Hopp til innhold

Mener droneangrep kan legitimere Al Qaida

USAs droneangrep i Pakistan er ulovlige, og kan komme til å rettferdiggjøre Al Qaidas angrep, mener FN-spesialrapportør.

Amerikansk Reaper-drone

Amerikansk Reaper-drone.

Foto: Lt. Col. Leslie Pratt / Ap

Ben Emmerson

Ben Emmerson er FNs spesialrapportør for kontraterrorisme og menneskerettigheter.

Foto: CARL COURT / Afp

Britiske Ben Emmerson har fått i oppdrag av FNs menneskerettighetsråd å lede en etterforskning av droneangrepene, etter en henvendelse fra blant andre Pakistan, Russland og Kina.

Spesialrapportøren mener droneangrepene er ulovlige fordi Pakistan ikke har gitt sitt samtykke, og mener USAs forsøk på å rettferdiggjøre angrepene kan føre til en legitimering av Al Qaida.

– Det er en reell risiko for at analysene USA støtter seg på kan legitimere Al Qaida etter folkeretten, ved å gjøre dem til en krigførende makt. Det gjør maktbruken til Al Qaida legitim, sier Emmerson til CNN.

Les også: FN-rapportør: – USAs droneangrep truer internasjonal lov

– Ulovlig gruppe

I mars besøkte Emmerson lokale ledere og representanter for regjeringen i Pakistan. Flere av dem skal ha mistet familiemedlemmer i droneangrep.

– Dersom det er lovlig for USA å angripe Al Qaida der de finner dem, er det også lovlig for Al Qaida å angripe amerikanske styrker eller infrastruktur der de måtte finne dem, sier han.

Emmerson har brukt ni måneder på etterforskningen, og skal levere sin rapport til FN i oktober.

Den amerikanske terroranalytikeren Joshua Foust sier til britiske Telegraph at sammenligningen bommer på de viktigste forskjellene mellom droner og Al Qaida.

– Det er ulovlig for Al Qaida å bruke vold. Punktum. De er en ulovlig, illegitim militant gruppe, og alle voldshandlinger de begår er ulovlige. Dronene i Pakistan er derimot styrt av USAs luftforsvar, og de er en legitim stridende part, sier Foust.

Les også: – USA kan drepe sine eigne borgarar med dronar

– Godkjente angrep

I forrige uke innrømmet Pakistans tidligere statsminister Pervez Musharraf at han hadde gitt USA tillatelse til å utføre et mindre antall droneangrep.

Pakistanske myndigheter har lenge nektet for at USA har fått noen form for tillatelse, men Musharraf, som nylig kom tilbake til hjemlandet, hevder han gjorde en avtale med CIA i 2004.

– Jeg godkjente bare angrep i noen veldig få tilfeller, der målet var fullstendig isolert og det ikke var noen risiko for sivile, sa Musharraf.

Siden 2004 er det anslått at over 3000 mennesker har mistet livet i over 300 droneangrep i Pakistan.

Mesteparten av kritikken mot droneprogrammet dreier seg nettopp om at det rammer en rekke uskyldige sivile, og at det kan bidra til å radikalisere en helt ny generasjon.

Les også: Fant Al Qaidas dronetips

Protest mot droneangrep i Pakistan

Innbyggere i Multan-regionen i Pakistan protesterer mot droneangrepene. Bildet er tatt i desember, etter et angrep som tok livet av tre mennesker.

Foto: S.S MIRZA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt