NRK Meny
Normal

– Kina ber land om å holde seg unna Nobel-utdelingen

Den kinesiske ambassaden i Oslo skal ha forsøkt å presse andre europeiske land til å holde seg unna utdelingen av Nobels fredspris.

Liu Xiaobo

Kinesiske myndigheter har sendt brev til andre lands ambassader i Norge, og skal ha bedt om at de ikke deltar under Nobel-seremonien i protest mot at Liu Xiaobo (bildet) ble tildelt Fredsprisen.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Geir Lundestad

Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Ifølge nyhetsbyrået AP har flere ambassader i Oslo mottatt formelle brev der de blir bedt om å ikke møte opp til seremonien, som finner sted 10. desember.

To diplomater som vil være anonyme sier til AP at de også har blitt bedt om å ikke uttale seg positivt om Liu Xiaobo den dagen.

Ifølge en av diplomatene, som hevder å ha sett brevet, skriver Kina at Liu er kriminell og at fredsprisen er forstyrrende for landets interne anliggender.

Sveriges ambassadør til Norge, Ingrid Hjelt af Trolle, bekrefter at de har mottatt et brev fra den kinesiske ambassaden.

– Vi har fått det. I brevet skriver de offisielt hva de synes om prisen, og at de oppfordrer alle til ikke å delta i noe som kan forstyrre eller ødelegge for Kina. Det er alment, og sier ikke noe konkret om fredsprisutdelingen, sier hun til NRK.

– Vi har lest det, og kommer ikke til å foreta oss noe mer, sier hun.

– Kalte inn til møter i Beijing

Også i Beijing skal diplomater fra flere land ha blitt innkalt til møter med representanter for kinesiske myndigheter.

– De har tatt kontakt i det stille, invitert folk til små møter og levert beskjeden på den måten, sier en av diplomatene.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement ble konfrontert med brevkorrespondansen på en pressekonferanse torsdag, men nektet å bekrefte eller avkrefte at brevene var blitt sendt.

– Vår motstand mot tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo er klar. Vi protesterer mot enhver som forsøker å lage en problemstilling ut av dette, sa Hong Lei ifølge AP.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden torsdag.

Fortsatt usikkert hvem som mottar prisen

Direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, sier han ikke er kjent med at ambassader i Oslo har mottatt slike brev.

– Vi har hørt at det skal eksistere, men vi har ingen kilder til noen slik informasjon, sier Lundestad til NRK.

Ifølge Lundestad er den kinesiske ambassaden invitert til prisutdelingen, men det lite trolig at noen møter opp.

Les også: Kinesiske medier angriper Jagland
Les også: Nettsidene til nobelkomitéen hacket

– Nei, det kan jeg ikke tenkte meg. Men vi har sendt ut vanlige invitasjoner til alle som skal ha, og det innebærer alle ambassadørene i Oslo. Svarfristen er 15. november, så vi kan ikke si noe definitivt før det, sier Lundestad.

Det er fortsatt usikkert hvem som vil motta prisen på vegne av Liu.

– Det har vi ikke noe svar på i dag, og det er det ikke sikkert vi har på flere uker. Det kan være at det ikke blir noen. Men vi må være sikre på at den som tar imot prisen har fått mandat til å gjøre det, og at det ikke møter opp en mer eller mindre tilfeldig person.

– Det kan være kona hans kommer, vi har ennå ikke helt avskrevet den muligheten. Det finnes også andre slektninger, sier Lundestad.

Les: Ber venner ta imot nobelprisen

Cameron vil ta opp Liu

Liu Xiaobo soner en fengselsdom på elleve år for å ha medforfattet og underskrevet det politisk manifestet «Charta 08», som krever demokrati og politiske reformer i Kina.

Les: Fredsprisvinner Liu Xiaobo har refset Kinas myndigheter i 20 år

Kina har reagert kraftig på at Liu får fredsprisen, og hevdet at Norge oppmuntrer til kriminalitet ved å hedre Liu.

Les: Krever unnskyldning fra Norge
Les: Ikke første gang Kina kommer med Nobel-trusler

Samtidig har flere land oppfordret Kina til å løslate Liu, og Storbritannias statsminister David Cameron lover å ta opp saken når han besøker Kina neste uke.

Australias utenriksminister Kevin Rudd besøkte Kina onsdag, og benyttet også anledningen til å be om at Liu blir løslatt.