Hopp til innhold

Kineserne avlyser møte med norsk minister etter Nobel-utdeling

Kina har avlyst et møte med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Grunnen skal være den norske tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen skulle etter planen i møter med landbruksministeriet på onsdag. Kineserne har nå avlyst møtet.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Berg-Hansen landet i dag i Shanghai i Kina der hun skal delta på Expo-utstillingen i byen.

Onsdag skulle hun etter planen ha møtt den kinesiske viseministeren for fiskeri- og havbruksspørsmål i Beijing.

Men kineserne har nå avlyst dette møtet, som det første offisielle mottiltaket mot at Norge ga Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Det opplyser den norske delegasjonen som reiser med Berg-Hansen til Kina til NRK.

Hun skal også i møter med mattilsynet, dette skal så langt ikke være avlyst.

– Nobelkomiteen er totalt uavhengig

Formann i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, med et bilde av fredsprisvinneren

Formann i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, med et bilde av fredsprisvinneren fredag.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Berg-Hansen uttalte søndag at hun ikke trodde hun ville møte problemer under sitt besøk i Kina.

– Vi har et godt samarbeid fra før, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette. Nobelkomiteen er jo totalt uavhengig av den norske regjeringen, sier Berg-Hansen til NTB.

Les også: Fiskeriministeren frykter ikke kjeft i Kina

Se Søndagsrevyen: Berg-Hansen til Kina.

– Advarte mot dårlig forhold

Reaksjonene rundt utdelingen fredag lot imidlertid ikke vente på seg, og kineserne kom tidlig med uttalelser om at tildelingen er i strid med prinsippene i Alfred Nobels testamente.

Les også: Liu Xia: – Eg er i husarrest

De advarte også mot at forholdet til Norge ville lide som følge av dette.

I en pressemelding fra den kinesiske ambassaden i Norge, heter det at Liu Xiaobo er en kriminell, og at tildelingen av årets fredspris er i strid med prinsippene bak Nobelprisen.

Videre heter det at Liu Xiaobo er funnet skyldig i brudd på kinesisk lov og er sendt i fengsel etter å ha blitt dømt i det kinesisk rettssystemet.

Les mer: Kina: - Forholdet til Norge vil lide

Forutså problemer

Stortinget var nylig i Kina for å få på plass en frihandelsavtale med landet. Temaet for møtet mellom Berg-Hansen og det kinesiske viseministeriet for fiskeri- og havbruksspørsmålet skulle ha vært det bilaterale samarbeidet mellom de to landene rundt handelsspørsmål og ressursforvaltning.

Makroøkonom i Storebrand, Olav Chen, uttalte til NRK fredag at han trodde det kom til å bli vanskeligere å få til en frihandelsavtale etter tildelingen.

– Jeg tror det vil komme reaksjoner på ett eller annet vis fra kinesiske myndigheter. Det kan for eksempel være aktuelt å utsette en avtale mellom Norge og Kina, sier han til NRK.

Les: Møter kinesiske myndigheter over helga

Administrerende direktør i Vest-Norges Fiskesalgslag, Magnar Aasebø, mener Nobelkomiteen burde ha funnet en kandidat som ikke skader norsk eksport.

– Norge er bare en liten prikk i verden. Vi er ikke mer enn en liten forstad til en mellomstor by i Europa. Og at vi skal legge oss inn på storpolitikk som dette, burde ikke være nødvendig, sier han til NRK.no.

Les: Fiskeeksportør sint på nobelkomiteen

Stor eksport til Kina

I dag er Kina den åttende største kjøperen av norsk fisk, og hittil i år er det eksportert fisk dit for 1,5 milliarder kroner. Fiskeriråd Åshild Nakken sa tidligere i år til NRK at de planlegger nye markedsføringsfremstøt mot 1,3 milliarder kinesere.

Eksportutvalget for fisk har sagt at de håper fredspristildelingen til den kinesiske dissidenten ikke stopper arbeidet for en frihandelsavtale.

– Det kinesiske markedet er veldig viktig for Norge. Vi har store forhåpninger om at en frihandelsavtale skal forbedre og trygge markedsadgangen til Kina, sier Egil Sundheim, direktør for markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk, til Sunnmørsposten.

Les også: Spiste norsk laks for Nobelkomiteen