NRK Meny
Normal

Disse skal oppfylle Liu Xiaobos ønske

Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo ønsket seg et barnekor til sin egen fredsprisseremoni - en seremoni han selv ikke får overvære. Operaens barnekor har fått oppgaven.

Den norske opera og balletts barnekor

Den norske opera og balletts barnekor er koret som oppfyller fredsprisvinner Liu Xiaobos ønske.

Foto: Erik Berg

Det er en tradisjon at hver enkelt fredsprisvinner får ønske seg en artist som skal opptre under utdelingsseremonien i Oslo Rådhus den 10. desember.

I fjor var det Esperanza Spalding som var ønsket til president Barack Obama. Hun opptrådte også under Nobelkonserten dagen etter.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo fikk formidlet sitt musikkønske via sin kone Liu Xia.

Foto: Kin Cheung / Ap

I år er omstendighetene litt mer spesielle. Årets fredsprisvinner, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, sitter fengslet med en dom på 11 år, dømt for undergravende politisk virksomhet.

Det må skje i nærheten av et politisk mirakel skal han selv få komme til Oslo og motta prisen.

Hans kone Liu Xia er i husarrest og ilagt strenge restriksjoner, også i forhold til kommunikasjon med omverdenen.

Men før myndighetenes grep ble strammet helt til, rakk hun både å spørre sin mann i fengselet under ett av sine siste besøk og å svare Nobelinstituttet på artistønsket.

- Et barnekor var det Liu Xiaobo ville ha, forteller Nobelinstituttets leder Geir Lundestad.

- Liu formidlet at han både er svært glad i barnekor pluss at barna symboliserer håpet, freden og fremtiden, sier Lundestad.

Gleder seg

Dermed ble Den norske opera og balletts barnekor booket inn.

- Vi er veldig glad og beæret over å få denne henvendelsen, sier dirigent og leder av barnekoret Edle Stray-Pedersen til NRK.

- Det gleder meg at fredsprisvinneren har ønsket seg barnekor, selv om det naturligvis er leit at han ikke kan være til stede selv. Men han har ønsket at det skal være barn og unge, gutter og jenter, som representerer fremtiden.

- Barna synes det er spesielt spennende, siden de vanligvis opptrer i ulike forestillinger på Operaen, og sjeldnere ved anledninger som dette, sier Stray-Pedersen.

Barnekoret, som ble etablert i 2002, består av 65 gutter og jenter, som plukkes ut gjennom opptaksprøver. Koret er delt opp i to trinn, fra 7-10 år og fra 10-16 år. Under Nobel-utdelingen skal alle være med, kledd i norske bunader.

Ha de skal synge, er foreløpig en godt bevart hemmelighet.

- Men det blir ett nummer som vi holder på å innstudere, forteller dirigenten.

Den norske opera og balletts barnekor

Barna i operakoret er velkjent med å opptre. Den 10. desember kommer bunaden på.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Liv Ullmann leser

Det er fortsatt uvisst hvem som kommer til å representere prisvinneren under utdelingsseremonien.

Det er lite trolig at Liu Xiaobos kone, Liu Xia, slipper ut av husarresten og får reise ut av Kina, selv om mannens første ønske var hun skulle reise til Oslo og motta prisen på vegne av ham.

Nobelinstituttet håper at en av Lius brødre kan komme, men også det er høyst uklart per i dag om de får forlate landet. Også flere av Lius nærmeste støttespillere nektes å forlate landet eller er satt i husarrest.

Per nå henger det også i lufta om Nobel-medaljen, diplomet og sjekken på rundt 10 millioner svenske kroner deles ut.

- Seremoni blir det uansett. Det skal blant annet leses en tekst forfattet av Liu Xiaobo, som skal være hans stemme, sier Geir Lundestad.

Det er skuespiller Liv Ullmann - som er ett av Norges mest internasjonale kjente kunstneransikter - som plukket ut til den oppgaven.

- Det er en meget sterk tekst som skal fremføres, så det tror jeg blir meget bra. Og skulle det komme oss i hende en ny tekst, skrevet for anledningen av prisvinneren, tar vi selvsagt den inn, sier Lundestad.