– Når du først har prøvd dette, er det slikt kjøtt du ønsker, sier Anbjørn Øglend, sjef for det private slakterfirmaet Prima Jæren i Hå.

Han og Prima Jæren vil starte forskningsproduksjon av kjøttferasen Aberdeen Angus, som gir spesielt god storfekjøttkvalitet. Innovasjon Norge har satt av 3,5 millioner kroner til formålet, og Prima Jæren 8 millioner.

Gården de har sett seg ut, er det imidlertid ikke sikkert at de får. Den ligger like ved Krossmoen i Eigersund kommune, og var tidligere to bruk som nå er satt sammen til ett. Halvparten av bruket er til salgs, men det er ikke sikkert Prima Jæren får kjøpe det.

Biff - Stadig flere vanlige forbrukere blir matinteresserte, og vil ha høykvalitetsbiff, mener Anbjørn Øglend i Prima Jæren. - Foto: Scanpix / SCANPIX

Stadig flere vanlige forbrukere blir matinteresserte, og vil ha høykvalitetsbiff, mener Anbjørn Øglend i Prima Jæren.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Gården bør drives som én

– Ingen står fritt til å dele opp gården. Dette er et stort, drivverdig bruk i Dalane-målestokk. Vi ønsker at det skal være en selvstendig enhet fortsatt, og drives som ett bruk, sier Sigmund Slettebø, leder i Eigersund Bondelag.

Øglend mener dagens norske kjøttproduksjon gjør det vanskelig for forbrukerne å velge det beste kjøttet. Kun pris har vært viktig, sier han.

– Problemet er at industrien kverner alt i samme kvern, enten det er okse, ku eller kvige. Fordi det er blitt gjort slik i 40 år, er det ikke innovasjon på dette, det har bare vært snakk om pris, mener han.

Vil ha fett mellom musklene

Kjøttkvaliteten handler blant annet om såkalt marmorering i kjøttet, sier Prima Jæren-sjefen.

– I en biff er det hvite prikker inni der. Dette er intramuskulært fett, og er det proffkundene ønsker. Men også den vanlige forbruker blir mer og mer matinteresserte, og tilegner seg mer kunnskap, sier Øglend.

Leif Erik Egaas - Ordfører i Eigersund kommune, Leif Erik Egaas. - Foto: Egersund Høyre /

Ordfører i Eigersund kommune, Leif Erik Egaas.

Foto: Egersund Høyre

Har politisk støtte

Eigersund kommune støtter oppdelingen og salget av halve gården.

– Dette handler om biff og kvalitetskjøtt, og vi mener dette er en sak som kan få nasjonal betydning, sier Eigersund-ordfører Leif Erik Egaas.

Onsdag møtte Eigersund-politikerne Fylkesmannen i Rogaland.

– De har lovet at de skal se på dette, og de har ennå ikke konkludert i saken, sier Egaas.

Saken ligger nå til behandling hos Fylkesmannen i Rogaland. Avgjørelsen kommer trolig i juni.