Hopp til innhold

Åtte millioner rammet av storflom i Pakistan

Millioner av pakistanere er på ny rammet av en alvorlig naturkatastrofe. Bønder, kjøpmenn og transportarbeidere får livene sine snudd på hodet i Sindh-provinsen på grunn av årets storflom.

Video Flom i Pakistan

Storflommen i Sindh-provinsen i Pakistan skaper store problemer for millioner av pakistanere.

For andre året på rad blir Pakistan rammet av storflommer. I fjor var det Indus-elven som gikk over sine bredder, og i år er det ekstremnedbør som skaper ekstreme forhold for åtte millioner mennesker i Sindh-provinsen i Pakistan.

Minst 665.000 boliger er ødelagt i provinsen, og rundt to millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine, ifølge tall fra FN.

Veien skjult av vann

Det er svært vanskelig for hjelpemannskapene å ta seg fram til de verste flomområdene, på grunn av de enorme vannmengdene.

Den litt høyereliggende, smale veibanen er ikke lett å se under de grumsete vannmassene. NRK møtes mange uheldige lastebilsjåfører som har skjenet utenfor og havnet på skrå i gjørma.

Landeveien er strødd med døde dyr som ingen andre enn hunder, åtselfugler og fluer gidder å fjerne. Mange ligger druknet i flomvannet, som over store områder er eneste kilde til drikkevann for millioner av mennesker. Slik spres sykdommer til folk som alt er svekket etter uker nesten uten mat.

Åtsel Pakistan

Drikkevannet blir ødelagt av de mange åtslene som ligger strødd langs veikanten.

Foto: Anders Magnus / NRK

Avlingene ødelagt

70 prosent av avlingen er ødelagt, men noen bønder gjør en iherdig innsats for å redde det som regnvannet ikke fullstendig har tatt knekken på.

– Vi kommer fra jordene våre. For å komme dit må vi gå gjennom vannet, det er ingen annen vei, sier bonden Naroo.

Lastebil Pakistan

Mange lastebiler klarer ikke å komme seg forbi de enorme vannmengdene.

Foto: Anders Magnus / NRK

Hver dag passerer de flere ganger gjennom det meterhøye vannet for å komme over til den andre siden.

– Her er fôr vi har samlet til dyrene våre. Men alle sauene og geitene er døde. Vi har bare to vannbøfler igjen, sier han.

Kun små flagg viser den nye veien til jobben de må bruke i mange måneder framover.

– Det finnes ikke noe skikkelig avrenningssystem. Vannet kommer til å bli liggende lenge.

Monsunregnet hovedårsaken

Landsbyen deres har plutselig blitt isolert på en øy. I august og september kom monsunregnet med en styrke ingen noen gang har opplevd. Mange steder falt det mer enn 2 meter nedbør i løpet av få uker, og skapte en svær innsjø som ikke har vært der før.

Forretningsstrøket i landsbyen Shah Baig Marri er helt oversvømmet. De fleste av varene er ødelagt, og få kunder kommer til byen for å kjøpe noe som helst.

Long Khan Marri

Kjøpmann Long Khan Marri fortviler over at varene er blitt ødelagt i flommen.

Foto: NRK

Long Khan Marri er en av de som jobber som kjøpmann i den flomherjede landsbyen. Han merker naturkatastrofen på inntjeningen.

– Kundene må vade gjennom vannet for å komme til butikken. Så det er få som kommer, og de som gjør det kjøper svært lite.

Det er med andre ord heller ikke så mye å få kjøpt i butikken. Nå er lagerrommet tomt, bare fylt med gjørmevann.

– Sekkene med ris og mel ble ødelagt. Men også det vi hadde på hyllene ble skadet av regnet som kom gjennom taket, sier kjøpmannen oppgitt.

– Alt er tapt. Bare Gud kan hjelpe oss nå. Og vi som har bodd på dette stedet siden Mogulenes tid for mange hundre år siden.

Kan ikke forlate lasten

På vei tilbake gjennom den nyskapte innsjøen møter NRK sjåføren Liaqat Ali, som sitter strandet i lastebilen sin. Han har kjørt gjennom vannet inn på den motsatte siden av øya, men ut igjen i denne delen av sjøen kom han ikke lenger. Nå venter han på at en traktor skal taue ham ut av vannmassene.

– Hvis den ikke kommer er jeg hjelpeløs. Folk har sagt at det er tyver i området, og at jeg bør være borte før market kommer. Ellers vil det ikke være noe igjen på lasteplanet, sier Ali.

Bak presenningen er bilen er lastet full av mat, men de som bor på øya skal ikke få noe. Dette er en gave fra en politiker og skal leveres til en godseier på den andre siden.

Fem uker etter flomkatastrofen er det svært lite landets politikere og rikfolk har gjort for sitt folk. Det kan ta lang tid før Pakistan kommer ut av gjørma og opp på tørt land.

Lastebilsjåfør Pakistan

Liaqat Ali tør ikke å forlate lastebilen sin i frykt for at tyver skal stjele lasten.

Foto: Anders Magnus / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt