lærerne, rektorene og fagforeningene og få konkrete råd om hvordan vi kan gjøre for å få den enkelte elev gjennom sin videregående utdanning, sier Chesak.