Hopp til innhold

FN-rapportør: – USAs droneangrep truer internasjonal lov

USAs bruk av førerløse fly til å utføre «målrettede henrettelser» truer den etablerte internasjonale rettsorden. Det mener FNs spesialrapportør Christof Heyns.

En amerikansk Predator-drone

En amerikansk Predator-drone flyr over Kandahar luftbase i Afghanistan 31. januar 2010.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Abu Yahya al-Libi

Al-Qaidas nestleder, Abu Yahya al-Libi, ble drept i et droneangrep nordvest i Pakistan tidligere i juni.

Foto: IntelCenter / Scanpix/AFP

Sørafrikanske Heyns er FNs spesialrapportør for utenomrettslige, summariske eller vilkårlige henrettelser.

På en konferanse i sveitsiske Genève denne uken la Christof Heyns frem en 28 siders rapport som kalte de amerikanske droneangrepene en alvorlig trussel mot det internasjonale rettssystemet som har vært i kraft siden 2. verdenskrig, skriver Guardian.

– Menneskerettighetslovene krever at alle krefter blir satt inn for å arrestere en mistenkt, i tråd med prinsippene om nødvendighet og proporsjonalitet når det gjelder maktbruk, sa Christof Heyns.

4000 drept på ti år

Han la frem tall fra den pakistanske menneskerettighets-kommisjonen som viser at minst 957 mennesker ble drept i droneangrep i Pakistan bare i 2010.

Flere tusen er blitt drept i droneangrep i Pakistan siden 2004. Rundt 20 prosent av de som er drept anslås å være sivile.

For to uker siden ble nummer to i terrornettverket Al Qaida, Abu Yahya al-Libi, drept i et droneangrep nordvest i Pakistan.

Den amerikanske menneskerettighetsgruppen ACLU sier at rundt 4000 mennesker er drept i amerikanske droneangrep i Pakistan, Jemen og Somalia siden 2002.

– Mens disse angrepene er rettet mot individer som er antatt å være ledere eller aktive medlemmer av Al Qaida eller Taliban i en kontekst der det pågår en væpnet konflikt som i Afghanistan, så har sivile trolig mistet livet i områder der det ikke er klart om det pågår en væpnet konflikt eller ikke, som i Pakistan, sier spesialrapportør Christof Heyns.

Mulige krigsforbrytelser

Heyns sier også at enkelte av droneangrepene kan gå under betegnelsen krigsforbrytelser.

Hvis det er sant, sa Heyns, at «det har vært droneangrep mot redningsarbeidere som hjalp sårede etter et første angrep, da vil de oppfølgende angrepene være en krigsforbrytelse».

Han krever at USA og andre land som står bak droneangrep utenfor anerkjente krigssoner setter i gang uavhengig etterforskning i hvert enkelt tilfelle.

Dersom det ikke skjer, vil Christof Heyns at FN skal vurdere om organisasjonen vil opprette et eget etterforskningsorgan.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Begravelse i Pakistan

Et bilde fra 16. juni i år viser pakistanske landsbybeboere under begravelsene til tre personer som ble drept i et amerikansk droneangrep Miranshah, hovedstaden i den pakistanske regionen Nord-Waziristan.

Foto: Hasbunullah / Ap

Latterliggjør 11. september-begrunnelse

Demonstrant i Pakistan

Et medlem av Pakistan Tehreek-i-Insaf holder et banner mot USAs dronebruk under en demonstrasjon i Islamabad 25. februar i år.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters
Christof Heyns

FNs spesialrapportør Christof Heyns.

Foto: Pankaj Nangia / Ap

Heyns latterliggjør USAs påstander om at droneangrep mot Al Qaida eller deres allierte er et legitimt svar på terrorangrepene mot USA 11. september.

– Det er vanskelig å se hvordan noen drap som blir gjennomført i 2012 kan bli rettferdiggjort av noe som skjedde i 2001, sier Heyns.

Han la til at noen «stater ser ut til å ville finne opp nye lover for å rettferdiggjøre nye handlinger».

Andre land kan følge etter

Samtidig advarer Heyns om at USAs bruk av droner kan føre til at andre land følger etter.

– Noen land finner målrettede henrettelser ekstremt attraktiv. Andre kan gjøre det i fremtiden, sier Heyns.

Den sørafrikanske jusprofessoren Heyns legger ikke fingrene mellom når han beskriver hva som står på spill i dronepolitikken.

– Skal vi godta store endringer i det internasjonale rettssystemet som har vært i kraft siden 2. verdenskrig og som har overlevd atomtrusselen, sa FNs spesialrapportør Christof Heyns da han la frem rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden faller på flytrappa

Øyeblikkene som kan felle Biden

Det startet med noen fall, et feil navn her og der, antydninger om dårlig hukommelse. Nå vakler den amerikanske presidenten mer enn noen gang.

Donald Trump, som fortsatt sier han skal få slutt på krigen i Ukraina,

Trump snakket med Zelenskyj – lover å få slutt på krigen

Donald Trump snakket fredag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Trump gjentar at han vil få slutt på krigen i Ukraina.

Demonstranter utenfor det statlige TV-byrået i Dhaka, 19. juli Her står fire mennesker i forgrunnen. En av de holder armene ut, og de bærer kjepper. I bakgrunnen ser en flere demonstranter og røyk.

Opptøyene eskalerer i Bangladesh: Regjeringen innfører portforbud og setter inn militæret

Studentopptøyene i Bangladesh har så langt krevd minst 105 menneskeliv. Fredag stormet demonstrantene et fengsel i hovedstaden Dhaka, og flere statlige nettsider er blitt hacket.