Hopp til innhold

Mange land avventer nobelsvar

Flere land er i tenkeboksen når det gjelder å akseptere invitasjonen til Nobelseremonien den 10. desember.

Liu Xiaobo
Foto: Kin Cheung / Ap

Fristen for svar for utenlandske diplomater om å takke ja eller nei til invitasjonen til den tradisjonelle prisutdelingsseremonien i Oslo Rådhus, går ut i dag.

Kina, som har reagert sterkt på tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo, har bedt diplomater ved utenlandske ambassader i Oslo om å unnlate å være til stede under fredsprisprisseremonien.

Flere land har bedt Nobelinstituttet om forlenget svarfrist, mens andre foreløpig ikke har kommet tilbake med et svar på invitasjonen.

Nobelinstituttet ønsker ikke å gå ut med hvilke land dette gjelder.

- Det pågår tydeligvis en prosess flere steder, og inntil vi får et endelig svar, vil det være feil av meg å kommentere enkeltland, sier instituttets leder Geir Lundestad til NRK.

Han vil derfor av samme grunn heller ikke si hvilke land som har allerede akseptert invitasjonen, selv om dette er «endel», og hvem som har takket nei. Heller ikke om de som er i tenkeboksen, tilhører verdensdeler som kan være sårbare for kinesiske sanksjoner.

Lundestad sier Nobelinstituttet tidligst torsdag muligens vil ha en nogenlunde oversikt over deltakelsen.

Truer med konsekvenser

Kina betegner dissidenten Liu Xiaobo som «en kriminell» og mener Nobelkomiteen, og dermed Norge, viser respektløshet for det kinesiske rettssystemet. Liu Xiaobo soner en fengselsdom på 11 år for politisk undergravingsvirksomhet.

Det er siden prisen ble kunngjort 8. oktober, blitt lagt press på det diplomatiske miljøet i hele Europa gjennom ulike kanaler.

Det ble for vel halvannen uke siden kjent at flere ambassader i Oslo har mottatt formelle brev fra kinesiske myndigheter, hvor de ble bedt om å ikke møte opp til utdeling av fredsprisen i Oslo Rådhus 10. desember.

Ifølge en av diplomatene, som hevder å ha sett brevet, skriver Kina at Liu er kriminell og at fredsprisen er forstyrrende for landets interne anliggender. Og at det ville få konsekvenser for samarbeidet mellom Kina og det enkelte landet, dersom diplomater fra ambassadene er til stede under utdelingen.

Også i Beijing skal diplomater fra flere land ha blitt innkalt til møter med representanter for kinesiske myndigheter.

– De har tatt kontakt i det stille, invitert folk til små møter og levert beskjeden på den måten, sa en av diplomatene til nyhetsbyrået AP .

Svarene til Nobelinstituttet, om at man trenger mer tid for å tenke seg om, vitner om at saken er politisk delikat for flere.

Norske myndigheter har allerede fått oppleve at Kina har avlyst en rekke møter på politisk hold, og norske artister har fått opptredener i Kina avlyst uten begrunnelse.

Vil ha felles linje

Frankrikes avtroppende utenriksminister Bernard Kouchner tok initiativet til en runde i Europa - for å falle ned på en linje overfor Kina.

– Jeg tror det vil bli et felles og positivt svar på invitasjonen til seremonien. Et felles europeisk svar vil være mye sterkere, sa Kouchner da Kinas handlemåte ble kjent.

Da en talsmann for Kinas utenriksdepartement ble konfrontert med brevkorrespondansen på en pressekonferanse, men han nektet å bekrefte eller avkrefte at brevene var blitt sendt.

– Vår motstand mot tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo er klar. Vi protesterer mot enhver som forsøker å lage en problemstilling ut av dette, sa Hong Lei ifølge AP.

Kongefamilien kommer

Det er nå klart at kong Harald og dronning Sona begge vil delta under seremonien i Oslo rådhus og på gallamiddagen samme kveld på Grand Hotel, slik som tradisjonen har vært, ifølge svaret Aftenposten i helgen fikk fra Slottet.

Kinesiske myndigheter hadde helst sett at kongefamilien hadde unnlate å møte opp.

Kong Harald, dronning Sonja, Barack og Michelle Obama

Kongeparet stiller opp på Nobelarrangmentet i år som i fjor - tross kinesiske protester.

Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN / AP

Kongeparet vil også være tilstede på Nobelkonserten dagen etter, en oppgave som de siste årene har vært ivaretatt av kronprinsparet - som i år er på privat reise i november og desember.

Kongen og dronningen holder vanligvis også audiens for prismottakeren, men gitt at det i år er høyst usikkert hvem som kommer for motta prisen på vegne av Liu Xiaobo, er slike programposter foreløpig på vent.

Liu Xiaobos bror Liu Xiaoxuan sier til nyhetsbyrået AFP at fredsprisen er en stor oppmuntring og trøst for både prisvinneren selv, hans kone Liu Xia og øvrige familie, som stiller seg bak Lius krav om demokratireformer i Kina.

- Den beviser at det finnes anerkjennelse og støtte over hele verden til den mangeårige innsatsen han har hatt for ikkevoldelig reform, sier den 53 år gamle universitetsprofessoren.

Han ber kinesiske myndigheter løslate broren og få la han reise til Oslo for å motta Nobels fredspris. Han er også aktuell som en av dem som kan motta prisen på Liu Xiaobos vegne - så fremt han blir gitt utreisetillatelse.