Hopp til innhold

Kinesiske medier angriper Jagland

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua beskylder Nobel­komiteen og Thorbjørn Jagland for å bruke fredsprisen som et politisk verktøy.

Formann i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, med et bilde av fredsprisvinneren

Leder i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, med et bilde av fredsprisvinneren. I det statlige nyhetsbyrået Xinhua beskyldes Jagland for å være arrogant.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Beskyldningene er publisert som en kommentar, og er et svar på Jaglands innlegg i New York Times om hvorfor Liu fortjener Nobels Fredspris.

– Jagland og hans folk har gjentatte ganger brukt nobelprisen som et politisk verktøy, skiver det statlige nyhetsbyrået Xinhua som minner om fjoråret da president Barack Obama fikk fredsprisen. Det skriver nyhetsbyrået AFP. .

Uavhengig komité

Den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, som soner en elleve år lang fengselsstraff for sine meninger, ble tildelt prisen 8. oktober i år. Han fikk prisen blant annet for sin lange og ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina.

Da sa Jagland at komiteen er helt uavhengig av enhver regjering og parlament.

– Vi forholder oss kun til Alfred Nobels vilje. Når en mann blir dømt til 11 års fengsel for å ha ytret sin mening, ville det være helt umulig for oss å ikke gi denne prisen til ham, sa Jagland.

Kinas første reaksjon på tildelingen var at forholdet til Norge vil lide.

– Dette er en fornærmelse mot fredsprisen, sa talsmann for kinesiske utenriksmyndigheter Ma Zhaoxu i en melding på deres hjemmesider.

Gjør narr av Jagland

I kommentaren skriver de at Nobelkomiteen i fjor brukte prisen for å tjene europeiske interesser. Og at den i år brukes til å tjene «visse krefter» i Vesten, som verner om ideologien fra Den kalde krigen.

Nyhetsbyrået gjør narr av Jaglands argumenter om at å gi prisen til Liu symboliserer ideen om at menneskerettigheter står over nasjonal suverenitet.

Xinhua skriver også at den Oslo-baserte komiteen prøver å sabotere landets fremgang.

Arroganse

– Jaglands arroganse og fordommer kan ikke bestride det faktum at Kina har opplevd en bemerkelsesverdig fremgang når det gjelder demokrati og menneskerettigheter.

I kommentaren blir Kinas syn på Liu som en kriminell gjentatt, og at han bør behandles som en kriminell.

Torsdag offentliggjorde Xinhua et portrett av Liu der han blir framstilt som «ekstrem og arrogant», og i tillegg grådig, besatt av berømmelse og «skamfull over å være kinesisk».