Hopp til innhold

Krig truer mellom sudanske naboer

Grensekamper mellom Sudan og Sør-Sudan truer med å utvikle seg til en omfattende krig. Stridstemaet er oljepenger og uklare grenser.

Heglig-regionen i Sudan

Dette er Heglig-regionen i Sudan som striden dreier seg om.

Foto: STRINGER / NTB Scanpix/Afp

Sudan har trukket seg fra forhandlinger etter at sørsudanske styrker gikk inn i den oljerike Heglig-regionen i grenseområdet. Konflikten er den klart alvorligste siden Sør-Sudan fikk sin uavhengighet fra storebror i nord i fjor sommer.

Heglig er svært viktig for Sudans økonomi, og oljeproduksjonen på 115.000 fat om dagen utgjør halvparten av landets samlede oljeproduksjon.

Organisasjonen Den afrikanske union (AU) har forsøkt å mekle, men det forsøket fikk et kraftig tilbakeslag i dag da Sudan trakk seg.

Truer med mobilisering

Heglig-regionen i Sudan

Det har også tidligere vært sammenstøt i Heglig-regionen.

Foto: NTB Scanpix/Afp

Samtidig truer Sudan med å mobilisere sine væpnede styrker for å jage sørsudaneserne ut av Heglig-provinsen. Kampene om provinsen har i denne omgang pågått i to døgn, og er foreløpig begrenset til dette området, men foregår med tunge våpen og kampfly, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sudan sier naboens innmarsj i det omstridte oljerike området er den hittil alvorligste krenkelsen av landets territorium.

Samtidig beskylder Sør-Sudan nord for å ha bombet en landsby sør for grensen.

AU er sterkt bekymret over utviklingen og ber partene vise tilbakeholdenhet.

– Vi har registrert med forferdelse Sør-Sudans okkupasjon, og ber om øyeblikkelig og ubetinget tilbaketrekning, heter det i en uttalelse fra AU.

En talsmann for Sør-Sudans hær, Philip Aguer, sier i kveld at kampene fortsetter, og at de sørsudanske styrkene har passert Heglig, uten å utdype hvor langt soldatene har kommet.

Sudans viseutenriksminister Rahma Mohammed Osman hevder at de sørsudanske styrkene har trengt 70 kilometer inn i Sudan.

Nasjonalforsamlingene i begge land har bedt om at myndighetene forbereder seg på krig.

Tvangsekteskap

Seniorforsker ved FAFO, Morten Bøås

FAFO-forsker Morten Bøås sammenlikner naboforholdet med et tvangsekteskap.

Foto: www.fafo.no

Seniorforsker Morten Bøås ved forskningsstiftelsen FAFO minner om at nord og sør har hatt flere konflikter i månedene som har gått siden adskillelsen i fjor sommer.

– Dette måtte vi være forberedt på. Fredsavtalen som førte til Sør-Sudans løsrivelse har vært skjør. En rekke vanskelige spørsmål ble ikke løst, men skjøvet ut i tid til etter løsrivelsen for å holde tidsplanen, og nå dukker problemene opp igjen.

Bøås nevner deling av oljeforekomstene, grensetrekningen og andre problemer.

– Dette er nok den alvorligste krisen hittil, men naboene har vært nær krig også tidligere, men har tatt til fornuften og roet situasjonen.

Bøås sammenlikner forholdet mellom Sudan og Sør-Sudan som et tvangsekteskap.

– Det eneste som holder ekteskapet sammen er oljen. Økonomisk logikk har tidligere fått dem til å ta til fornuften, det vil kanskje skje igjen, men vi har selvsagt ingen garanti, sier Bøås.

Fredsavtale

Borgerkrigen i Sudan varte fra 1983 til 2005. Da gikk partene med på en fredsavtale som innebar en folkeavstemning i Sør-Sudan om selvstendighet og løsrivelse fra nord.

Avstemningen ga et overveldende ja-flertall, og i fjor sommer ble Sør-Sudan en selvstendig stat med stor offisiell feiring i hovedstaden Juba.

Sør-Sudan ble sittende med de største oljeforekomstene, men er avhengig av en rørledning gjennom nord for å kunne eksportere produksjonen.

Sudans rørledningsavgifter, og beskyldninger om at Sudan har stjålet olje, har bidratt til å øke spenningen mellom naboene siden splittelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt