Hopp til innhold

Kishans familie bor på hovedveien

Flommen i Pakistan har gjort jorden til Kirshan Kolhi udyrkbar i lang tid og tvunget familien hans på syv til å bosette seg i et skur på hovedveien.

pakistanflom2

«NABOLAG»: Her på hovedveien i Mirpurkhas har flere barnefamilier måtte bygge sine hjem av trestokker. Markene rundt veien er oversvømt av vann på alle kanter.

Foto: Anders Magnus

Anders Magnus, Pakistan
Foto: NRK

NRK møter familiemannen i Mirpurkhas i den hardt flomrammede Sindh-provinsen, på en asfaltert hovedvei hvor et lite nabolag har vokst frem. I skur og senger bygd av tømmerstokker sitter de og ser hjelpeløst de store vannmassene som omslutter dem fra alle kanter.

Minst 665.000 boliger er ødelagt i Sindh-provinsen, og rundt to millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine, ifølge tall fra FN. Naboprovinsen Baluchistan er også hardt rammet av flommen. Totalt er rundt åtte millioner mennesker berørt.

– Jeg har ikke sett så mye regn i hele mitt liv. Jeg har snakket med eldre, og heller ikke de har sett så mye regn før, sier Kirshan Kolhi til NRK.

Én matlevering på fem uker

pakistanflom

– SLITNE: Fembarnsfaren Kirshan Kolhi har mistet avlingene sine og sendt barna avgårde for å plukke bomull. Mat har de kun fått en gang på fem uker. – Vi spiser lite og er slitne.

Foto: Anders Magnus / NRK

For å brødfø sin kone og fem barn, har de som mange andre på landsbygda i Sindh satset på korndyrking. Nå er avlingene ødelagt. Markene er totalt oversvømt, og utstyret, som er laget av leire og strå, er ødelagt av regnet. Som mange andre tror Kohli at det blir lenge til han kan dyrke igjen.

– Jeg tror ikke vi kan dyrke på to år nå, sier mannen, som for å kompensere har sendt barna sine til en landsby et stykke unna. Der skal de, den yngste bare åtte år, jobbe som bomullsplukkere, en vanlig måte å sysselsette de yngste på i landet.

– Vi har fått én matlevering de siste fem ukene. Vi spiser lite og er slappe, sier han.

I Sindh-provinsen har flommen allerede tatt livet av over 200 mennesker. Dødsfallene skyldes blant annet malaria, diaré, hudsykdommer og slangebitt.

– I noen områder blir sykdommer spredd på grunn av døde dyr, men det har foreløpig ikke vært noe stort epidemiutbrudd, sier Irshad Bhatti, talsmann for katastrofehåndteringsmyndighetene til AFP.

Samme område som i fjor

Det er det uvanlig kraftige monsunregnet som har ført til flommen som rammer mange av de samme områdene som var oversvømmet også i fjor.

Flommen i fjor var den verste i landets historie, og nå frykter mange at årets flom vil bli enda verre. Mens fjorårets katastrofe skyldtes at elven Indus gikk over sine bredder, er årets flom forårsaket av enorme nedbørsmengder.

Norges Røde Kors har beskrevet flommen som en dobbel katastrofe, siden mange fortsatt sliter med ettervirkingene av fjorårets flom.

Pakistan flom

På flukt fra vannmassene. En pakistansk mann flykter med familien sin bort fra landsbyen sin som ligger helt under vann.

Foto: Muhammed Muheisen / Ap

NRK møter mye frustrasjon og sinne rettet mot myndighetene i Sindh, fordi man tilsynelatende ikke tok noen lærdom av fjoråret og iverksatte tiltak for å forhindre en ny storflom i landet.

I tillegg ventet tok det tre uker med enormt regnfall før myndighetene innrømmet hjelp. Først den siste uken har hjelpearbeidet kommet i gang for fullt.

Mangler rent drikkevann

Verdens helseorganisasjon (WHO) forteller om en desperat mangel på rent drikkevann i sør. Mye av drenasjen er tett, slik at vannet ikke er i bevegelse. Det er fylt av bakterier og dyrekadavre.

Unicef trapper nå opp vannleveransen i området og har som mål å nå 1,5 millioner med rent vann og sanitærtilbud.

Rent vann er helt avgjørende for at ikke vannbårne sykdommer som diaré skal spre seg.

Pakistan flom

Landsbybeborere i nærheten av Hyderabad i Sindh-provinsen flykter fra hjemmene sine på grunn av vannmassene.

Foto: Pervez Masih / Ap

I tillegg driver de med vaksinering og jobber med ernæring av barn. De deler også ut impregnerte myggnett slik at folk kan beskytte seg mot malariamygg og andre insekter.

Hege Larsen, kommunikasjonsrådgiver i Unicef Norege, forteller at Unicef er i full gang med hjelpearbeid i flere av de flomrammede områdene i Sindh-provinsen.

– Dette kom lettere i gang enn vanlig siden beredskapen var på plass fra forrige flom, sier Larsen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt