NRK Meny
Normal

Fant Al Qaidas dronetips

Nyhetsbyrået AP har funnet Al Qaidas liste over tiltak for å unngå droneangrep.

Amerikansk Reaper-drone

En amerikansk Reaper-drone, her på oppdrag over Afghanistan.

Foto: Lt. Col. Leslie Pratt / Ap

Da Frankrike grep inn i konflikten i Mali og kastet islamistene ut av Timbuktu i januar, ble flere dokumenter liggende igjen.

Nyhetsbyrået AP fant nylig en oversikt over Al Qaidas fremtidsplaner og strategier for Nord-Afrika, og nå har nyhetsbyrået lagt frem en punktliste med terrororganisasjonens tips for å unngå droneangrep.

Dokumentet er forfattet av en jemenittisk islamist, og skal ha blitt publisert enkelte steder på Internett tidligere. Det skal imidlertid ikke vært oversatt til engelsk før nå.

Dokumentet viser tydelig at Al Qaida i islamske Maghreb (AQIM) var forberedt på at militære aksjoner i stadig større grad vil ta i bruk droner, og lister rett og slett opp 22 konkrete punkter om hvordan man skal unngå dem.

Blant punktene er forslag om å gjemme seg i terrenget, forslag til hvordan man skal kamuflere kjøretøy, og hvordan man kan lure fienden med dukker, røyk og falske møter.

Biler blir foreslått skjult under trær, glass, matter og gjørme, og det frarådes å være i nærheten av biler dersom man blir jaget eller er i en kampsituasjon.

Matteselger i Timbuktu

En matteselger i Timbuktu. Et av Al Qaidas tips er å dekke til alle biler med matter eller gjørme for å gjøre dem vanskeligere å oppdage fra lufta.

Foto: Rukmini Callimachi / Ap

Kan komme fra bin Laden

Ifølge AP kan tips nummer 10, som handler om å gjemme seg i ly av trær, stamme fra Osama bin Laden.

Den avdøde Al Qaida-lederen har tidligere skrevet til AQIM-lederen for å opplyse om at trær fungerer ypperlig som kamuflasje og vern mot luftangrep.

«Jeg vil at brødrene i AQIM skal vite at trær hjelper mujahedin og tilbyr dem ly. Trær vil gi mujahedin friheten til å bevege seg, spesielt dersom fienden sender spionfly,» skriver bin Laden.

Brevet er udatert, og er frigitt av USAs antiterrorsenter.

Dokumentet gir også et innblikk i samarbeidet mellom de forskjellige Al Qaida-avdelingene.

– Dette dokumentet viser at det ikke lenger dreier seg om et isolert, lokalt problem. Dette er en fiende som kommuniserer på tvers av kontinenter for å dele råd, sier CIA-veteran Bruce Riedel ved Brookings-instituttet til AP.

Luftforsvarsveteran Cedric Leighton, som var med på å sette opp det amerikanske droneprogrammet «Predator», mener dokumentet viser hvordan Al Qaida tilpasser seg.

– Dette er ikke dumme teknikker. Det viser at de arbeider ganske smart. Det gir dem litt ekstra tid, og i denne konflikten er tid viktig. De vil bruke det til å komme seg unna raskt, sier han.

Frankrike bruker allerede dronefly til å samle informasjon i Mali, og USA har planer om å sette opp en ny dronebase nordvest i Afrika.

Les: USA planlegger dronebase i Afrika

MALI-CONFLICT-FRANCE-TIMBUKTU

Islamistene hadde kontroll over Timbuktu helt til Frankrike grep inn.

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt