Hopp til innhold

Heiberg frykter kraftige reaksjoner fra Kina

Gerhard Heiberg mener tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo kommer på et feil tidspunkt. Han sier Kina ser langt mer alvorlig på situasjonen enn han hadde trodd og at det kan få store konsekvenser for Norge.

Video Gerhard Heiberg om Kinas reaksjon på Nobelprisen til Liu Xiaobo

SE VIDEO: IOC-styremedlem og Kina-kjenner Gerhad Heiberg mener tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo kommer på et feil tidspunkt.

– For Kina føles det som å få en knyttneve midt i trynet, sier Heiberg.

IOC-styremedlem Gerhard Heiberg kjenner Kina godt, reiser dit jevnlig og har et stort nettverk der.

Onsdag kveld var han gjest i Aktuelt, der han fortalte om reaksjonene han har fått fra kineserne angående Nobelprisen.

Liu Xiaobo

Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo er ikke spesielt populært i Kina.

Foto: Reuters

Liu Xiaobo ble i desember i fjor dømt til 11 års fengsel for å ha tatt til orde for politiske reformer og for å kreve demokrati i Kina.

Nobelpristildelingen har vakt stor forargelse fra kinesisk hold, som på forhånd advarte mot å gi prisen til den kinesiske dissidenten.

Kan ramme næringslivet

Heiberg sier at han ikke kan si så mye om hvilke konkrete reaksjoner som kan komme fra kinesisk hold.

– Jeg ønsker ikke engang å begynne å gjette på hva Kina kan komme til å gjøre, men de tar det langt mer alvorlig enn jeg trodde til å begynne med, sier Heiberg.

Han tror imidlertid at norsk næringsliv vil lide.

– Det er nå nær kontakt mellom norske bedriftsledere og kineserne. At Kina nå vil kunne komme til å se seg om etter andre samarbeidspartnere, tror jeg vil kunne skje, sier Heiberg.

– Dialogen kan stoppe opp

– Norge er i en god dialog med Kina både når det gjelder frihandel og menneskerettigheter. Det er god kontakt mellom bedrifter og forretninger, og på det politiske og utenrikspolitiske plan er det mange som snakker sammen. Det har vært positivt og kineserne mener at man er inne på et godt spor, sier Heiberg.

Nå frykter han at tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo kan få større konsekvenser enn han tidligere hadde sett for seg.

– Tildelingen kan i stedet få en motsatt virkning, der dialogen om menneskerettigheter stopper opp og man i stedet tar et skritt tilbake, sier Heiberg.

– Feil tidspunkt

Han sier også at tildelingen kommer på et uheldig tidspunkt.

– Jeg mener tildelingen skjer på et feil tidspunkt med hensyn til den utviklingen som skjer i Kina nå og like før man skal skifte ut hele den øverste ledelsen i Kina.

Heiberg sier at Kina selv mener at de har gjort mye for sine innbyggere i løpet av de siste årene.

Han forteller at Kina selv mener at de i utgangspunktet er flinke i forhold til menneskerettigheter, at de i løpet av de siste 20 årene har klart å løfte 500.000 milloner mennesker ut av fattigdom, at de gjort mye for at folk nå får pass og kan reise fritt, få utdannelse, og kan gifte seg med hvem de vil og bosette seg der de vil.

– Kina føler at dette ikke settes pris på og at Nobelpristildelingen bare føyer seg inn i mønsteret om at Vesten vil straffe dem. I Kina bare rister man på hodet og forstår ikke helt hva som skjer, sier Heiberg.

Heiberg har et stort kontaktnett i Kina og har kontakt med maktpersoner. Han sier også at Kina mener de har sitt på det rene siden Liu Xiaobo er dømt etter kinesisk lov.

Avventer Nobelseremonien

Tibets åndelige leder Dalai Lama

Kina ser helst at Tibets åndelige leder Dalai Lama ikke inviteres til Nobelseremonien i Oslo.

Foto: STRINGER/INDIA / REUTERS

– De advarte på forhånd Norge mot å gi prisen til Liu Xiaobo, noe Norge ga blaffen i. Nå er de imidlertid opptatt av selve Nobelseremonien, hvem som inviteres og hvordan norske myndigheter forholder seg, sier han.

– Er det noen Kina ikke ønsker å se i Oslo under seremonien?

– De vil ikke at en del kinesiske dissidenter er til stede. Ei heller Dalai Lama. De skulle også aller helst sett at norske myndigheter og kongefamilien heller ikke var til stede, sier han.

Han forteller at han har gjort det klart at det er tradisjon og slik det alltid har vært, at representanter for regjeringen og kongefamilien er til stede under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Kong Harald og dronning Sonja

Ifølge Heiberg håper Kina at kong Harald og dronning Sonja ikke møter til Nobelseremonien i Oslo rådhus 10. desember.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Heiberg bekrefter at han har fått direkte spørmål rundt kongefamiliens tilstedeværelse.

– Kineserne hadde helst sett at kongefamilien ikke var til stede og slik vist en stille protest, men jeg har gitt beskjed om at dette er malen, sier han.

Heiberg sier videre at Kina også kommer til å notere seg hvilke artister som opptrer under Nobelkonserten 11. desember, men sier han ikke vet noe om eller ønsker å spekulere i om noen av artistene vil bli svartelistet av Kina.

Ville ikke gått selv

Heiberg sier han ikke er blitt invitert til Nobelseremonien.

– Ville du gått dersom du hadde blitt invitert?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Heiberg.

Fengselet i Jingzhou der fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter

Fengselet i Jingzhou der fredsprisvinner Liu Xiaobo sitter.

Foto: GOH CHAI HIN / Afp