Hopp til innhold

Solberg lei av å snakke om Krekar

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK.no): For fjerde gang måtte Høyre-leder Erna Solberg vitne i rettssaken mot mulla Krekar. Hun sier hun begynner å bli lei av å nøste opp i detaljer fra forhold som er skjedd for ti år siden.

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg måtte svare på spørsmål om hennes håndtering av utvisningen av Krekar.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mulla Krekar er for tiden i Borgarting lagmannsrett, der anken mot begge årets dommer skal behandles. Krekar selv nekter straffskyld på alle punkter, deiblant oppfordring til terror.

Krekar ble i mars dømt til fengsel i fem år for å ha drapstruet flere personer, deriblant Høyre-leder Erna Solberg. Det var i 2010 Krekar sa at Solberg måtte «betale prisen» dersom han ble sendt til hjemlandet og drept.

– Håper det er siste gang

I dag sto Solberg på vitnelisten. Det har hun også gjort tre ganger før.

Erna Solberg

Solberg sier til NRK.no at truslene mot henne har vært tøffe for barna.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Jeg håper dette er siste gang i møter i retten i denne saken, sier Erna Solberg til NRK.no direkte etter utspørringen.

– Jeg var forberedt og vitnet om detaljer jeg har opplyst om mange ganger før. Etter ti år begynner det å bli vanskelig å huske flere detaljer.

Solberg mener fortsatt det er uheldig at Krekar fortsatt befinner seg i Norge.

– Det er en verkebyll at han ikke er ute av landet. For det er et uttall av mennesker som ikke er fare for rikets sikkerhet som ikke får bli i Norge, og da trekkes parallellen til en person som Krekar, som Høyesterett har bestemt er en fare for rikets sikkerhet, sier Solberg.

Aktoratet starter med å spørre Høyre-lederen ut om hvordan hun først ble kjent med drapstruslene, og hvordan hun og familien reagerte på truslene.

– Det var ikke noe hyggelig. Jeg har fått trusler før, og det har vært mye medioppmerksomhet og belastning for familien. Den kraften som var bakgrunn for den opprinnelige grunnen til at man mente han var en fare for rikets sikkerhet, gjør det vanskeligere å se vekk fra at det er mulig å gjennomføre truslene.

– Tillater du deg å bli redd, rent personlig?, følger aktoratet opp.

Men da bryter Krekars forsvarer Brynjar Meling inn. Han mener aktoratet må stille mer åpne spørsmål.

Solberg forklarer at hun ikke har vært redd, men at hun har brukt mye tid på å berolige familie og venner, som har vært mer engstelig enn henne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Brynjar Meling og mulla Krekar

Forsvarer Brynjar Meling sammen med sin klient mulla Krekar.

Foto: Jonas Sætre / NRK

– Hadde ikke kontakt med USA

Brynjar Meling overtar deretter utspørringen av Høyre-lederen, hovedsaklig om forhold knyttet til utvisningsvedtaket av Krekar da Solberg var statsråd. Forsvaret er interessert i så mye opplysninger som mulig om hva som var bakgrunnen for at Krekar ble utvist av landet.

– Kildene det var snakk om var informasjon fra PST, og oppslag i media. Vi fikk se bilder av Krekar i militær eksersis med beskjed om at dette lå innenfor Iraks grenser.

– Hvor stor rolle spilte Norges rolle til fremmede makter?

– Det spilte ikke stor rolle på dette tidspunktet, men det er klart at etter 11. september så var det stor årvåkenhet og ekstrem pessimisme mot Al-Qaida.

– Colin Powell (USAs tidligere utenriksminister, journ. anm.) pekte på Saddam-regimet og Al-Qaida rett før vedtaket om utvisning ble fattet. Var det en forbindelse her?

– Nei, det var det ikke. Vi registrerte det som skjedde, men vi hadde egne indikasjoner, svarer Solberg.

Meling påpekte at Colin Powell har omtalt sin tale i FNs sikkerhetsråd som sin politiske skamplett, og prøvde derfor å sette dette i sammenheng med utvisningsvedtaket som kom like etter talen.

Solberg sier at amerikanske myndigheter ikke var kilder til opplysningene om Krekar. Men hun vil ikke informere om informasjonen hun fikk fra PST, og om PST hadde fått sin informasjon fra amerikansk etterretning.

I morgen skal Frp-leder Siv Jensen vitne i retten. Jensen anmeldte i sin tid Krekar for mye av det han ble dømt for i mars.

Den pågående ankesaken i Borgarting lagmannsrett vil vare til 24. oktober.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger