Hopp til innhold

Oslopolitiet kutter ned på terror-bemanningen

Oslo-politiet kutter antallet politifolk som jobber med terroretterforskningen fra over 140 til under 100 i begynnelsen av november.

Politifolk i Oslo

Væpnet politi sperret et område på Sletteløkka øst i Oslo på jakt etter sprengstoff i dagene etter 22. juli. Her fant de ingenting.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I tre måneder har over 140 etterforskere og jurister fra Oslo politidistrikt jobbet på heltid med etterforskningen av terrorangrepene 22. juli.

Dette er den største politisaken i Norge, og det var ventet at kuttene i bemanningen snart skulle komme, fordi akuttfasen i etterforskningen er over.

– Arbeidet har gått raskere enn ventet

1. november skal rundt 50 politifolk tilbake til andre avdelinger i Oslo-politiet. Ved årsskiftet skal enda flere personer tilbake til andre oppgaver, slik at omlag 50 personer fortsetter med å etterforske terrorsaken fra 1. januar 2012.

– Grunnen til at vi kutter nå er at etterforskningsarbeidet har gått raskere enn det vi hadde trodd. Vi har fått gjort mer enn planlagt, sier visepolitimester Hans Halvorsen til NRK.

– Dessuten er Oslo politidistrikt hardt presset på andre saker og trenger folk, sier Halvorsen, og lover mer støtte til blant annet drapsetterforskningene som pågår i Oslo.

Akuttfasen i etterforskningen anses nå som over og de fleste avhørene er unnagjort.

– Prosjektene vi vil jobbe mest med i tiden fremover er etterforskning i forbindelse med spor i utlandet, etterforskning i forhold til fornærmede og pårørende i terrorangrepene og Anders Behring Breiviks finanser, hans transaksjoner og lignende, sier Halvorsen.

– Nå vil vi også jobbe mer med analyse av alt materiale vi har samlet inn under etterforskningen, sier kommunikasjonsrådgiver Roar Hansen i Oslo politidisktrikt til NRK.

LES: Politiet har brukt nesten én million om dagen på terrorsaken

LES: – Norsk politi må mobilisere folket

Breivik avhørt i over 100 timer

I tillegg til over 140 politifolk i Oslo har 50 Kripos-etterforskere bidratt i etterforskningen. Dessuten har over 250 politifolk i politidistrikt over hele landet deltatt i avhør av ungdommer som var på Utøya.

Totalt er det gjennomført rundt 1300 avhør i terrorsaken.

Politiet regner med at de snart er ferdige med avhørene som skal gjennomføres.

Det er gjennomført 15 avhør av den terrorsiktede, i tilsammen over 100 timer.

Politioverbetjent John Roger Lund er leder for terrorgruppa i Oslo-politiet.

Oslo politidistrikt ble styrket med 95 nye stillinger etter 22. juli, og de stillingene beholdes også etter kuttene i terroretterforskningen.

– Helt på smertegrensen

For Oslo-politiet kommer kuttene i terroretterforsknings-gruppen til å bety en etterlengtet hjelp til andre avdelinger.

Hanne Kristin Rohde

Hanne Kristin Rohde er leder Oslo-poliets seksjon for vold og sedelighet.

Foto: Haram, Ola / Scanpix

Blant annet har Oslo-politiet fått fem drapssaker på bordet siden 22. juli.

LES: Drapsbølge sliter på politiets ressurser

Men seksjon for vold og sedelighet, som har ansvar for drapsetterforskningen, får ikke tilbakeført personell fra terrorgruppa ennå, ifølge politiinspektør Hanne Kristine Rohde, leder ved seksjon for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt

– De fra seksjonen for vold-og sedelighet som er avgitt til terrorgruppa blir ikke tatt av etterforskningen nå. Så vi mangler fortsatt mange folk. Det er en ekstremt krevende situasjon for oss, sier Hanne Kristine Rohde til NRK.

I tillegg til drapssaker og drapsforsøk har det vært flere voldtektssaker i Oslo den siste tiden som legger enda mere press på avdelingen. Rohde sier de nå opererer helt på smertegrensen.

– Selv om vi har fått bistand fra Kripos i etterforskningen av Klemetsrud-drapet, er vi avhengige av å få inn vikarer nå for å etterforske alle sakene vi har, sier hun.

– Likevel vil jeg si vi har fremgang i sakene, men det går ikke så fort som vi skulle ønske, legger hun til.

Politi Oslo

F.v. stabssjef Johan Fredriksen, politiinspektør Hanne Kristin Rohde, politioverbetjent John Roger Lund og politiadvokat Christian Hatlo under et pressemøte i politihuset på Grønland om terroretterforskningen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Andre saker får lavere prioritet

– Voldsavsnittet har vært nærmest halvert siden 22. juli, noe som gjør det krevende, har politioverbetjent Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt tidligere sagt til NRK.

Lederen for Oslo politiforening Sigve Bolstad har sagt at han er bekymret for at den lave bemanningen gjør at det er mindre synlig politi i gatene og at etterforskning av andre saker blir lavere prioritert.

Og andre saker har fått lavere prioritet etter terrorangrepene, viser tallene. Gjennomsnittstiden for å behandle en sak i Oslo-politiet har økt med over én måned i tiden etter 22. juli.

Per 1. oktober 2011 var den gjennomsnittlige sakbehandlingstiden for oppklarte forbrytelser i hovedstaden på 140 dager. I fjor var saksbehandlingstiden på 108 dager i samme tidsrom.

Politimester Anstein Gjengedal har innrømmet at de ikke har avgjort så mange straffesaker som de skulle ønske, fordi etterforskere og jurister har vært opptatt med etterforskningen av 22. juli.

Det har blant annet går hardt utover vold- og narkotikasaker.

LES: Fabian Stang krever flere politistillinger i Oslo

– Tiltale klar i januar

Statsadvokaten jobber nå med å danne seg et bilde av hvordan tiltalen mot Anders Behring Breivik skal se ut. En av hovedoppgavene er å lese gjennom avhør av de fornærmede og vitner på Utøya og i Oslo og avhør av terrorsiktede. De tror en tiltale vil være klar i januar.

– Vi har, i samråd med Riksadvokaten, som mål at tiltalen vil foreligge en tid etter årsskiftet, sier statsadvokat Svein Holden i Oslo statsadvokatembete.

– Det er utfordrende å være aktor i denne saken, men fokus nå er å lese gjennom avhørene for å danne oss et bilde av tiltalen, sier statsadvokat Inga Bejer Engh.

Hun legger til at denne saken er spesiell med tanke på det store medietrykket som vil komme rundt saken.

AKTUELT NÅ